Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη και προστασία του πολιτιστικού αποθέματος των Ενόπλων Δυνάμεων υπόγραψαν σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Το Μνημόνιο προβλέπει την υποστήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων, για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου αναδείξεως και διαφυλάξεως της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του εθνικού πολιτιστικού βίου.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν της συνεργασίας των δύο Υπουργείων, που από τη φύση τους παράγουν για την Ελλάδα “soft και hard diplomacy” αντίστοιχα, προβλέπονται ενέργειες συντηρήσεως και αποκαταστάσεως των μέσων, των εγκαταστάσεων και των χώρων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κυριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, με γνώμονα την κατάσταση διατηρήσεώς τους, τις ευρύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

mendoni-xardalias__3_
mendoni-xardalias__1_

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως ο ΥΦΕΘΑ Ν.Χαρδαλιάς δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπηρετώντας τους σκοπούς προστασίας του περιβάλλοντος και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων μας από τις επικίνδυνες συνέπειες του εν λόγω φαινομένου, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση των κτιρίων, εγκαταστάσεων και χώρων, που αποτελούν την ιστορική παρακαταθήκη της χώρας, αλλά και την δημιουργία κοινής βάσης πολιτιστικού αποθετηρίου κυριότητας της περιουσίας του». Και πρόσθεσε: «Η ενεργή συμβολή τόσο του ΥΠΕΘΑ και των ΕΔ, ως εγγυητές της ασφάλειας της χώρας μας, όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριου φορέα προστασίας της πνευματικής δημιουργίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, αποτελεί βήμα προόδου, εξωστρέφειας, άριστης συνεργασίας και ουσιαστικής συμμετοχής στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβερνητικής πολιτικής».

mendoni-xardalias__2_

Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ.Μενδώνη, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

«Με το συγκεκριμένο μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα, ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων, που μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην προστασία της στρατιωτικής και ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνον. Μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση πολλών θεμάτων της καθημερινότητας που απασχολούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, και αντίστοιχα, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία…».

Πρακτικώς, το Υπουργείο Πολιτισμού θα προβεί σε χώρους και εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Την ανάπτυξη μεθοδολογίας εκτιμήσεως των κινδύνων και των επιπτώσεων σε μνημεία, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε θέση να επιχειρούν και να λειτουργούν με τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση εν όψει της κλιματικής αλλαγής.
  • Την ανάπτυξη μελετών, που αφορούν σε κατασκευές εμβληματικού χαρακτήρα που χρήζουν συντηρήσεως ή αποκαταστάσεως (ιστορικών και διατηρητέων μνημείων, υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά, οχυρά, φάροι, μουσεία, κ.α.),
  • Τη δημιουργία ενός κοινού πολιτιστικού αποθετηρίου και την ψηφιοποίηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων τεκμηριώσεως ιστορικών κτιρίων, συνόλων, καθώς και άλλων στοιχείων, π.χ. ναυάγια, εκθέματα μουσείων, ιστορικά πολεμικά πλοία, σε ένα σύγχρονο διαδικτυακό περιβάλλον. Τα ανωτέρω στοιχεία θα αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και των Ψηφιακών Συλλογών Κινητών Μνημείων του Εθνικού Αρχείου Μνημείων που τηρείται στο Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Τη διενέργεια από κοινού δράσεων ενημερώσεως (ημερίδες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά έντυπα, κ.λπ.)
  • Τη δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων εθνικής εμβέλειας, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς.