Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
staikouras_skai_doro_pasxa
Πολιτική

Έκτακτο Δώρο Πάσχα: Πότε έρχεται και ποιους αφορά - Σταϊκούρας: Δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος

Ο υπουργός εξήγησε ότι το 2022 η οικονομία πήγε καλύτερα και σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο έκτακτο δώρο Πάσχα, για το οποίο είχε κάνει λόγο η εφημερίδα «Τα Νέα» αλλά και πολλές άλλες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έκτακτο δώρο Πάσχα θα είναι κοντά στα 300 ευρώ, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης η μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση εισφορών αλλά και η καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.
Το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας, όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, το Δώρο Πάσχα θα αποτελεί μια «ανάσα» ειδικά για ευάλωτους συνταξιούχους. Εκτός από τους ευάλωτους συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα λάβουν το Δώρο Πάσχα οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού. Πρόκειται για 1,1 εκατ. δικαιούχους, που θα εισπράξουν συνολικά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός, κληθείς να σχολιάσει επ’ αυτού, ανέφερε ότι αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στις πολλές ανάγκες που έχει η κοινωνία.
Φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, είπε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως όταν έχεις κρίσεις, «οφείλεις να βοηθήσεις όσο μπορείς περισσότερο την κοινωνία».
Ο υπουργός εξήγησε ότι το 2022 η οικονομία πήγε καλύτερα και σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού και η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας «μάς δίνει τη δυνατότητα να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν ανεξάντλητοι πόροι για βοήθεια».
Επίσης, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις αυξήσεις που έχουν μετατοπιστεί από την ενέργεια στον τομέα των τροφίμων, γεγονός που, όπως είπε, αφορά όλη την Ευρώπη.

Εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 5% το 2023, ενώ ανέφερε ότι η τρίτη, κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι «γενναία και ρεαλιστική». Αναφορικά με την προοπτική κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν «προτεραιότητες που συνεκτιμώνται, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να παρθούν όλα μαζί».