Προσεχώς στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που επιδιώκει να βάλει «φρένο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, καθώς θα προβλέπει την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές σε κομματικούς σχηματισμούς στους οποίους ηγούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η σχετική τροπολογία προβλέπει:

  • Θεσμική εμπλοκή του Αρείου Πάγου.
  • Θα εξετάζεται αν η ηγεσία ή τα μέλη ενός κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα.
  • H ολομέλεια θα παίρνει την τελική απόφαση.
Στο μικροσκόποιο της ρύθμισης μπαίνει η πραγματική ηγεσία του κόμματος, ενώ θα αποτρέπεται η περίπτωση «αχυρανθρώπων».

«Το πολιτικό σύστημα, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ και εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση. Αυτή τη συνεννόηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου. Δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν.

Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα», πρόσθεσαν.

Καταθέτει δική του νομοθετική πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ

Νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό των καταδικασμένων χρυσαυγιτών από τις εκλογές θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Όπως σημείωσαν οι εν λόγω πηγές, «η πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στον δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφεραν πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες.

Πρώτον, εξήγησαν, «η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα». «Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο», προσέθεσαν.

Δεύτερον, «η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία».

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες», σχολίασαν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Ωστόσο, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της», υπογράμμισαν.

ΠΑΣΟΚ: Όσοι ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία μας, είναι εκτός τόπου και χρόνου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη τόνισε ότι «απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που ενδύεται τον μανδύα ενός κόμματος, το πολιτικό σύστημα οφείλει να δράσει συντεταγμένα και με υπευθυνότητα».

Όπως επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, «συναίνεση σημαίνει συμφωνία στη στοχοθεσία και μια τέτοια νομοτεχνική επεξεργασία που πρέπει να συμφωνεί απόλυτα με τις συνταγματικές προβλέψεις τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε δικονομικό επίπεδο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

«Δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με τους θεσμούς. Όσοι ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία μας, είναι εκτός τόπου και χρόνου», πρόσθεσε.

Πρότεινε, δε, ο πρόεδρος της Βουλής να ζητήσει το ταχύτερο τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου προκειμένου να επιτευχθεί η αρτιότερη και σύμφωνη με το Σύνταγμα διατύπωση της διάταξης.

ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 λένε όχι στη ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολίασε τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, γνωστοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις».

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές. Αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κ.λπ.», σημείωσε.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 ανέφερε: «Επικίνδυνη η μεθόδευση της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό των ναζιστικών κομμάτων. Το ΜέΡΑ25 δεν θα γίνουμε συνεργοί αλλά θα δουλεύουμε νύχτα-μέρα, μαζί με όλους τους αντιφασίστες δημοκράτες, ώστε οι ναζί να συντριβούν ηθικά και πολιτικά παντού».