Με αφορµή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαύδο για τα Θεοφάνια, η δήµαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη, µιλά στα «Π» για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη εκεί, αποκαλύπτει τι συζήτησαν και τονίζει ότι «ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν µας ξέχασαν».

Είκοσι επτά χρόνια µετά την τελευταία επίσκεψη πρωθυπουργού στο νησί (σ.σ.: το 1996 ο Σηµίτης), ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Γαύδο για τα Θεοφάνια. Θα θέλαµε ένα σχόλιο από εσάς.

Είναι γεγονός ότι το νησί µας βρίσκεται σε µεγάλη γεωγραφική απόσταση από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, µε αποτέλεσµα, δυστυχώς, το κέντρο και οι υπηρεσίες του κράτους να είναι µακριά από τη Γαύδο. Η διαχρονική εγκατάλειψη έχει διαµορφώσει ένα µοντέλο ελεύθερης διαβίωσης και επαφής µε τη φύση, αλλά και µια ιδιαίτερη φυσιογνωµία για το νησί, που από τη µια µεριά είναι λόγος έλξης επισκεπτών, από την άλλη όµως η ανεξέλεγκτη, χωρίς κανόνες διαχείριση ενδέχεται να το βλάψει ανεπανόρθωτα, υπονοµεύοντας το µέλλον του νησιού και των κατοίκων. ∆υστυχώς, ως δήµος συχνά είµαστε αποδέκτες παραπόνων για «ελεύθερες» συµπεριφορές, όπου λείπει ο σεβασµός στην ελευθερία του άλλου. Κι ενώ στο παρελθόν στο νησί έφταναν λίγοι τουρίστες και αυτό δεν αποτελούσε πρόβληµα, στις µέρες µας, που ο τουρισµός αυξάνεται και στη Γαύδο, οφείλει η Πολιτεία να προστατεύσει τους ανθρώπους και τον τόπο.

mitsotakis_2
Νιώσατε µε την παρουσία του κ. Μητσοτάκη ότι έρχεστε πλέον πιο κοντά στην κεντρική εξουσία, ώστε να µεταφέρετε τα προβλήµατα που αντιµετωπίζετε;

Πάρα πολύ. Όταν τα καθηµερινά θέµατα είναι τόσα που θα πρέπει να λυθούν από ελάχιστα άτοµα µε όλες τις αρµοδιότητες που έχει ένας δήµος, που για να τα αντιµετωπίσουµε χρειαζόµαστε τη συνδροµή υπαλλήλων από άλλους δήµους και άλλες υπηρεσίες, η διεκδίκηση πραγµάτων από την κεντρική διοίκηση ή την κυβέρνηση είναι πρακτικά µεγάλης δυσκολίας. Για παράδειγµα, η λειτουργία του ΚΕΠ, για την οποία προσπαθούσαµε µε τηλέφωνα και αλληλογραφία να πείσουµε, λύθηκε άµεσα. Τόσο πριν όσο και τώρα, που έχουν περάσει µερικές µέρες από την επίσκεψη, ο ίδιος και οι συνεργάτες του βλέπω ότι δεν µας ξέχασαν. Ο,τι είπαµε στο νησί εξετάζεται και είµαστε σε επικοινωνία.

Πώς πιστεύετε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού µπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήµατά σας;

Η δική µου εκτίµηση είναι ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναζητούσε την ευκαιρία για να ασχοληθεί «ζεστά» και συνολικά µε τη Γαύδο. Πριν φτάσει στο νησί, είχε φροντίσει να δροµολογηθεί η έναρξη επαναλειτουργίας ΚΕΠ και οι όποιες εκκρεµότητες και δυσκολίες έχουµε µε τα υπουργεία. Μιλήσαµε για τον πρωτογενή τοµέα στο νησί. Η κτηνοτροφία έχει προοπτική και υπάρχουν χρηµατοδοτικά εργαλεία που πρέπει να δούµε πώς θα αξιοποιηθούν. ∆ιαπίστωσε το δασικό και εύφλεκτο περιβάλλον του νησιού και συζητήσαµε µέτρα πυροπροστασίας που θα µπορούσαµε να πάρουµε. Εξίσου µε τη σηµειολογική αξία της επίσκεψης, σας διαβεβαιώνω ότι ήταν και επί της ουσίας.

Συνοµίλησε µε τη µητέρα των δύο µαθητών Γυµνασίου, η οποία του έθεσε άµεσα τα αιτήµατα της οικογένειας


Τι συζητήσατε µε τον πρωθυπουργό και τι του ανέφεραν οι κάτοικοι που τον συνάντησαν;

Μας δόθηκε η ευκαιρία να τον ενηµερώσουµε και να συζητήσουµε για αρκετά από τα θέµατα του νησιού, όπως είναι η ενέργεια, αλλά και η διευθέτηση του ρέµατος στο Σαρακήνικο. Συµφωνήσαµε για τη διατήρηση της φυσιογνωµίας του νησιού και τον στόχο για τη µετατροπή της Γαύδου σε «πράσινο» νησί, όπου µε ΑΠΕ θα παράγεται δωρεάν η ενέργεια που χρειαζόµαστε. Κοινός στόχος µας είναι να εξασφαλίσουµε συνθήκες διαβίωσης των δηµοτών της Γαύδου ισότιµες µε εκείνους των άλλων δήµων, χωρίς να ζηµιώσουµε το περιβάλλον. Επίσης, ο πρωθυπουργός συνοµίλησε µε τη µητέρα των δύο µαθητών Γυµνασίου του νησιού, η οποία του έθεσε άµεσα τα αιτήµατα της οικογένειας, αλλά και µε έναν εκ των γιατρών, µε τον οποίο συζήτησαν για τα θέµατα της υγειονοµικής κάλυψης.

Έναν χρόνο µετά την επίσκεψη της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, ήρθε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί σας…

Σίγουρα και οι δύο επισκέψεις βοήθησαν να προβληθεί το νησί και να νιώσουν οι κάτοικοι λιγότερο εγκαταλελειµµένοι. Τα τελευταία χρόνια η αναγνώριση τόσο της έννοιας της νησιωτικότητας όσο και της γεωπολιτικής αξίας των µικρών νησιών µας έχει βοηθήσει τους µικρούς νησιωτικούς δήµους, άσχετα µε το ποιο κόµµα είναι στην κυβέρνηση. Η Γαύδος, για διάφορους λόγους, εµφανίζει µια υστέρηση, την οποία προσπαθούµε να καλύψουµε αξιοποιώντας την εµπειρία των άλλων νησιών. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού µάς έδωσε την ευκαιρία για την ad hoc επίλυση θεµάτων, αλλά και τη δροµολόγηση άλλων, που περιλαµβάνονται στον µακροχρόνιο σχεδιασµό µας. Τόσο στην κατ’ ιδίαν συζήτησή µας όσο και στην οµιλία του στον κόσµο ανέφερε ότι όσο µεγάλοι κ ι αν είναι οι οικονοµικοί πόροι που απαιτούνται για τη Γαύδο, είναι ελάχιστοι σε σχέση µε εκείνους που απαιτούνται στους µεγάλους δήµους. Η αποτελεσµατικότητα και οι προοπτικές για το νησί έχουν να κάνουν µε τη βούληση, τη συνεργασία και, κυρίως, το ανθρώπινο δυναµικό που οραµατίζεται και δουλεύει για τον τόπο µας.