Ενώ η Εύα Καϊλή την Πέμπτη θα εμφανιστεί μπροστά στο προδικαστικό συμβούλιο και θα ενημερωθεί αν θα συνεχιστεί η προφυλάκισή της, ο Αντόνιο Παντσέρι έφτασε σε συμφωνία με τις βελγικές Αρχές που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξει τα δεδομένα. Το μνημόνιο συνεργασίας που σίγουρα υπέγραψε, καθώς το ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή Εισαγγελία, θα σημαίνει πως έχει μετανιώσει και πρόκειται να καταθέσει για το αν εμπλέκονται τρίτοι στην υπόθεση του Qatargate, μια και φέρεται εγκέφαλός της. 



Πρόκειται να διυλίσει ό,τι αφορά στη δράση του: τον τρόπο λειτουργίας, τις οικονομικές ρυθμίσεις με όποια εμπλεκόμενα μέρη, τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν, τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη, τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν.



Η φυλάκιση 5 ετών με αναστολή είναι σημαντικό δέλεαρ ώστε ο ίδιος να αποδεχθεί τη συμφωνία, αν και αποκλείεται να αποφύγει τη φυλακή ή το ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα διάστημα. Επιπλέον, θα φάει πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ με αναστολή για τα 4/5 αυτού του ποσού και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν και που έχουν ήδη κατασχεθεί που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η Καϊλή και η απιθανότητα της δεύτερης συμφωνίας 


Η Εύα Καϊλή, απερχόμενη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς την Τετάρτη πρόκειται να οριστεί ο αντικαταστάτης της, είχε πιεστεί αρκετά τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να ομολογήσει. Ωστόσο, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ανεπισήμως, από την Εισαγγελία λέγεται ότι δεύτερο μνημόνιο είναι απίθανο. Τόσο η ίδια, λοιπόν, όσο και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ανησυχούν, όπως λέγεται, αναλόγως της εμπλοκής τους. 

Η κ. Καϊλή υπερασπίζεται την αθωότητά της με συνέπεια, πάντως. 

«Corriere della Sera»: Η παραδοχή του Παντσέρι για τα 100.000 ευρώ στον Ταραμπέλα

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», o Αντόνιο Παντσέρι στις ανακρίσεις του από τους Βέλγους εισαγγελείς για το Qatargate, «φέρεται να δήλωσε ότι κατέβαλε από 120 μέχρι 140 χιλιάδες ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ».



Η παραδοχή αυτή φέρεται να έγινε σε ανάκριση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», παράλληλα, προσθέτει ότι ο Παντσέρι «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».