Στην τελική επιλογή των προσώπων που θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η Κουµουνδούρου.

Αµέσως µετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Βραζιλία, όπου βρέθηκε για την ορκωµοσία του νέου προέδρου, Λούλα ντα Σίλβα, ξεκίνησαν οι συσκέψεις στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, προκειµένου ακόµα και  να συνεδριάσει η Πολιτική Γραµµατεία και στη συνέχεια η Κ.Ε. για την έγκριση των ψηφοδελτίων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ µαζί µε τον υπεύθυνο του πολιτικού του γραφείου, Μιχάλη Καλογήρου, τη γραµµατέα του κόµµατος, Ράνια Σβίγκου, και τον αναπληρωτή γραµµατέα Γιώργο Βασιλειάδη χειρίζονται όλη την υπόθεση των προσώπων που θα βρεθούν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχει προσεγγίσει τις προσωπικότητες που θέλει να βρεθούν στα ψηφοδέλτια του κόµµατός του, επιχειρώντας έτσι να κάµψει όλες τις επιφυλάξεις τους για την ανάµειξή τους στην πολιτική.



Στο γραφείο της

Από τη ∆ευτέρα πήγε και στο γραφείο της στην Κουµουνδούρου η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία πλέον παίρνει µέρος σε όλες τις συσκέψεις που αφορούν την επικοινωνιακή τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόµενο διάστηµα και µέχρι τις εκλογές. Στις συσκέψεις αυτές βρίσκονται, εκτός του Μιχάλη Καλογήρου, της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη, και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Ανδριόπουλος, και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Μπάµπης Παπαδάκης.

Οι παρουσίες

Αν όχι καθηµερινά, πολύ συχνά µετέχουν σε αυτές και τα µέλη του Πολιτικού Σχεδιασµού, δηλαδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Μπίστης. Η οµάδα αυτή καθορίζει τα θέµατα που θα αναδείξουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές κινήσεις που πρέπει να κάνει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ενώ διαµορφώνει και τις περιοδείες που θα πραγµατοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πληροφορίες λένε ότι, µετά τις επισκέψεις που έκανε στη Βόρεια Ελλάδα πριν από τις γιορτές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τώρα σκοπεύει να γυρίσει όλη την Ελλάδα, κάνοντας ακόµα και δύο περιοδείες µέσα στην εβδοµάδα.

Το βλέμμα στην Κρήτη

Στο επίκεντρο φυσικά θα βρεθεί η Κρήτη, αλλά και όλες οι περιοχές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται να διεκδικεί µε αξιώσεις έδρες. Εν τω µεταξύ, ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος επεξεργάζεται και σε λίγες µέρες αναµένεται να είναι έτοιµο το επικαιροποιηµένο πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγµατικότητα δεν πρόκειται για νέο πρόγραµµα, αλλά γι’ αυτό που πριν από έναν χρόνο είχε εγκριθεί από τα στελέχη του κόµµατος.

Η αναµόρφωσή του θεωρήθηκε αναγκαία, καθώς έχουν αλλάξει πολλές παράµετροι τόσο στην οικονοµία όσο και στην κοινωνία. Παράλληλα, επιθυµία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολόκληρο το πρόγραµµα να συµπεριληφθεί µέσα σε τριάντα σελίδες, για τις οποίες όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν πλήρη αντίληψη, προκειµένου να τις επικοινωνήσουν στους ψηφοφόρους.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Ιανουαρίου 2023.