Την επίσημη παραδοχή των λανθασμένων πληροφοριών που δημοσίευσε η έρευνα για την υπόθεση των 38 προσφύγων στον Eβρο και τον «θάνατο της 5χρονης Μαρίας» προχώρησε το «Spiegel», την ίδια ώρα που στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν εμφατικά στη «δική τους αλήθεια».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε επίσημα το Μέσο για την υπόθεση, «δεν πρόκειται να αναρτήσουμε ξανά στην ιστοσελίδα τα προηγούμενα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Μαρίας, ούτε σε επεξεργασμένη μορφή. Θα έπρεπε να διορθωθούν πάρα πολλά για να γίνει αυτό. Αντ’ αυτού, δημοσιεύουμε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνάς μας». Ακόμα, σημείωσε πως «θα έπρεπε να έχουμε διατυπώσει προσεκτικότερα τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού... Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν».

Το χρονικό της υπόθεσης

Θυμίζουμε ότι λίγο μετά τα μέσα Αυγούστου ήρθε στη δημοσιότητα ρεπορτάζ του «Spiegel» που διατεινόταν ότι το 5χρονο κορίτσι πέθανε αβοήθητο έπειτα από τσίμπημα σκορπιού στον Εβρο και θάφτηκε από τους γονείς του σε ελληνικό έδαφος. Αυτό το γεγονός προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που απέδωσε τον «θάνατο» σε ανευθυνότητα των ελληνικών Αρχών. Τότε, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, με επιστολή του στον αρχισυντάκτη του γερμανικού ΜΜΕ είχε υποστηρίξει ότι οι αναφορές για το ανήλικο κορίτσι «μεταδόθηκαν αποκλειστικά από ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις)», θέτοντας παράλληλα αμφιβολίες τόσο για την αντικειμενικότητα των πληροφοριών όσο και για την ανεξαρτησία των πηγών. Τον Δεκέμβριο του 2022, τα μεγάλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το «MedienInsider», η «Bild», το «Focus», η «Tagesspiegel» και η «FAZ», είχαν εξαπολύσει «πυρά» προς το «Spiegel», θέτοντας σειρά ερωτημάτων για την αξιοπιστία του ρεπορτάζ και τον ντόρο που προκάλεσε στην Ελλάδα, αναφέροντας πως «το νεκρό κορίτσι ίσως δεν υπήρξε».

Τα απόνερα των δήθεν αποκαλύψεων για την υπόθεση των προσφύγων στον Eβρο και τον «θάνατο της 5χρονης Μαρίας»
Λίγο αργότερα και ενώ έγινε γνωστό ότι οι πρόσφυγες δεν ήταν σε ελληνικό έδαφος, με τους ισχυρισμούς για τον «θάνατο της Μαρίας» να μην επιβεβαιώνονται, το «Spiegel» (εκφράζει τις προσεγγίσεις της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και θεωρείται ιδιαίτερης εγκυρότητας) ξεκίνησε να «μαζεύει» το ρεπορτάζ του. Συγκεκριμένα, το «κουβάρι» των αποκαλύψεων των γερμανικών ΜΜΕ άρχισε να ξετυλίγεται όταν το «Spiegel» κατέβασε όλα τα δημοσιεύματα που αφορούσαν το 5χρονο κορίτσι, ενώ το κύριο άρθρο του με τίτλο «Todesfalle EU-Grenze» (Παγίδα θανάτου στα σύνορα της Ε.Ε.), που διατίθεται διαδικτυακά, πλέον συνοδεύεται από το σχόλιο «...Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή του τι συνέβη εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό μας.

Εξετάζουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, θα αποφασίσου µε αν θα αναδηµοσιεύσουµε ή όχι τα άρθρα σε διορθωµένη και ενηµερωµένη µορφή». Το «MedienΙnsider» έγραψε χαρακτηριστικά: «Αµφιβολίες για την αλήθεια: Το ''Spiegel'' ελέγχει τα δηµοσιεύµατα του Εβρου», αναφέροντας ότι τα δηµοσιεύµατα δείχνουν αντιφάσεις και τα γεγονότα είναι αδιαφανή, ενώ στο ίδιο µήκος κύµατος το επίσης έγκυρο «Focus» ανέφερε: «Το ‘‘Spiegel” βγάζει το δικό του άρθρο εκτός σύνδεσης».

Η πάντα αξιόπιστη «Tagesspiegel» επισηµαίνει τις «αµφιβολίες για την ακρίβεια των αναφορών», ενώ περίπου τον ίδιο τίτλο χρησιµοποίησε και η «Bild». Η ιδιαιτέρως σοβαρή «FAZ» έγραψε στον τίτλο της ότι «το νεκρό κορίτσι ίσως δεν υπήρξε», εστιάζοντας στις ανταποκρίσεις του Μέσου που καταλόγισαν στην «απραξία των ελληνικών Αρχών» τον θάνατο της 5χρονης.

Τα «Π» ήρθαν σε επικοινωνία µε Γερµανούς δηµοσιογράφους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυµία τους και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το «Spiegel» είχε αφαιρέσει τα εν λόγω άρθρα πριν γνωστοποιήσουν την πραγµατικότητα οι ίδιοι. Επίσης, συγκλίνουν στην άποψη ότι καταλυτικό ρόλο στην αναθεώρηση των άρθρων έπαιξε η επιστολή Μηταράκη στον Στέφεν Κλούσµαν, αρχισυντάκτη του Μέσου, αναφέροντας πως «το ‘‘Spiegel” πιθανότατα δεν θα είχε αµφιβολίες χωρίς την κριτική της ελληνικής κυβέρνησης». Παράλληλα, σχολιάζοντας το συµβάν, υποστήριξαν ότι το ολίσθηµα του «Spiegel» ήταν ότι δεν αποστασιοποιήθηκε από την παρουσίαση των πηγών, αλλά τις υιοθέτησε ως είχαν. Ακόµα, υπογραµµίζεται ότι το εν λόγω Μέσο δεν συνηθίζει να θέτει άρθρα εκτός σύνδεσης ή να τα ενηµερώνει εκ των υστέρων και τίθεται το ερώτηµα αν «οι µηχανισµοί ελέγχου του «Spiegel» έχουν αποτύχει», δεδοµένου του µεγάλου τµήµατος τεκµηρίωσης που διαθέτει για τέτοιου τύπου εκθέσεις.

Επιμένουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Τι γράφτηκε για τον «θάνατο της 5χρονης Μαρίας στον Εβρο» και πώς αντέδρασαν τα στελέχη της Κουµουνδούρου
Oταν, τον ∆εκαπενταύγουστο γνωστοποιήθηκε η είδηση περί «νεκρού 5χρονου κοριτσιού», ο ΣΥΡΙΖΑ, βαφτίζοντας το κορίτσι «Μαρία» και µε το επιχείρηµα ότι πέθανε από τσίµπηµα σκορπιού, δηµιούργησε κύµα αντιδράσεων κατά της Ελλάδας για τη διαχείριση του Προσφυγικού. Πριν ακόµη επαληθευτεί το γεγονός του θανάτου, η αξιωµατική αντιπολίτευση έπεσε σε εθνικό και πολιτικό ολίσθηµα εξελίσσοντας το δικό της «σόου» µε απόδοση ευθυνών δεξιά και αριστερά και δηµιουργώντας σφοδρή αντιπαράθεση µε την κυβέρνηση, µε την κατηγορία ότι παραβιάζει το ∆ιεθνές ∆ίκαιο και αδιαφορεί για τον «θάνατο» ενός κοριτσιού.

Παράλληλα, οι έκθετοι σήµερα ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου την περίοδο εκείνη κατέθεσαν ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το εν λόγω θέµα, πριν ακόµη υπάρξει τετελεσµένο και παρά τις επίσηµες ελληνικές διαψεύσεις. Μετά τη διάψευση της είδησης από το ίδιο το «Spiegel», o Χρ. Σπίρτζης έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «δεν σταµατούν ούτε την τελευταία ηµέρα του έτους την προπαγάνδα», ενώ, σε ζωντανή τηλεοπτική εµφάνιση την Πρωτοχρονιά, δήλωσε ότι η µικρή Μαρία υπήρξε. «Και βέβαια υπήρξε, το καταθέτει η µητέρα της, το καταθέτουν όλοι».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 7/1