Νέα δεδομένα στον «γαλάζιο» εσωκομματικό ανταγωνισμό δημιουργεί η ανακατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες που επηρεάστηκαν από τη νέα απογραφή μετά την ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Εκείνοι που σίγουρα θα μπορούν να κοιμούνται πιο ήσυχοι ή να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία είναι οι βουλευτές και οι πολιτευτές των μεγάλων περιφερειών του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι είδαν να αυξάνονται ως επί το πλείστον οι διεκδικούμενες έδρες για τη νέα Βουλή. Με την ισχυρή πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες, με ενισχυμένη αναλογική, τα «Π» παρουσιάζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ξεδιπλωθεί ο ανταγωνισμός στις τάξεις της κυβερνώσας παράταξης, κυρίως για εκείνους που θα δώσουν μέχρι τέλους τη μάχη για την εξασφάλιση συμμετοχής τους στο επόμενο εθνικό Κοινοβούλιο.

Ενδεικτικό παράδειγμα ο Βόρειος Τομέας, ο οποίος εξασφαλίζει άλλη μία θέση στο Κοινοβούλιο με την απογραφή του 2021, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορεί να κερδηθεί είτε από το κυβερνών κόμμα είτε, πιθανώς, από το ΠΑΣΟΚ. Οπως και να έχει, άπαντες οι εκλεγμένοι με τη Ν.Δ., και ιδιαιτέρως από τον πέμπτο, Γιώργο Κουμουτσάκο, και κάτω (Θοδωρής Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης και Ζωή Ράπτη, κατά σειρά), μπορούν να... αισθάνονται εκλογικά. Ωστόσο, η «κάθοδος» του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, περιπλέκει τα πράγματα, γι’ αυτό και η κατάληξη της μίας επιπλέον έδρας της συγκεκριμένης περιφέρειας θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών ισορροπιών.

Στα δυτικά της πρωτεύουσας, πολλά θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την επιλογή του, αρχικώς για τις τρεις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες μπορεί να είναι υποψήφιος και στη συνέχεια για την έδρα που ο ίδιος θα επιλέξει να κρατήσει. Πάντως, όπως λένε οι γνωρίζοντες, το γεγονός ότι η Δυτική Αθήνα κερδίζει μία έδρα τού δίνει το καλύτερο «πάτημα» για να παραμείνει βουλευτής της συγκεκριμένης περιφέρειας, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο εκλογικός «ανταγωνισμός» σε άλλες περιοχές. Από εκεί και πέρα, και με δεδομένη τη διαφαινόμενη κυριαρχία των Χρυσοχοΐδη και Βαρβιτσιώτη, η τελευταία εκλόγιμη θέση θα «παιχτεί» μεταξύ της υφυπουργού Μαρίας Συρεγγέλα και του Γιάννη Λοβέρδου. Στον Νότιο Τομέα, αν η νέα έδρα που προκύπτει από την απογραφή καταλήξει στη Ν.Δ., τότε επωφελούνται στο σύνολό τους οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές, και κυρίως εκείνοι που δεν βρίσκονται στα... ορεινά του ψηφοδελτίου. Στην εξίσωση, βεβαίως, έχει προστεθεί και το όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, που ανατρέπει τις δυνάμεις στη «γαλάζια» διελκυστίνδα, γεγονός που ισοδυναμεί με μάχη μέχρις εσχάτων για πρόσωπα όπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Καλλιάνος και ο Βασίλης Σπανάκης, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Τάσος Γαϊτάνης.

Η πλέον ευνοημένη εκλογική περιφέρεια από τα στοιχεία της απογραφής του 2021 είναι η Ανατολική Αττική, που από τις εκλογές και μετά θα εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο με επιπλέον δύο έδρες. Η μία, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, έχει πολλές πιθανότητες να κατευθυνθεί προς τη Χαριλάου Τρικούπη και η άλλη προς Πειραιώς. Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό στρατόπεδο, με βάση την ισχυρή προοπτική κυριαρχίας των Μάκη Βορίδη και Γεωργίας Μαρτίνου, θα παλέψουν τέσσερα στελέχη (Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου και οι νεοφερμένοι Στέλιος Πέτσας και Σοφία Ζαχαράκη) για τρεις θέσεις.

Έδρα παίρνει και η Α’ Θεσσαλονίκης, όπου το κυβερνών κόμμα (μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή) εξέλεξε επτά βουλευτές, με τη Ν.Δ. να έχει σημαντική προοπτική να επωφεληθεί από τη νέα συνθήκη. Από τους πολιτευτές που θα ανταγωνιστούν στα ίσα τα κοινοβουλευτικά στελέχη που κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις της λίστας (Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου και Δημήτρης Κούβελας) ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των Παναγιώτη Κοκκόρη, Δημήτρη Βενιέρη και Διαμαντή Γκολιδάκη. Όλα αυτά, φυσικά, αν δεν υπάρξει κάποια νέα εξέλιξη με την υποψηφιότητα της Μαρίας Σπυράκη.

mitsotakis_ypourgiko_2

Ποιοι είναι οι χαμένοι 

Οι πιο «χτυπητές» περιπτώσεις, όσον αφορά τις απώλειες εδρών, δεν είναι άλλες από την Α’ Αθήνας και την Α’ Πειραιά, που χάνουν από έναν βουλευτή. Δεδομένης της μη υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Μπογδάνου με το κυβερνών κόμμα και την κάλυψη του «κενού», τουλάχιστον αριθμητικά, από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τα «κουκιά» είναι απολύτως μετρημένα. Από τους επτά βουλευτές, η Ν.Δ. είναι πιθανό να εκλέξει έξι, με τη Φωτεινή Πιπιλή να δείχνει ως «αδύναμος κρίκος», σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2019. Ακόμα πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο μεγάλο λιμάνι. Στις προηγούμενες κάλπες η Ν.Δ. εξέλεξε πέντε βουλευτές (και έναν ο ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο τώρα θα κερδίσει είτε τρεις είτε τέσσερις έδρες. Το δημοσκοπικό προβάδισμα του Κώστα Κατσαφάδου και η δυναμική που καταγράφει η Δόμνα Μιχαηλίδου φαίνεται να σταθεροποιούνται, ενώ καταδεικνύεται ότι η μάχη κυρίως μεταξύ των Νόνης Δούνια (που στην πρόσφατη έρευνα των «Π» φιγουράρει στην τρίτη θέση και πολύ κοντά στην υφυπουργό, αλλά και σε απόσταση από τους υπόλοιπους συνυποψηφίους της), Νίκου Βλαχάκου, Γιάννη Μελά και Νίκου Μανωλάκου θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Ωστόσο, μια κρίσιμη παράμετρος έχει να κάνει με τη μείωση των υποψηφίων, που από οκτώ γίνονται επτά. Ως εκ τούτου και με δεδομένη την ποσόστωση που επιβάλλει την παρουσία τριών γυναικών στη λίστα, η υποψηφιότητα του Νίκου Βλαχάκου δείχνει μετέωρη. Το στοιχείο αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί, αν, τελικώς, ο πέμπτος βουλευτής, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, δεν θα είναι εντέλει υποψήφιος, υλοποιώντας τον σχεδιασμό του για μια πιθανή υποψηφιότητά του για τη δημαρχία του Πειραιά.

Οι πιο «χτυπητές» περιπτώσεις όσον αφορά τις απώλειες εδρών δεν είναι άλλες από την Α’ Αθήνας και την Α’ Πειραιά, που χάνουν από έναν βουλευτή στο Λεκανοπέδιο


Στη Μαγνησία, η οποία στις επερχόμενες εκλογές θα εκλέξει -όπως ο Πειραιάς- πέντε βουλευτές αντί για έξι, ο Κώστας Μαραβέγιας, ο οποίος κέρδισε στο νήμα την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, πέραν του Γιώργου Καλτσογιάννη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, που μετά τη θητεία του στο Μαξίμου κατεβαίνει με άλλον αέρα στη «μάχη του σταυρού», θα έχει να αντιμετωπίσει και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών (κατά έναν πιθανότατα) που θα εκλέξει το κυβερνών κόμμα. Οι Χρήστος Μπουκώρος, Ζέτα Μακρή, αλλά και ο τρίτος, Θανάσης Λιούπης, προπορεύτηκαν κατά πολύ το 2019.

Στη Φθιώτιδα, η οποία από πενταεδρική καθίσταται τετραεδρική, η Ν.Δ. θα μπορούσε να αναδείξει μέχρι τρεις βουλευτές. Τα προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Οικονόμου έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα, ενώ μένει να φανεί αν θα είναι τελικώς υποψήφιος ο προσφάτως παραιτηθείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Θέμης Χειμάρας. Κατά τα άλλα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις περιπτώσεις του νυν βουλευτή Γιώργου Κοτρωνιά και της Ελένης Μακρή-Θεοδώρου.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση των Σερρών, όπου στην πιο μειονεκτική θέση από πλευράς Ν.Δ. βρίσκεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (ο οποίος εξελέγη τέταρτος, μετά τους Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή και Τάσο Χατζηβασιλείου), αλλά και της Κοζάνης, με τον τέταρτο «γαλάζιο» βουλευτή του νομού, Γιώργο Αμανατίδη, να απέχει παρασάγγας από τον τρίτο, Μιχάλη Παπαδόπουλο (που ακολούθησε τους Στάθη Κωνσταντινίδη και Παρασκευή Βρυζίδου), στις τελευταίες εθνικές εκλογές και στο πλαίσιο αυτό να χρειάζεται να υπερβάλει δυνάμεις για την επανεκλογή του.

Στην Άρτα, που από τριεδρική γίνεται διεδρική, δεν εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί ο τελικός αριθμός των εδρών της Ν.Δ., η οποία στον νομό της Ηπείρου έχει εκλέξει τον πρώην υφυπουργό Γιώργο Στύλιο. Στη μονοεδρική πλέον περιφέρεια της Καστοριάς, εφόσον επικρατήσει η Ν.Δ., ο νυν βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας θα τεθεί αντιμέτωπος με τη διεθύντρια του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, Μαρία Αντωνίου, ενώ ισχυρό προβάδισμα έχει ο Βασίλης Γιόγιακας στη Θεσπρωτία, που επίσης από διεδρική γίνεται μονοεδρική.