Η νέα χρονιά θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς μέσα από τις κάλπες αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για τις επιλογές που έκανε μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα αναδειχθούν και νέα πολιτικά στοιχήματα, τα οποία θα κρίνουν και το πολιτικό του μέλλον.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι, φυσικά, τι θα κάνει στις εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δημοσκοπήσεις, θα τερματίσει πρώτος στην κάλπη της απλής αναλογικής, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι από εκεί και ύστερα όλα είναι δυνατά. Αυτό προφανώς έχει να κάνει με την επιθυμία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όλες οι μετρήσεις -ακόμα και αυτές που γίνονται για την Κουμουνδούρου- δείχνουν ότι η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται από τέσσερις μονάδες και πάνω.

«Μάλλον δύσκολα»

Οι πιο ρεαλιστές επισημαίνουν ότι, από τη στιγμή που σε καμία μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζεται να έχει «πάρει κεφάλι», τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλοι, ωστόσο, βάζουν ως «κόκκινη γραμμή» σε μια ενδεχόμενη ήττα το ποσοστό που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι είχε έρθει δεύτερος, είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ένα 31,53%. Το ποσοστό αυτό θεωρείται υψηλό για ένα κόμμα που χάνει τις εκλογές.

Υπό αμφισβήτηση

Στην περίπτωση, ωστόσο, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανιστεί να βρίσκεται έστω και μία μονάδα κάτω από το ποσοστό αυτό, τότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα εσωκομματικά «όργανα». Θα μπει υπό αμφισβήτηση το πολιτικό αφήγημα που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας για να κάνει το άνοιγμα στην κοινωνία και στη μεσαία τάξη, όσο και οι επιλογές των προσώπων που έκανε για να υποστηρίξουν το όραμά τους. Κάποιοι μέσα στο κόμμα ισχυρίζονται ότι η «Ομπρέλα» εμφανίζεται να μη φέρνει σοβαρά προσκόμματα στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, ακριβώς για να μπορεί την επόμενη ημέρα των εκλογών και υπό καθεστώς ήττας να τον αμφισβητήσει.

Η κουβέντα για αντικατάσταση

Η τακτική αυτή έχει να κάνει προφανώς και με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κυρίαρχος στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ ο κόσμος που ψηφίζει Αριστερά έσπευσε να τον στηρίξει. Ωστόσο, ακόμα και αυτοί που διαφωνούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι -τουλάχιστον για την ώρα- οι επιλογές σε πρόσωπα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Αλέξη Τσίπρα είναι μηδαμινές, αν όχι ανύπαρκτες, με δεδομένο φυσικά ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται να μην ενδιαφέρεται για το αξίωμα του προέδρου. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα θα έφτανε σε μονοψήφια ποσοστά.

Η επόμενη ημέρα

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα των εκλογών και σε μια ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα θεωρήσουν ότι είναι η κατάλληλη ώρα να του επιτεθούν, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την ήττα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μία φορά θα βρεθεί στη δίνη μιας σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης, που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενισχυμένος

Με δεδομένο, πάντως, ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος -λένε οι συνεργάτες του- , η όποια αμφισβήτηση υπάρξει από στελέχη του κόμματος όχι μόνο δεν θα τον «λαβώσει» πολιτικά, αλλά, αντίθετα, θα εκθέσει όσους του επιτεθούν. Φυσικά, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να είναι το κόμμα που, παρά τις όποιες διαφωνίες εκφράζουν τα στελέχη του, μένει ενωμένο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κυβερνητική πολιτική. Από τις εσωκομματικές βολές δεν θα γλυτώσουν, πάντως, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ούτε τα πρόσωπα που εμπιστεύθηκε για να αλλάξει το προφίλ του κόμματός του.

Γκρίνια για την Πόπη

Ήδη στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν υπογείως «γκρίνια» για την επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου στη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι, παρά την ανταπόκριση που είχε η επιλογή της Π. Τσαπανίδου στην κοινή γνώμη, η οποία εκτιμάται ότι έφερε αμηχανία στα άλλα κόμματα, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είναι ένα άλλο πρόσωπο μέσα από το κόμμα, το οποίο να γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και δη τις τάσεις...

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Ιανουαρίου 2023.