Με βάση τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, διαμορφώνεται η νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια. Ενισχυμένη κατά δύο έδρες εμφανίζεται πλέον η εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος Τομέας Αθηνών, καθώς και η Α’ Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, κατά μία έδρα μειώνεται ο αριθμός στις εκλογικές περιφέρειες της Α’ Αθήνας, της Α’ Πειραιώς, της Αρτας, της Κοζάνης, της Μαγνησίας, των Σερρών, της Φθιώτιδας, της Θεσπρωτίας και της Καστοριάς, με τις δύο τελευταίες να γίνονται πλέον μονοεδρικές. Πολιτικά και εκλογικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν τη συνολική κατανομή των βουλευτικών εδρών που θα λάβουν οι πολιτικοί σχηματισμοί στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς ο αριθμός των εδρών τόσο στην απλή αναλογική όσο και στα συστήματα της ενισχυμένης εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα πανελλαδικά.

Αυτό που επηρεάζουν οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψήφιων βουλευτών, ιδιαίτερα στις μεγάλες περιφέρειες της Αττικής, όπου αναμένεται η συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και προβεβλημένων στελεχών από όλους τους πολιτικούς χώρους. Επιπλέον, θα φανεί το επόμενο διάστημα αν θα υπάρξουν μετακινήσεις υποψηφίων από περιφέρειες που χάνουν έδρες προς αυτές οι οποίες ενισχύονται.

Ανταγωνισμός

Συγκεκριμένα, στην Α’ Αθήνας, που από τις 14 έδρες πλέον θα έχει 13, τη μία έδρα φαίνεται ότι θα χάσει η Ν.Δ., με τον ανταγωνισμό στη συγκεκριμένη περιφέρεια να αναμένεται ιδιαιτέρως αυξημένος με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Μεγάλη είναι η πιθανότητα απώλειας μίας έδρας για τη Ν.Δ. και στην Α’ Πειραιώς, με την κάθοδο της υφυπουργού Εργασίας, κ. Μιχαηλίδου, και την πιθανή συμμετοχή του πρώην υποψήφιου δημάρχου Πειραιά κ. Βλαχάκου να αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό της εκλογικής περιφέρειας.

Στην Αρτα, που από τριεδρική γίνεται διεδρική, αναμένεται να μην εκλέξει βουλευτή το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην τετραεδρική πλέον Κοζάνη η μία έδρα θα χαθεί πιθανότατα από τη Ν.Δ., που σήμερα εκλέγει εκεί τέσσερις βουλευτές. Αντίστοιχα φαίνεται να διαμορφώνεται το σκηνικό και στην εκλογική περιφέρεια Φθιώτιδας, όπου η Ν.Δ. αναμένεται να εκλέξει έναν λιγότερο βουλευτή από τους τέσσερις που διαθέτει σήμερα.

Οι εκτιμήσεις για τις εξαεδρικές περιφέρειες της Μαγνησίας και των Σερρών, που πλέον γίνονται πενταεδρικές, είναι αρκετά επισφαλείς, με το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί έδρα στη Μαγνησία και την Ελληνική Λύση να αισιοδοξεί για τη διατήρηση της έδρας στις Σέρρες.

Σχετικά καθαρά φαίνεται να είναι τα πράγματα στις μονοεδρικές πλέον περιφέρειες της Καστοριάς και της Θεσπρωτίας, στις οποίες το προβάδισμα της Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές ήταν πολύ μεγάλο και είναι δύσκολο να απειληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, εκτός απροόπτου, θα χάσει και τις δύο αυτές έδρες.

Στην Ανατολική Αττική προστίθενται δύο επιπλέον έδρες, τη μία εκ των οποίων αναμένεται να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ, αν η Ν.Δ. καταφέρει να διατηρηθεί στη συγκεκριμένη περιφέρεια στα ποσοστά του 2019, θα διεκδικήσει με αξιώσεις και μία πέμπτη έδρα.

Η κυβερνητική παράταξη, αν δεν αλλάξει ο αριθμός των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μπορεί να κερδίσει την επιπλέον έδρα της Θεσσαλονίκης, την οποία ωστόσο διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ, ενώ η αύξηση κατά μία έδρα στους τρεις τομείς της Αθήνας διασφαλίζει κατ’αρχήν ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα καταφέρουν να διασφαλίσουν έδρες, με τις προβλέψεις, ωστόσο, να είναι αρκετά επισφαλείς και να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή της απλής αναλογικής και τον αριθμό των κομμάτων που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να εισέλθουν στη νέα Βουλή.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 7/1