Μια νέα αφορμή για προβολή ισχύος και αναθεωρητισμού εκτιμάται ότι βρήκε η Αγκυρα μετά τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των ερευνών στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Ζευς 1», εντός του Οικοπέδου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία της ιταλικής Εni και της γαλλικής TotalEnergies. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι δηλώσεις που πραγματοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, απηχούν την πάγια θέση της Τουρκίας για την Κύπρο.

«Έχουν δικαίωμα»

«Ολοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πόρους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, επαναφέροντας στη συζήτηση τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, έγκειται στο πρώτο σκέλος όσων δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Τούρκους δημοσιογράφους, όπου τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν και το Τεμάχιο 6 δεν είναι στη δικαιοδοσία της Τουρκίας, θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η Κύπρος αποτελείται μόνο από τη μία πλευρά».

Το συμπέρασμα

Η παραπάνω αναφορά του Φατίχ Ντονμέζ οδηγεί σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα, το οποίο αφήνει εκτεθειμένη την Αγκυρα αναφορικά με τη ρητορική της για το πώς προκύπτουν οι θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα που ο αρμόδιος υπουργός προαναγγέλλει ότι η Τουρκία σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, «δείχνοντας» προς την περιοχή που ορίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ταυτόχρονα ακυρώνει τον ισχυρισμό στον οποίο αυτό βασίζεται, ότι δηλαδή τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες.

Η Άγκυρα, δηλαδή, αναγνωρίζει τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ώστε να ζητήσει μερίδιο από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά αγνοεί την Κρήτη, νησί με παραπλήσια έκταση με την Κύπρο, και τα Δωδεκάνησα.

«Κατά 85%»

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί κατά το 85% η χερσαία εγκατάσταση επεξεργασίας του φυσικού αερίου και τα αποθέματα της Μαύρης Θάλασσας θα παραδοθούν το 2023, στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για μια θαλάσσια περιοχή στην οποία η Τουρκία έχει εφαρμόσει μονομερώς και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου στη δική της περίπτωση το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο μέγιστο όριο των 12 ν.μ. καθώς και της οριοθέτησης της ΑΟΖ με τα παράκτια κράτη. Είναι δύο ενέργειες που αρνείται στην περίπτωση του Αιγαίου Πελάγους, απειλώντας με πόλεμο την Ελλάδα στην περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και αποφεύγοντας οποιαδήποτε συζήτηση για την ΑΟΖ.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 30 Δεκεμβρίου 2022.