Ένα πρόγραµµα στοχευµένης παρέµβασης και πρόληψης, το οποίο θα αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και θα στοχεύει σε µια «γενιά ελεύθερη από τον καπνό», προαναγγέλλει, µεταξύ άλλων, µε συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η συνέντευξη

-Με αφορµή την πρόσφατη, άµεση παρέµβασή σας στο θέµα της παραβίασης του αντικαπνιστικού νόµου σε µεγάλο νυχτερινό µαγαζί της Αθήνας, σκοπεύετε να αναλάβετε το προσεχές διάστηµα κάποιες πρωτοβουλίες σχετικά; Είπατε ότι υπάρχει πρόβληµα µε την πιστή τήρηση του αντικαπνιστικού νόµου στα νυχτερινά µαγαζιά.

Η τήρηση του αντικαπνιστικού νόµου είναι ένα τµήµα µιας συνολικής πολιτικής που έχει σχέση µε τη µείωση του καπνίσµατος και των συνεπειών του. Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθηµερινών καπνιστών (27,3%) µεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Με τη γενική γραµµατέα ∆ηµόσιας Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, εκπονούµε ένα πρόγραµµα παρέµβασης, το οποίο θα υλοποιηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο και περιλαµβάνει δράσεις (α) πρόληψης και (β)
Απώτατος και βασικός στόχος του προγράµµατος είναι να πετύχει την πρώτη «smoke free generation»
υποστήριξης για διακοπή του καπνίσµατος. Απώτατος και βασικός στόχος του προγράµµατος είναι να πετύχει την πρώτη «smoke free generation», τα παιδιά δηλαδή που θα γεννηθούν το 2025 στη χώρα µας να µην καπνίσουν ποτέ. Οι δράσεις που περιλαµβάνει το πρόγραµµα είναι πανελλαδικής εµβέλειας, απευθύνονται σε πολλές διαφορετικές οµάδες πληθυσµού, αλλά έχουν ιδιαίτερη εστίαση, ειδικά στα θέµατα της πρόληψης, στους νέους, στους γονείς και στα σχολεία.

-Γενικώς η εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου στην ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα ή έχουµε οπισθοχωρήσει µετά την πανδηµία;

Η εφαρµογή του νόµου είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και για πρώτη φορά έχουµε τόσο καλή συµµόρφωση. Ολα τα συναρµόδια υπουργεία προβαίνουν σε χιλιάδες ελέγχους και καταλογίζουν πρόστιµα στους παραβάτες. Σε σχέση µε τη συµµόρφωση, στην εστίαση το ποσοστό είναι πολύ υψηλό και πλέον στα εστιατόρια έχει δηµιουργηθεί επίσης κουλτούρα µη καπνίσµατος. Το πρόβληµα εντοπίζεται σε µερικούς χώρους νυχτερινής διασκέδασης, έπειτα από κάποια ώρα.
Το πρόβληµα εντοπίζεται σε µερικούς χώρους νυχτερινής διασκέδασης, έπειτα από κάποια ώρα
Προφανώς, δεν γίνεται σε κάθε πίστα και κέντρο να υπάρχει και ένα κλιµάκιο ελέγχου. Χρειάζεται και σε αυτούς τους χώρους να εµπεδωθεί κουλτούρα µη καπνίσµατος. Θεωρώ ότι, όπως στην εστίαση, έτσι και στη νυχτερινή διασκέδαση σύντοµα η εφαρµογή του νόµου θα είναι πλήρης, µε τη συνέχιση των ελέγχων, αλλά και µε τη συνεργασία όλων. Στην περίπτωση που αναφέρατε, ήταν πολύ σηµαντική η ανάρτηση της διοίκησης του µαγαζιού, η οποία δείχνει ειλικρινή βούληση για συνεργασία και τήρηση του νόµου.

-Αναµένετε πίεση στο σύστηµα Υγείας µετά τις γιορτές, κυρίως λόγω µεγάλης διασποράς της γρίπης; Είµαστε έτοιµοι;

Το ΕΣΥ αυτή τη στιγµή δεν πιέζεται από την πανδηµία της νόσου COVID-19, αλλά από άλλες λοιµώξεις του αναπνευστικού, που επανεµφανίστηκαν µετά τα περιοριστικά µέτρα των προηγούµενων ετών. Ειδικά στα παιδιά υπάρχει έξαρση στις λοιµώξεις. Είµαστε απολύτως προετοιµασµένοι και σε επίπεδο κλινών και σε
Αναµένουµε µια λογική πίεση στο σύστηµα Υγείας
επίπεδο θεραπειών. Ακόµα και σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στα φάρµακα, ειδικά στα παιδιατρικά, λόγω της µεγάλης παγκόσµιας ζήτησης και της αδυναµίας παραγωγής, η κατάσταση εξοµαλύνεται µε τις συνεχείς παραγγελίες και την πλήρη απαγόρευση εξαγωγών σε αυτά τα ελλειπτικά φάρµακα. Είµαστε έτοιµοι και για το επόµενο δίµηνο, οπότε αναµένουµε µια λογική πίεση στο σύστηµα Υγείας.

-Ποιοι είναι οι ποσοτικοί και οι ποιοτικοί στόχοι του προγράµµατος πρόληψης του καρδιαγγειακού κινδύνου; Τα SMS για τις σχετικές προληπτικές εξετάσεις αναµένονται µέσα στον Ιανουάριο από τους πολίτες.

Εχουµε αποφασίσει να επενδύσουµε στην πρόληψη και την πρωτοβάθµια φροντίδα Υγείας. Με πέντε προληπτικά προγράµµατα στοχεύουµε στην πρόληψη από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα προγράµµατα για την πρόληψη του καρκίνου του µαστού, του τραχήλου της µήτρας και του παχέος εντέρου
Οι προληπτικές εξετάσεις συνδέονται άµεσα µε τον προσωπικό γιατρό
είναι έτοιµα και το πρώτο ήδη «τρέχει», ενώ και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις είµαστε στο τελικό στάδιο. Αυτό απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30- 70 ετών. Ολα αυτά τα προγράµµατα, πέρα από την πρόληψη, θα βοηθήσουν στην καλύτερη επιδηµιολογική εκτίµηση του πληθυσµού και την κατάρτιση του ατοµικού ιατρικού φακέλου. Οι προληπτικές εξετάσεις συνδέονται άµεσα µε τον προσωπικό γιατρό και ήδη 4.700.000 συµπολίτες έχουν εγγραφεί στον νέο θεσµό, ενώ περισσότερα από 1.000.000 δωρεάν ιατρικά ραντεβού έχουν επίσης πραγµατοποιηθεί.

-Σε τι θα συνίσταται η επικείµενη παρέµβασή σας για τη δραστική µείωση των ράντζων στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας; Είχατε και µια σύσκεψη σχετικά, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ύπαρξη ράντζων ή επικουρικών κλινών είναι ένα διαχρονικό πρόβληµα. Αυτή τη στιγµή εντοπίζεται σε 4 -5 νοσοκοµεία του Λεκανοπεδίου. Εκπονούµε ένα σχέδιο για την αποφόρτιση του φαινοµένου, σχέδιο το οποίο στηρίζεται στην αλλαγή του τρόπου εφηµέρευσης, στην ενίσχυση µε κλίνες νοσηλείας και άλλες επικουρικές δοµές, αλλά και στην καλύτερη διαχείριση των υφισταµένων δοµών, µέσα από την κεντρική διαχείριση και την παρακολούθηση. Η βελτίωση,
Για το 2023 έχουµε προϋπολογισµό 5,2 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ του προϋπολογισµού της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το 2019
συνολικά, του ΕΣΥ, µέσω πόρων που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης, αλλά και µέσω προσλήψεων µόνιµου προσωπικού, οι οποίες µόνο για το 2022 ξεπερνούν τις 6.000, δείχνει επίσης τη βούλησή µας για έµπρακτη ενίσχυση του δηµόσιου συστήµατος Υγείας. Για το 2023 έχουµε προϋπολογισµό 5,2 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ του προϋπολογισµού της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το 2019. Η στήριξη κρίνεται από τις πράξεις και όχι από τα λόγια. Και το 1,4 δισ. ευρώ περισσότερα χρήµατα για την Υγεία σε σχέση µε το 2019 αποτελεί πράξη.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 30 Δεκεμβρίου 2022.