Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο μίτος της Αριάδνης ήταν το κουβάρι την άκρη του οποίου έδεσε ο Θησέας στην είσοδο του λαβύρινθου, το ξετύλιξε και, αφού εξόντωσε τον μυθικό Μινώταυρο, βρήκε τον δρόμο για την έξοδο ακολουθώντας το σχοινί που είχε ξετυλίξει. Σύμφωνα με το λεξικό του Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο μίτος χρησιμοποιείται στη νεοελληνική γλώσσα προκειμένου να δηλωθεί «κάθε στοιχείο που οδηγεί στην επίλυση προβλήματος, στην εξιχνίαση μυστηρίου, δύσκολης υπόθεσης κ.λπ.». 

Με μια τέτοια περίπτωση μοιάζει και η υπόθεση του πλέγματος των ΜΚΟ που φέρεται να απλώνονται γύρω από την προφυλακισμένη ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, με τις Αρχές να προσπαθούν να βρουν την άκρη του «μίτου της Εύας» και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ να προσπαθούν να φωτίσουν σκοτεινές γωνίες του λαβυρίνθου. Σημείο έναρξης είναι ο χώρος των νέων τεχνολογιών, της τεχνητής νοημοσύνης και του blockchain, τομέων στους οποίους η Εύα Καϊλή θεωρείτο μία εκ των κορυφαίων οραματιστών στις Βρυξέλλες και η «νομοθέτης με επιρροή στα ψηφιακά αρχεία», όπως την αναφέρει το Politico. Βασικό όχημα για το ξετύλιγμα του «μίτου» αποτέλεσε η Αστική Μη ΚερδοσκοπιΕταιρεία MADE Group, με ιδρυτικά μέλη την αδερφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα, με ποσοστό 90%, και τη συνεργάτιδά της, Ματίνα Κανάκη, με 10%. Το Politico αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το MADE Group της Μανταλένας Καϊλή έκανε μία “μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία”, ονόματι European Law Observatory on New Technologies - ELONtech. Η πρώτη προήδρευε στην επιτροπή STOA για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ η δεύτερη ήταν η διευθύντρια του ELONtech (με την Εύα Καϊλή ως σύμβουλο)».

Στο μητρώο της Ε.Ε.

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το ELONtech είχε εγγραφεί στο μητρώο της Ε.Ε. για τις εταιρείες lobbying από το 2020 και εστιάζει κυρίως στις τεχνολογίες blockchain, φέρνοντας στο προσκήνιο ψιθύρους που ακούγονται στους διαδρόμους των Βρυξελλών για τα όρια και τα ηθικά διλήμματα του lobbying, το οποίο είναι θεσμοθετημένο στην Ε.Ε. Και οι δύο παραπάνω εταιρείες εμφανίζουν την ίδια έδρα με ακόμα μία εταιρεία, την Estate Aria Properties. Ενα από τα κομβικά προγράμματα εμφανίζεται, σύμφωνα με το Politico, να είναι το «Horizon 2020», που αφορούσε χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης της Ε.Ε., ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται να έχει λάβει 104.037,50 ευρώ μεταξύ 2018 και 2020 κυρίως στο πλαίσιο της διεθνούς κοινοπραξίας που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την εύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών.

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα: «Το 2020, το MADE Group επιλέχθηκε για τη λειτουργία ενός περιφερειακού κέντρου S+T+ARTS, μέρος ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του “Horizon 2020”, το οποίο επιδίωκε να ενσωματώσει την Τέχνη και την τεχνολογία». «Η έναρξη του έργου ήταν αποτέλεσμα μιας πιλοτικής πρότασης που ονομάζεται “Τέχνη και το ψηφιακό” και η οποία υποβλήθηκε από την Εύα Καϊλή το 2018», δήλωσε στο Politico άτομο με γνώση των διαδικασιών χρηματοδότησης της Ε.Ε. Αυτό το άτομο πρόσθεσε ότι η MADE Group έλαβε 105.172 ευρώ από την επιτροπή για τη συμμετοχή της στο STARTS

Το ξετύλιγμα του «μίτου» περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς το MADE Group υποστήριξε επίσης το Communications for Girls Coding, ένα έργο του 2017, με στόχο τη διδασκαλία της ανάπτυξης λογισμικού σε νεαρές γυναίκες, για το οποίο η Εύα Καϊλή μίλησε σε εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο του 2017. Στο έργο συμμετείχε επίσης η «Kean», μια ελληνική ΜΚΟ, με τη συνεργασία της MADE Group.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 30/12/2022