Μια συνάντηση που έχει πολλές αναγνώσεις, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, πραγματοποιήθηκε στη γερμανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες την προπερασμένη Παρασκευή, όπως έγινε γνωστό επισήμως από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Από τη μία πλευρά ήταν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αννα-Μαρία Μπούρα, και από την άλλη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, παρουσία του διπλωματικού συμβούλου του Γερμανού καγκελάριου Γενς Πλέτνερ.

Σύμφωνα με την προσέγγιση ορισμένων παρατηρητών, η εν λόγω συνάντηση σηματοδοτεί την προσπάθεια της Γερμανίας για επιστροφή σε ρόλο «επίδοξου» διαμεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, τον Ιούλιο του 2020, με την τότε διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, να συναντά τον Ιμπραήμ Καλίν και τον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Αγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, να είναι ο διαμεσολαβητής. Τη γερμανική πρωτοβουλία τότε, η οποία γνώρισε παταγώδη αποτυχία, είχε ακολουθήσει ο Αύγουστος των τουρκικών προκλήσεων με το «Oruc Reis», με τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας να διακόπτεται για μήνες.

Η αλλαγή στην καγκελαρία με τον Ολαφ Σολτς έφερε στη θέση του διαμεσολαβητή έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα. Ο Γενς Πλέτνερ, που πλέον είναι διπλωματικός σύμβουλος του Ολαφ Σολτς, ήταν πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα από το 2017 μέχρι το 2019. Για την πρόσφατη πρωτοβουλία του Βερολίνου τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος εκφράστηκαν πολύ θετικά απέναντι στο γερμανικό ερώτημα κατά πόσο μια τέτοια συνάντηση θα ήταν χρήσιμη. Η συνάντηση λοιπόν πραγματοποιήθηκε και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες επαφές».

Στο μέτωπο των αμιγώς ελληνοτουρκικών σχέσεων, εκτιμάται από διπλωμάτες ότι η συνάντηση Μπούρα - Καλίν, που επιβεβαιώθηκε επισήμως, είναι μια απόπειρα να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας σε μια περίοδο που κυριαρχούν η αμείωτη ένταση και οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διερευνητικές επαφές για την επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών έχουν σταματήσει, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έχει αρνηθεί να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το περιεχόμενο της συνάντησης Μπούρα - Καλίν δεν έγινε γνωστό, ωστόσο διπλωμάτες εκτιμούν ότι και μόνο το γεγονός της συνάντησης αποτελεί ένα νεύμα συγκατάβασης από την πλευρά της Τουρκίας, ειδικά από τη στιγμή που ο Ιμπραήμ Καλίν αποτελεί τον αντ’ αυτού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απηχεί πλήρως τις θέσεις του.