Σαφές προβάδισμα της Νεας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα (20/12). 

Ειδικότερα, στη μέρηση της GPO για το powergame.gr, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με απλή αναλογική με 32,2% (32,4% στην προηγούμενη μέτρηση), διατηρώντας ένα προβάδισμα 6,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 25,8% των προτιμήσεων (25,6% στην προηγούμενη μέτρηση του Νοεμβρίου). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10,1%, χάνοντας μία ποσοστιαία μονάδα από τη μέτρηση του Νοεμβρίου, με σαφές αποτύπωμα των επιπτώσεων από την υπόθεση Καϊλή. Η σειρά για τα άλλα κόμματα είναι: το ΚΚΕ με 6,3% (5,8%), η Ελληνική Λύση με 3,9% (4,6%), Το ΜΕΡΑ 25 2,4% (2,3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,8% (1,9%), η Εθνική Δημιουργία 1,4%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,7%, λευκό-άκυρο το1,4%, το 1,3% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 9,7% (9,2% στη μέτρηση του Νοεμβρίου).
poll-2_2
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που διενεργήθηκε για λογαρισμό του ΣΚΑΪ η διαφορά διαμορφώνεται στις 8 μονάδες, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό 34% επί των εγκύρων, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, δείχνει να χάνει μία ποσοστιαία μονάδα, πέφτοντας στο 10,5%, ενώ, με βάση το δείγμα της έρευνας που διεξήχθη στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 1.103 πολιτών κάθε κοινωνικής βαθμίδας, η νέα Βουλή θα είναι εξακομματική, καθώς το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜεΡΑ25 ποσοστό 3%.
prothesi2
proeleusi
prothesi1

parastasi
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα τι προτιμούν οι πολίτες σε περίπτωση που από τις πρώτες εκλογές, με απλή αναλογική, δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην μέτρηση της GPO το 50,1% απαντά ότι πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές, ενώ το 47,1% θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Είναι το βασικό δίλημμα, με το οποίο θα ανταγωνιστούν πρωτίστως τόσο η ΝΔ (αυτοδυναμία) όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ (προοδευτική συνεργασία).
poll-3_2

Στην έρευνα της Pulse, oι απαντήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι επίσης μοιρασμένες, ωστόσο, οι περισσότεροι, ακόμη και αριστεροί ψηφοφόροι, προτιμούν, σε περίπτωση αυτοδυναμίας, μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με τα ποσοστά για μία πιθανή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπονται σε σημαντικό βαθμό.
dimo11_0
dimo22
dimo23


Πρώτος Δένδιας, δεύτερος Πιερρακάκης - Η αξιολόγηση των υπουργών

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δείκτης στην έρευνα της GPO για την αξιολόγηση των υπουργών, σταθερά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων με 66,8% των θετικών γνωμών παραμένει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ακολουθεί με το 57,6% των θετικών γνωμών. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος (53,1%), ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας (51,2%), ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης (46,6%), και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης (46,4%).
poll-4_2