Την Πέμπτη αναμένεται να βρεθεί ενώπιον των βελγικών Αρχών η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή για να απολογηθεί σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς «Qatargate». Στη συνέχεια οι Αρχές θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αφεθεί ελεύθερη έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

Τα τρία βασικά ερωτήματα

Έτσι λοιπόν την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου η Εύα Καϊλή με την απολογία της θα επιχειρήσει να διαχωρίσει τη θέση της από εκείνη των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση, λέγοντας ότι ο Παντσέρι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη βουλευτική της ασυλία.
Παράλληλα, η ευρωβουλευτής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα.
  • Γιατί όταν έμαθε ότι υπάρχουν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της, ειδοποίησε τον πατέρα της και όχι τις Αρχές;
  • Γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να παραδώσει τα χρήματα στον Παντσέρι και όχι στη βελγική αστυνομία;
  • Πώς βρέθηκαν στη βαλίτσα με τα χρήματα τα αντικείμενα που αφορούν τη 2 ετών κόρη της;
«Υπάρχουν γεγονότα που επιβαρύνουν τη θέση της κατηγορουμένης αντικειμενικά. Όπως το γεγονός ότι συμμετείχε σε ψηφοφορία επιτροπής που δεν ήταν μέλος, το γεγονός ότι βρέθηκαν χρήματα στο σπίτι της, χρήματα που μετά προσπάθησε να διαφύγει ο πατέρας της. Υπάρχουν δηλαδή γεγονότα εκτός του πλαισίου της ομολογίας του συντρόφου της», τόνισε ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν.

Υπερασπιστική γραμμή

Βασικό στοιχείο που αναμένεται να επηρεάσει τη δικαστική απόφαση που θα κρίνει εάν θα αφεθεί ελεύθερη -υπό όρους- η Εύα Καϊλή είναι το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε τις Αρχές, παρόλο που γνώριζε για την ύπαρξη χρημάτων στο σπίτι της, σε βαλίτσες. Η ίδια, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι υπέθετε πως υπήρχαν χρήματα στις βαλίτσες αυτές, χωρίς όμως να είναι σίγουρη.

Άλλοι δύο στόχοι της υπερασπιστικής γραμμής της αναμένεται να είναι η απόδειξη πως η ίδια δεν έχει ασχοληθεί με άλλες χώρες πλην του Κατάρ, καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπόθεση φτάνει μέχρι το Μαρόκο (ίσως και σε άλλες χώρες). Επιπλέον, καλείται να αποδείξει ότι αν αποφυλακιστεί δεν θα μπορέσει να επηρεάσει την προανακριτική διαδικασία.