«Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η ανθρώπινη ζωή έχει την ύψιστη αξία», τονίζει σε συνέντευξή του στα «Π» ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επισημαίνει ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση σταθερότητας.

Η καταδίωξη και ο πυροβολισµός του 16χρονου Ροµά, ο οποίος κατέληξε δυστυχώς προ ηµερών, απασχολεί έντονα την κοινή γνώµη. Υπάρχει υπέρµετρη αστυνοµική βία στη χώρα µας και πώς διαχειρίζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τα φαινόµενα αυτά;

Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η ανθρώπινη ζωή έχει την ύψιστη αξία. Και όλοι οι αστυνοµικοί µας εκπαιδεύονται διαρκώς για να την προασπίζουν, εφαρµόζοντας αυστηρά τον νόµο. Πριν από λίγες ηµέρες είχαµε στη Θεσσαλονίκη ένα τραγικό συµβάν. Πρόκειται για µια υπόθεση που διερευνάται από τη ∆ικαιοσύνη. Και η οποία -το τονίζω- είναι η µόνη αρµόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες. Αυτό οφείλουµε να το σεβαστούµε όλοι! Ο νόµος είναι νόµος. Ισχύει για κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως χρώµατος ή στολής. Και θα ισχύσει και εδώ. Η αξιωµατική αντιπολίτευση, από την άλλη, χρησιµοποιεί ξανά ένα τραγικό συµβάν ως πεδίο άντλησης µικροκοµµατικών οφελών. Καταφεύγοντας σε αυθαίρετες και επικίνδυνες γενικεύσεις. Εκφράζοντας την έµφυτη αλλεργία που έχει προς την Ελληνική Αστυνοµία και τους ένστολους της πατρίδας, γενικά. Κατηγορώντας µε χυδαίο τρόπο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, συνολικά. Είµαστε ξεκάθαροι: δεν επιτρέπουµε αναβίωση των θλιβερών γεγονότων του ∆εκέµβρη του 2008. Όσο κι αν κάποιοι το επιθυµούν. Η ισχύς της ∆ηµοκρατίας µας και το Κράτος ∆ικαίου δεν µπορεί να αµφισβητηθούν από κανέναν.

11
Πότε θα τοποθετηθούν κάµερες στις στολές των αστυνοµικών; Ποιοι ακριβώς θα τις φέρουν και πώς θα λειτουργούν;

Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισµός από το Αρχηγείο της Αστυνοµίας και βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αφορά 2.000 κάµερες που θα φέρουν τα στελέχη της οµάδας ∆ΙΑΣ και άλλες 500 κάµερες οχηµάτων της Άµεσης ∆ράσης. Με τον τρόπο αυτόν γίνεται πράξη η δέσµευση που είχαµε αναλάβει. Μια δέσµευση ενίσχυσης του αισθήµατος ασφαλείας και δικαιοσύνης των πολιτών, αλλά και τόνωσης του ηθικού των ενστόλων µας, που επιχειρούν καθηµερινά στον δρόµο.

Το ζήτηµα των παρακολουθήσεων παραµένει στην επιφάνεια, τέσσερις µήνες µετά την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ. Παρακολουθούσε τελικά η ΕΥΠ υπουργούς της κυβέρνησης; Έκανε η υπηρεσία χρήση του λογισµικού Predator;

Έχει απαντήσει ξεκάθαρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ορισµένοι σήµερα επιχειρούν µε κάθε τρόπο να διατηρούν στην επιφάνεια ένα ζήτηµα για το οποίο, ήδη, έχουν συµβεί τρία πράγµατα που επιλεκτικά αποσιωπούν. Πρώτον, το ότι υπήρξαν άµεσες αλλαγές σε πρόσωπα. ∆εύτερον, το ότι ψηφίστηκε άµεσα νόµος για την τροποποίηση και αυστηροποίηση του θεσµικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ. Και, τρίτον, το ότι για τις καταγγελίες αυτές κάνει εκτεταµένη έρευνα η ∆ικαιοσύνη. Όλα αυτά που σας αναφέρω αποτελούν ισχυρά αντανακλαστικά µιας κυβέρνησης που υπηρετεί στην πράξη την αυτοκριτική, αλλά και την αλήθεια προς τους πολίτες. Το λέω αυτό έχοντας υπόψη πως, από την άλλη, έχουµε µια αντιπολίτευση η οποία έχει αντιληφθεί πως τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τη µάχη των ιδεών στην κοινωνία και αποφάσισε να επιστρατεύσει τον πόλεµο λάσπης και εντυπώσεων.

Οι καταγγελίες για χρηµατισµό της Εύας Καϊλή και άλλων παραγόντων στις Βρυξέλλες από αξιωµατούχους του Κατάρ συνταράσσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - και όχι µόνο. Ποια είναι η δική σας θέση; Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήδη έχει πει ότι η κυρία Καϊλή λειτουργούσε ως «∆ούρειος Ίππος» από το «σύστηµα εξουσίας της Ν.∆.».

Πρόκειται για µια εξέλιξη θλιβερή. Απαιτείται να πέσει παντού φως, να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση και αποκάλυψη της αλήθειας. Είναι µια υπόθεση που σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει, πέραν της κάθαρσης, να αποτελέσει αφορµή και θεσµικών παρεµβάσεων. Γιατί είναι γεγονός πως η Ευρώπη, το τελευταίο διάστηµα, µοιάζει περισσότερο µε κλειστό σύστηµα εξουσιών παρά µε οικογένεια δηµοκρατικών αξιών. Όσον αφορά τις δηλώσεις αποποίησης της πολιτικής του ευθύνης που επιχειρεί ο κύριος Ανδρουλάκης, θυµίζω: η κυρία Καϊλή εξελέγη βουλευτής µε το ΠΑΣΟΚ το 2007, ενώ από το 2014 είναι η µία από τους δύο ευρωβουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ - ο άλλος είναι ο ίδιος ο σηµερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πότε, λοιπόν, ο κ. Ανδρουλάκης κατάλαβε ότι η ευρωβουλευτής του είναι «∆ούρειος Ίππος»; Τη διέγραψε όταν ανακοινώθηκε η εµπλοκή της στο σκάνδαλο και µετά διέγραψε και τις συγχαρητήριες αναρτήσεις του προς την κυρία Καϊλή για τη θέση της αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα συµπεράσµατα ανήκουν στους αναγνώστες, κύριε Παπαχλιµίντζο.

Η Ελλάδα προστατεύει αποτελεσµατικά τα σύνορά της, δεν κάνει εκπτώσεις στα κυριαρχικά της δικαιώµατα και δεν αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις


Πώς κρίνετε τις διαρκείς εµπρηστικές δηλώσεις και την προκλητική ρητορική από τον Ταγίπ Ερντογάν και υπουργούς της κυβέρνησής του;

Τα τελευταία τριάµισι χρόνια η πατρίδα µας έχει ισχυροποιηθεί. Έχει δυναµώσει οικονοµικά, στρατιωτικά, στρατηγικά. ∆εν είναι η Ελλάδα των ανοιχτών συνόρων και των κλειστών τραπεζών. Είναι η Ελλάδα που προστατεύει αποτελεσµατικά τα σύνορά της, που δεν κάνει εκπτώσεις στα κυριαρχικά της δικαιώµατα, που δεν αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις. Είναι σαφές πως η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενοχλεί σήµερα τον πρόεδρο Ερντογάν. Γιατί στέκεται εµπόδιο στη στρατηγική του, όταν, µέσω των διαρκών προκλήσεων προς την πατρίδα µας, επιχειρεί να µεταθέσει τη διαρκή αµφισβήτηση που έχει στο εσωτερικό του. Γι’ αυτό, άλλωστε, δηλώνει δηµόσια πως αρνείται να τον συναντήσει και παρακινεί τον ελληνικό λαό να τον καταψηφίσει στις προσεχείς εκλογές. Ο πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει πως η σηµερινή Ελλάδα απολαµβάνει της πλήρους εµπιστοσύνης και της ανοιχτής, πλέον, στήριξης όλου του δυτικού κόσµου. Γιατί ξέρει να προστατεύει και να θωρακίζει τα σύνορά της. Και θα συνεχίσει να το κάνει µε την ίδια αποτελεσµατικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η αυτοδύναµη κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας αποτελούν επιλογή σταθερότητας και προοπτικής για το αύριο της πατρίδας


Στο δικό σας κοµµάτι, προχωράει η επέκταση του φράχτη στον Έβρο και µε τι ρυθµούς;

Ο φράχτης στον Έβρο δεν αποτελεί µόνο το ανάχωµα του ∆ιεθνούς ∆ικαίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά αναδεικνύεται και σε ισχυρή έκφραση της εθνικής µας αποφασιστικότητας. Γι’ αυτό και οι διαδικασίες για την επέκτασή του προχωρούν µε ταχείς ρυθµούς. Στις 25 Οκτωβρίου η Βουλή ενέκρινε τη σχετική νοµοθετική ρύθµιση που µας επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύναψη συµβάσεων για την προµήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισµού και ηλεκτρονικών µέσων, αποκλειστικά για την κατασκευή και την επέκταση του φράχτη. Προχώρησε η τεχνική µελέτη σε συνεργασία µε τις Ένοπλες ∆υνάµεις για µια σειρά θεµάτων. Αποφασίστηκε τα πρώτα 35 χλµ. να γίνουν µε εθνικούς πόρους, µε τη µέθοδο της πρόσκλησης των µεγάλων εταιρειών. Στόχος µας είναι η όλη διαδικασία ανάθεσης να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο. Τις επόµενες εβδοµάδες κιόλας να αναµένετε το πλήρες σχέδιο, αλλά και το ακριβές χρονοδιάγραµµα υλοποίησής του που θα παρουσιάσουµε.

Μελετάτε τις δηµοσκοπήσεις και τις έρευνες κοινής γνώµης εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Σας ανησυχεί η «χαλαρή» ψήφος στην κάλπη των εθνικών εκλογών, αφού υποστηρίζετε πως δεν πρόκειται να οδηγήσει σε σχηµατισµό κυβέρνησης; Πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, αφού η Ν.∆. φαίνεται να απορρίπτει τις συνεργασίες, αλλά καµία µέτρηση δεν τη φέρνει αυτοδύναµη;

∆εν υπάρχει και δεν νοείται η έννοια της «χαλαρής» ψήφου. Οι πολίτες µε την ψήφο τους διαµορφώνουν το µέλλον τους. Αποφασίσουν για τις ζωές τους. Καθορίζουν τις τύχες τους. Η ∆ηµοκρατία είναι πολίτευµα ευθύνης. Θεωρώ, εποµένως, πως κυρίαρχο ρόλο στις προσεχείς εκλογές αποκτά αυτή καθαυτή η εκλογική καµπάνια. Η αυτοδυναµία είναι ρεαλιστικός στόχος. Η παράταξή µας οφείλει να αναδείξει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η αυτοδύναµη κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας δεν αποτελούν µόνο επιλογή προτίµησης την ώρα της κάλπης. Αλλά, κυρίως, επιλογή σταθερότητας και προοπτικής για το αύριο της πατρίδας.