Λευκός καπνός βγήκε από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, με τη σημερινή εξέλιξη να βάζει τέρμα σε ένα πολύμηνο θρίλερ, γύρω από το ενεργεικό.

Οι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο, μετά την εντολή που έλαβαν από τη Σύνοδο Κορυφής των «27» ηγετών της Ε.Ε. να λήξουν το θέμα οριστικά. 

Η απόφαση αυτή είναι πολύ πιο κοντά στην ελληνική πρόταση και αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών που συσπειρώθηκαν γύρω από την Ελλάδα και εκείνων γύρω από το γερμανολλανδικό μπλοκ. 

Όπως ανακοινώθηκε, το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα ξεκινήσει να ισχύει από τις 15 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠE-MΠΕ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. 


Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών της Ε.Ε., ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε πως μια πρόταση για πλαφόν στο αέριο κοντά στα 188 ευρώ τη μεγαβατώρα θα στείλει το σωστό μήνυμα στην αγορά. «Είμαστε σίγουροι ότι το προτεινόμενο πλαφόν στο αέριο θα λειτουργήσει ομαλά», διεμήνυσε ο υπουργός.