Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, διότι «ασκεί κριτική ακόμα και στις εξαγγελίες της κυβέρνηση για τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών», εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να μην ψηφίσει το Market Pass. Ο Μάκης Βορίδης εκτίμησε, επίσης, ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Τόνισε, δε, ότι υπάρχει πυκνός νομοθετικός προγραμματισμός και η Βουλή θα είναι ανοιχτή έως και τον Μάρτιο.

Απογραφή και Κασιδιάρης

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε, επίσης, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» πως δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει νόμος για απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές και σημείωσε πως η απογραφή πήγε καλύτερα από ό,τι σε κάθε άλλη χώρα.



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είπε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή:

Για την κριτική της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών: Δεν τους βρίσκει κανείς πουθενά. Αν δεν κάνουμε τίποτα για τον πληθωρισμό, είμαστε ανάλγητοι, γιατί δεν σεβόμαστε το εισόδημα του λαϊκού νοικοκυριού.  Άμα κάνουμε κάτι για τον πληθωρισμό και καλύπτουμε τις απώλειες του εισοδήματος του λαϊκού νοικοκυριού, πάμε να κλέψουμε την ψήφο με τα 20ευρα. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε αυτό τον τόπο. Η πλάκα είναι ότι οι ίδιοι τα λένε και από τη μια και από την άλλη, δηλαδή η κριτική αυτή είναι και στη μια και στην άλλη περίπτωση αυτή που σου λένε ότι είσαι ανάλγητος όταν δεν κάνεις τίποτα και όταν κάνεις πας να κλέψεις την ψήφο. Ποτέ, μα ποτέ δεν έχουμε κάνει τέτοιου είδους αντιπολίτευση. Όταν είχα πρωτομπεί στη Βουλή και ως νέος βουλευτής παρακολουθούσα με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των παλαιών βουλευτών για τον Προϋπολογισμό, άκουγα τον Λαφαζάνη, όταν έδιναν την περίφημη τιμαριθμική αναπροσαρμογή με την οποία κατεστράφη ο τόπος, να λέει «τι δίνετε, ένα κουλούρι δίνετε». Από τότε η Αριστερά δεν σταμάτησε να λεει τα ίδια, μηδέν εξέλιξη 15 χρόνια.

Για το αν η στήριξη είναι 0,73 λεπτά την ημέρα: Εξαρτάται από το εισόδημα, εξαρτάται από τον αριθμό των προστατευομένων μελών της οικογενείας και εν τέλει το πιο ουσιώδες είναι η απώλεια του 10% του πληθωρισμού για το εισόδημα των νοικοκυριών. Ένα νοικοκυριό το όποιο έχει 700€ εισόδημα δεν έχει απώλεια 3.000€ έχει απώλεια το 10% του ποσού που καταναλώνει σε τρόφιμα, αυτό το ποσό έρχεται η κυβέρνηση με αυτόν τον πολύ σταθμισμένο τρόπο και το καλύπτει. Το καλύπτει φορολογώντας υπερκέρδη των διυλιστηρίων και η απάντηση της Αριστεράς σε αυτό είναι αυτά που βλέπετε.  

Για το αν εκτιμά ότι μπορεί η αντιπολίτευση να μην ψηφίσει το μέτρο: Πρόβλημά τους, δεν έχουν ψηφίσει άλλα και άλλα, δεν θα σταματήσουν σε αυτό. Δεν έχουν ψηφίσει τις αμυντικές συμφωνίες, δεν έχουν ψηφίσει τους εξοπλισμούς, δεν έχουν ψηφίσει την τηλεργασία... Έχουν την πιο λαϊκιστική και ανεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν μας προξενεί καμία έκπληξη, γιατί τα ίδια χάλια είχανε και όταν ήτανε κυβέρνηση. Όταν είσαι κυβέρνηση, συνήθως γίνεσαι και λίγο πιο υπεύθυνος. Αυτοί το ίδιο ήτανε και στην κυβέρνηση, άρα δεν προξενεί καμία εντύπωση. Αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει την αντιπολίτευση, εγώ ειμαι πολύ ευτυχής γιατί αντιλαμβάνεστε ότι με αυτό τον τρόπο εμπεδώνεται η ηγεμονία της Δεξιάς στην Ελλάδα. Θα γίνουμε εδώ Βαυαρία, μετά από 45 χρονιά θα αλλάξει και εδώ η κυβέρνηση. Η βελτίωση της εισοδηματικής κατάστασης των νοικοκυριών, των μισθωτών, αυτό είναι ο στόχος της επόμενης τετραετίας για την κυβέρνηση και αυτός είναι ένας εφικτός στόχος. Και το λέει αυτό ο πρόεδρος, ο οποίος ξέρετε ότι μετράει τι λέει και ότι λέει το κάνει και οι δεσμεύσεις του είναι πολύ προσεκτικές. Και το λέει, γιατί στην πραγματικότητα αλλάζουν τα αντικειμενικά οικονομικά μεγέθη. Αλλάζουν τα διαρθρωτικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή βελτιώνεται η σχέση εισαγωγών-εξαγωγών, βελτιώνεται το εμπορικό ισοζύγιο.

Για τις συνομιλίες με τις τράπεζες: Περιμένετε και εκεί, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, είναι κάτι που είναι σε εξέλιξη.

Για τον χρόνο των εκλογών: Οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο σίγουρα. Υπάρχει ένας αρκετά πυκνός νομοθετικός προγραμματισμός που προϋποθέτει να είναι ανοιχτή η Βουλή και τον Μάρτιο. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει. Αυτά τα σενάρια που ακούω ότι θα διαλυθεί η Βουλή τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο δεν τα βλέπω.

Για το αν εξετάζει η κυβέρνηση να φέρει νόμο που να απαγορεύει την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος του κ. Κασιδιάρη: Δεν γνωρίζω τέτοια σκέψη. Κατά τη γνώμη μου, είναι παράδοξο ένας καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό. Από την άλλη πλευρά, κατανοώ το δικαιοπολιτικό κομμάτι, που λεει ότι αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μπορεί να έχεις μόνο μετά την έκδοση αμετακλήτου καταδικαστικής αποφάσεως. Καταλαβαινω τον προβληματισμό που υπάρχει. Επί του παρόντος, δεν γνωρίζω να υπάρχουν σχετικές σκέψεις.

Για την απογραφή και τη νέα κατανομή εδρών: Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από την Ανεξάρτητη Αρχή είναι ότι η απογραφή πήγε πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι ότι οι ψηφιακές δυνατότητες που χρησιμοποιήθηκαν είχαν καλύτερο αποτέλεσμα και, επομένως, έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα από οποιαδήποτε άλλη απογραφή, και ότι η ενσωμάτωση θα γίνει πολύ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.