Προφυλακισμένη στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες παραμένει η Εύα Καϊλή, η οποία ετοιμάζει την απολογία της, καθώς θα βρεθεί ενώπιον του βελγικού δικαστηρίου στις 22 Δεκεμβρίου. Η πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να διαχωρίσει τη θέση της από τους άλλους κατηγορούμενους του QatarGate και τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Σε κακή ψυχολογική κατάσταση και «σύγχυση»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την ανάκρισή της που διήρκεσε τουλάχιστον πέντε ώρες, βρισκόταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση και «σύγχυση».

Ωστόσο φέρεται να μην επικαλέστηκε καθόλου τη βουλευτική της ασυλία, κάτι που μπορεί να μετρήσει στην εικόνα της. Όμως η παραδοχή της ότι είχε δει και στο παρελθόν βαλίτσες με χρήματα μέσα στο σπίτι τους με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, το ότι δεν το είχε αναφέρει στις αρχές και το γεγονός ότι ενημέρωσε τον πατέρα της να απομακρύνει μέρος των χρημάτων επιβαρύνουν τη θέση της.

Τα μηνύματα που θα «χτίσουν» την υπεράσπισή της

Η ίδια επιμένει στην αθωότητά της, ισχυρίζεται ότι δεν είχε την ανάγκη να δωροδοκηθεί και ότι οι σχέσεις της με το Κατάρ ήταν γνωστές στου Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Star του Άρη Λάμπου, υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή στο κινητό της υπάρχουν γραπτά μηνύματα sms και μηνύματα στο whatsapp από την πρόεδρο του ευρωπαικού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, τα οποία υποστηρίζει πως αποδεικνύουν ότι όσα έλεγε για το Κατάρ ήταν σύμφωνα με τη γραμμή των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τα μηνύματα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για την υπερασπιστική της γραμμή.

Τα πήρε όλα πάνω του ο Τζόρτζι 

Ο Φραντσέσκο  Τζόρτζι, ένα από τα βασικά πρόσωπα στην υπόθεση διαφθοράς και παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο πρώτος συλληφθείς στην τεράστια επιχείρηση κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου, οδηγήθηκε ενώπιον της βελγικής αστυνομίας και του ανακριτή.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που συμβουλεύτηκαν η βελγική εφημερίδα «Le Soir» και η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Τζόρτζι αναγνωρίζει ότι είναι μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» αυτή ήταν «να διαχειρίζεται τα μετρητά». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ήταν επικεφαλής αυτής της «οργάνωσης».

Ο δικηγόρος του Π. Παντσέρι ωστόσο, ο Λοράν Κενς, ερωτηθείς από τη «Soir», απάντησε ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες» και καταγγέλλει την «παραβίαση του απορρήτου» σε δικαστικά έγγραφα, στα οποία κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.

Οι ομολογίες του Τζόρτζι φέρεται ότι «καίνε» δύο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών: τον Βέλγο Μάρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Τζόρτζι.

Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.

Ακόμα, ο Φ. Τζόρτζι φαίνεται να αποενοχοποιεί τη βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, καθώς δηλώνει ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει αν έχει λάβει χρήματα από τον Π. Παντσέρι.

Τέλος, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη η Εύα Καϊλη για να μπορέσει να επιστρέψει κοντά στην ανήλικη κόρη τους.