Στη Βουλή είναι στραμμένα τα βλέμματα, όπου διεξάγεται η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι πληροφορίες θέλουν του Κυριάκο Μητσοτάκη να πηγαίνει στην Ολομέλεια με «γεμάτο καλάθι».

Αύριο Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο οικονομικό μέτρο για την στήριξη των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, στη Βουλή, είναι προγραμματισμένες οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος αποτελεί και τον τελευταίο πριν τις εθνικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο μέτρο, που δεν θα αφορά μόνο συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας, αλλά το σύνολο των πολιτών.

Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει το ποσό που φαίνεται πως προκύπτει από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού.

«Νομίζω ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι ξεκάθαρες επιλογές που έχουν μπροστά τους και ποια είναι τα σχέδια των κομμάτων που διεκδικούν το προνόμιο να κυβερνούν αυτόν τον τόπο, για το πώς αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των κρίσιμων οικονομικών θεμάτων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει ένα ποσό που φαίνεται πως προκύπτει από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προσέλθει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό με θετική ατζέντα και η ομιλία του θα επικεντρωθεί στο κομμάτι της οικονομίας και τις κυβερνητικές δράσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, ενώ αναμένεται να προτάξει το επιχείρημα ότι η οικονομική εικόνα της Ελλάδας, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει, είναι βελτιωμένη σε σχέση με εκείνη του 2019, όταν η ΝΔ παρέλαβε τη διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σκέψεις για πρόταση δυσπιστίας από ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ωστόσο η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το πεδίο της οικονομίας αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους, με επίκεντρο την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορεί το σενάριο να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φημολογείται, πως ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να εκμεταλλευτεί το «momentum».

Άλλωστε για το θέμα ρωτήθηκε κατά το πρόσφατα ταξίδι του στην Φθιώτιδα όπου δήλωσε «πολύ πιθανόν ο κύριος Μητσοτάκης να μην ξανανοίξει τη Βουλή μετά τον προϋπολογισμό και να πάει σε πρόωρες εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ακόμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν μπορεί να διασφαλίσει πλέον ένα προστατευτικό περιβάλλον».

Ερωτηθείς εάν θα κάνει πρόταση μομφής, είπε πως δεν το αποκλείει. Ανέφερε δε ότι ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να το «βάλει στα πόδια» όπως έκανε πρόσφατα στη Βουλή, γιατί «δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις».


Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για την υπόθεση Καϊλή

Την ίδια ώρα, η υπόθεση Καϊλή και τα μετεκλογικά σενάρια ανεβάζουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι επιχειρεί μετάθεση ευθυνών, ενώ για καθοδήγηση της Εύας Καϊλή από τη Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «χρεώνει την κα Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Και στο κάτω-κάτω μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη εκλέχθηκε. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τους ψήφισαν σε δύο απανωτές ευρωεκλογές».

O κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: «Προφανώς δεν καθοδήγησε η Νέα Δημοκρατία την κ. Καϊλή να κάνει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, αλλά την καθοδήγησε το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη σε κάθε της κίνηση για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Ζητώ ισχυρή εντολή για να αποτελέσει παρελθόν η διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».