Το βράδυ της Πέμπτης έμεναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα αντιδρούσε η κυβέρνηση μπροστά στη –«σοβαρή», κατά τον πρωθυπουργό– υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, με μόνη βεβαιότητα, όπως πρόδιδε το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην κυβέρνηση και στη «γαλάζια» ευρωομάδα, ότι η κεντρική «απάντηση» δεν θα αργούσε ιδιαίτερα.

Άλλωστε, όπως αναφέρει το in.gr και η δημοσιογράφος Ελένη Ευαγγελοδήμου, δύο διατυπώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες ήταν αυτές που έδειχναν ότι σκοπεύει να λάβει ο ίδιος άμεσες αποφάσεις.

Μαρία Σπυράκη: Ζητώ την άρση της ασυλίας μου

«Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα, θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω αύριο», είπε ο πρωθυπουργός από τη βελγική πρωτεύουσα, μερικές ώρες αφότου πληροφορήθηκε (ενόσω ήταν στη Σύνοδο Κορυφής) ότι ο Ευρωπαίος γενικός εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή, επειδή υπάρχουν υποψίες για κακοδιαχείριση κοινοτικών πόρων – διαχείριση ενός επιδόματος σε συνεργάτη της, διαπιστευμένο κοινοβουλευτικό βοηθό.

Ακόμα και η διαγραφή φαινόταν ως ενδεχόμενο, το οποίο όμως δεν προκρίθηκε, από τη στιγμή που η ίδια η Σπυράκη επικοινώνησε με το κόμμα, εξήγησε την υπόθεση και παραδέχτηκε παραλείψεις της.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε αρχικά προβληματισμός και αμέσως μετά δυσαρέσκεια, όσο κι αν η Ν.Δ. έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση Σπυράκη δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με το Qatargate.

Η δυσαρέσκεια έγκειται στο γεγονός ότι υπήρχε μια υπόθεση σε εκκρεμότητα και η ευρωβουλευτής δεν ενημέρωσε σχετικά, με αποτέλεσμα να προκληθεί αιφνιδιασμός. Και μάλιστα σε μια «ευαίσθητη» συγκυρία.

Ο «πρωινός καφές»

Όσα έμαθε ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες γι' αυτή τη «διοικητική διαφορά» τού προκάλεσαν σοβαρές σκέψεις και στον σημερινό «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου το θέμα τέθηκε επί τάπητος για τις οριστικές αποφάσεις. Η απόφαση του πρωθυπουργού να ανασταλεί η κομματική δραστηριότητα της ευρωβουλευτή μεταφέρθηκε στην κομματική έδρα της Πειραιώς, ώστε να ακολουθήσει η ανακοίνωση. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης, η Μαρία Σπυράκη «δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στην Α' Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Η ίδια, βγαίνοντας μπροστά με δημόσιες τοποθετήσεις, έδειξε ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην παράταξη, δίνοντας πατήματα στην αντιπολίτευση για «πυρά» προς την κυβέρνηση. Και μάλιστα προανήγγειλε ότι θα ζητούσε να μπει στον «πάγο» από το κόμμα.

Η επιστολή Σπυράκη

Πράγματι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του in, η επιστολή Σπυράκη έφτασε στα χέρια του γραμματέα της Ν.Δ., Παύλου Μαρινάκη, με τη «γαλάζια» έδρα πάντως να είναι ήδη ενήμερη για την απόφαση Μητσοτάκη. Με τα σημερινά δεδομένα, η υποψηφιότητα της Μαρίας Σπυράκη στις εθνικές εκλογές είναι στον αέρα και εξαρτάται τόσο από τις ίδιες τις εξελίξεις στη διερεύνηση της υπόθεσής της όσο και από την… ταχύτητα που αυτές θα προχωρήσουν στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι η υπό έλεγχο υπόθεση για το «επίδομα αλλοδαπής» στον βοηθό της ευρωβουλευτή αφορά την περίοδο της πρώτης θητείας της στην Ευρωβουλή.