Μαλλιά κουβάρια έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπερψήφιση του επιδόματος των 600 ευρώ σε ένστολους και μάλιστα στην ημέρα του θανάτου του 16χρονου Ρομά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα», ανάμεσά τους οι Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, καθώς, όπως έλεγαν, διαφωνούσαν με την απόφαση αυτή.

Τα στελέχη της «Ομπρέλας» εξέφραζαν τη διαφωνία για την απόφαση να υπερψηφιστεί η τροπολογία και επισήμαναν παράλληλα το γεγονός ότι το θέμα δεν συζητήθηκε σε κανένα όργανο ούτε καν συγκλήθηκε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Έλεγαν, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην κατάθεση δικής του τροπολογίας που να περιλαμβάνει και άλλους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων.

Επισήμαιναν δε ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή την πρότασή τους ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε ψηφίσει λευκό, καθώς από την πρώτη στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει τις αντιρρήσεις του, υπενθυμίζοντας την ανάρτηση του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος έκανε λόγο για «μαυρογιαλουρισμό Μητσοτάκη».

Να θυμίσουμε ότι η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από το λάθος που έκανε κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης η εισηγήτρια του κόμματος Γιώτα Πούλου.

Παράγοντες της Κουμουνδούρου που ανήκουν στην προεδρική ομάδα λένε, ωστόσο, ότι τη Δευτέρα συνεδρίασε η ΕΠΕΚΕ Εσωτερικών και στη συνέχεια συγκλήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του κόμματος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι δεν ήταν δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει κάτι άλλο από την υπερψήφιση της τροπολογίας, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ερχόταν αντιμέτωπο με μια επαγγελματική ομάδα για την οποία ακόμα και το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ.

Νωρίς χθες το μεσημέρι και λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το προεδρείο της Κ.Ο. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να κατευνάσει τις εντάσεις, εμφανίστηκε να αναγνωρίζει πως η συνεννόηση ήταν ελλιπής και αποφασίστηκε η κατάθεση νέας τροπολογίας από την αξιωματική αντιπολίτευση που θα ζητεί να καταβληθεί το επίδομα σε υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και σε υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων.

Παράλληλα, πάντως, 270 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν στην υπογραφή κειμένου, διαμαρτυρόμενα για την ψήφιση της τροπολογίας την ημέρα που «πέθανε χτυπημένος από αστυνομικά πυρά ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Η ψήφιση του προεκλογικού επιδόματος εξαγοράς των ενστόλων από δυνάμεις της Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΚΚΕ, είναι μια πράξη που προκαλεί αποστροφή και έντονο προβληματισμό στον κόσμο της Αριστεράς», τονίζουν.