Ένα κενό στην πολιτική της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα, εντοπίζει το Politico μετά την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις άλλες αρμοδιότητες που είχε στο σώμα, λόγω της εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatar Gate.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ήταν επικεφαλής ομάδας πολιτικής για τα κρυπτονομίσματα και νέες τεχνολογίες, όπως το blockchain και τα NFT.

Το Politico την χαρακτηρίζει «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων», ενώ παράγοντες του κλάδου μιλούν για μια υπερασπίστρια της βιομηχανίας η οποία έχει σειρά από ανοιχτά ζητήματα, από την πτώση των ισοτιμιών ως τα σκάνδαλα και τις κρατικές ρυθμίσεις.

Η παρέμβασή της υπέρ της βιομηχανίας της είχε τραβήξει την προσοχή ευρωβουλευτών από τους Σοσιαλιστές και τους Πρασίνους, που είχαν προσπαθήσει να περιορίσουν το τεράστιο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» του κλάδου των κρυπτονομισμάτων.

Γενικά, όμως, οι παράγοντες του κλάδου την περιγράφουν σαν «καλά διαβασμένη» για τα ζητήματα. Κανένας όμως, σημειώνει σχετικά το Politico, δεν έχει τόσο «δυνατή» φωνή, όσο η Καϊλή, η οποία έχαιρε εκτίμησης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ήταν τσιρλίντερ, αλλά αρκετά απομονωμένη [προερχόμενη από] το αριστερό κομμάτι του πολιτικού φάσματος», σχολίασε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Πολ Τανγκ, από τους Σοσιαλιστές (από όπου διαγράφηκε η Καϊλή). Προσθέτει ο ίδιος ότι «ο νέος τσιρλίντερ θα πρέπει να άσπιλος».

Δεύτερο «χτύπημα» στο λόμπι των κρυπτονομισμάτων

Μέλη του λόμπι των κρυπτονομισμάτων, μιλώντας στο Politico, επαίνεσαν την Καϊλή για την προσφορά της, σημειώνοντας ωστόσο πως το σκάνδαλο με το Κατάρ επισκιάζει τα όσα έχει κάνει.

Η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων περνά κρίση, καθώς, πριν από έναν μήνα περίπου, στην Ουάσιγκτον συνελήφθη ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, της πτωχευμένης FTX, ο οποίος φέρεται να χρωστά σε πελάτες του πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ωστόσο, τόσο η δική του περίπτωση όσο και αυτή στις Βρυξέλλες ανοίγουν τον δρόμο σε νομικούς ώστε να δημιουργηθεί πιο αυστηρό πλαίσιο γύρω από το κρυπτονόμισμα.

Όσον αφορά τη «διάδοχη» κατάσταση στις Βρυξέλλες, το δημοσίευμα αναφέρει πως με την απουσία της Καϊλή, τρία άτομα έχουν τον πρώτο λόγο... Ο Γερμανός Στεφάν Μπέργκερ, ο Τσέχος Οντρεϊ Κόβαρικ και η Λίντια Περέιρα από την Πορτογαλία. Οι πρώτοι δύο ήταν μέλη της ομάδας που διαπραγματευόταν με την ΕΕ για να στηρίξει το κρυπτονόμισμα.

«Υπάρχουν μέλη στο Κοινοβούλιο που μπορούν να είναι ενεργά στην ψηφιακή χρηματοδότηση και την κρυπτογράφηση. Δεν νομίζω πως ήρθε το τέλος της καλής συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας και της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Κόβαρικ.

Η ενασχόληση της Καϊλή με την τεχνολογία

Όμως, η απουσία της Καϊλή είναι σημαντικότερη, γράφει το Politico. Δεν είναι μόνον ότι είχε θέση ισχυρή στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και ότι συμμετείχε ενεργά σε διαπραγματεύσεις κάθε είδους.

Ενδεικτικό είναι ότι ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης Επιστήμης και Τεχνολογίας (STOA), ενώ είχε εντρυφήσει και στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των κανονιστικών ρυθμίσεων και των νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, το 2019 διορίστηκε εισηγήτρια για το επενδυτικό πακέτο-γίγας, ύψους 650 δισ. ευρώ InvestEU, ώστε να διαπραγματευθεί εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Τεχνολογίας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου.