Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
ee
Πολιτική

ΕΕ - Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας

Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη 13/12, ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα στην ήδη προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας, είπε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία αλλά με πλειοψηφία.

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, ο Έλληνας υπουργός, Κώστας Σκρέκας, πίεσε για αποτελεσματικότερο πλαφόν στην τιμή του αερίου, ωστόσο, δεν υπήρξε «λευκός καπνός».

Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία και Γαλλία έδωσαν σκληρή μάχη για χαμηλότερο όριο στην ανώτατη τιμή του αερίου.