evrovouli
Πολιτική

Τι προβλέπει το βελγικό δίκαιο για υποθέσεις όπως το QatarGate

Ο Έλληνας δικηγόρος στις Βρυξέλλες, Βασίλης Μπούσης, επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις προβλέψεις του βελγικού διακαίου για υποθέσεις όπως το QatarGate

Όπως τόνισε ο κ. Βασίλης Μπούσης: «Να εξηγήσουμε λίγο γενικά τη διαδικασία, γιατί ειπώθηκαν μερικά πράγματα που διάβασα και δεν ήταν ακριβή, γιατί εδώ έχουμε το εξής σύστημα. Η στέρηση της ελευθερίας, όπως λένε εδώ στο Βέλγιο, ξεκινάει με τη σύλληψη που γίνεται από έναν αστυνόμο σε κάθε πολίτη. Όταν γίνεται αυτή η σύλληψη, έχουμε 48 ώρες μέσα στις οποίες πρέπει ο ανακριτής να εκδώσει το ένταλμα σύλληψης».

«Αυτό το ένταλμα σύλληψης που πρέπει να εκδοθεί μέσα σε 48 ώρες και είναι όριο απαιτητικό δηλαδή και ένα λεπτό να καθυστερήσει, σημαίνει ότι η διαδικασία δεν τηρήθηκε και ο πολίτης ή ο ύποπτος μπορεί να απελευθερωθεί», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο δικηγόρος τόνισε: «Εφόσον δοθεί αυτό το ένταλμα σύλληψης μέσα σε 48 ώρες, υπάρχει μια άλλη διαδικασία μετά, γιατί αυτό το ένταλμα σύλληψης έχει μια ισχύ για πέντε εργάσιμες μέρες. Με βάση τη νέα διαδικασία αυτό το ένταλμα σύλληψης πρέπει να τεθεί σε ένα δικαστικό συμβούλιο, από το οποίο μέσα στις πέντε εργάσιμες μέρες πρέπει να εξετάσει αν το ένταλμα σύλληψης ισχύει ή δεν ισχύει».

Από ποιους αποτελείται το δικαστικό συμβούλιο που θα πάρει την απόφαση για την Εύα Καϊλή

Όπως διευκρίνησε ο κ. Μπούσης: «Στο δικαστικό συμβούλιο υπάρχει ένας δικαστής φυσικά, ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο. Επίσης υπάρχει ο εισαγγελέας. Ο εισαγγελέας είναι αυτός που ζητάει από το δικαστήριο την έγκριση του εντάλματος που δόθηκε από τον ανακριτή και σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο φυσικά συμμετέχει ο ανακριτής, ο οποίος θα κάνει μια έκθεση από ό, τι έχει κάνει έως τώρα για την έρευνά του».

Παράλληλα, επισήμανε ότι όταν καλείται κάποιος να πάει σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο, έχει τη δυνατότητα μία μέρα εργάσιμη πριν πάει στο Συμβούλιο αυτό να μελετήσει το φάκελο μαζί με το δικηγόρο του.

«Σήμερα οι δικηγόροι της και η ίδια έχουν πρόσβαση στο φάκελο»

«Άρα εάν η κυρία Καϊλή που μου λέτε πάει αύριο σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο, σημαίνει ότι σήμερα από τις 8.30πμ που ανοίγει η γραμματεία, οι δικηγόροι της και η ίδια θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση για μία εργάσιμη μέρα, δηλαδή ως σήμερα στις 4.30μμ που κλείνει η γραμματεία στο φάκελο και αύριο θα εξεταστεί το θέμα της κ. Καϊλή. Μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση στο φάκελο, το μόνο που γνωρίζουν είναι όταν γίνεται ανάκριση των υπόπτων και του λένε γιατί κατηγορείται. Γιατί μάλλον υποψιάζονται σε πρώτη φάση και ενδεχομένως να γίνει και κατηγορία αργότερα», τόνισε.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως «ό, τι και να λέμε το λέμε υποθετικά γιατί ως σήμερα κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση, γιατί αυτή τη στιγμή δεν είχε κανείς πρόσβαση στο φάκελο», ενώ επισήμανε ότι «μπορούμε να ανακαλύψουμε νέα πράγματα μέσα στο φάκελο που δεν τα ξέρουν. Ο γενικός κανόνας λοιπόν είναι ότι η πρόσβαση στο φάκελο γίνεται μια μέρα εργάσιμη πριν ο ύποπτος πάει στο δικαστικό συμβούλιο».

«Το δικαστήριο αύριο θα εξετάσει τις προθεσμίες. Όχι αν θα αφήσει ελεύθερο κάποιον ύποπτο»

Ως προς το θέμα της πιθανής προφυλάκισης, ανέφερε ότι: «Εδώ είναι εντελώς διαφορετικά. Καταρχήν το δικαστήριο αύριο που θα γίνει θα εξετάσει αν τηρήθηκε τυπικά ο νόμος, δηλαδή οι προθεσμίες, αν το ένταλμα εκδόθηκε στις 48 ώρες κλπ κτλ. Εφόσον έχουν τηρηθεί αυτά και πιστεύω ότι με την εμπειρία που έχουν πλέον εδώ οι ανακριτές, πρέπει να πω ότι δεν φαντάζομαι σε τέτοια υπόθεση να υπάρχει τέτοιο θέμα». «Θα εξετάσουν απλά εάν γίνεται να ελευθερώσουμε τον ύποπτο και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να το κάνουμε. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα ή δεν υπάρχει πιθανότητα αυτός ο ύποπτος να παραβιάσει την έρευνα που γίνεται με ποιο τρόπο, είτε αφαιρώντας κάποια στοιχεία απόδειξης, είτε έχοντας κάποια κάποιες επαφές με άλλους ύποπτους. Φαντάζομαι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα αποφασίσουν να αφήσουν ελεύθερο τον κάθε ύποπτο, διότι η έρευνα συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας για το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση κράτησης λέγοντας: «Εάν αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο να κρατηθεί ο οποιοσδήποτε τρίτος είτε η κ. Καϊλή, είτε κάποιος άλλος. Τι γίνεται; Έχουν μέσα στις 24 ώρες της απόδοσης της απόφασης την ευκαιρία να κάνουν μία έφεση. Αυτή η έφεση θα δικαστεί μέσα σε 15 εργάσιμες μέρες και θα πρέπει μέσα σε αυτό το περιθώριο να έχει βγει και η απόφαση. Εάν φυσικά αποφασίσουν ότι ελευθερώνεται κάποιος, τελειώνει εκεί. Αν όμως αποφασίσουν ότι δεν ελευθερώνουν τον ύποπτο, τότε αυτή η απόφαση έχει μία νέα ισχύ για ένα μήνα».

«Στο Βέλγιο οι αποφάσεις έχουν ισχύ για ένα μήνα»

«Πρέπει να καταλάβετε ότι εδώ στο Βέλγιο οι αποφάσεις που βγαίνουν από αυτά τα δικαστικά συμβούλια δεν έχουν ισχύ, όπως στην Ελλάδα 18 μήνες με την πρώτη. Έχουν ισχύ για ένα μήνα, κάθε μήνα για τους τρεις πρώτους μήνες ανανεώνεται. Μετά τον τρίτο μήνα ανανεώνεται για δύο μήνες, οπότε περιοδικά θα περνάμε μπροστά στο συμβούλιο, στο δικαστικό συμβούλιο και θα εξετάζουν κάθε φορά εάν υπάρχει λόγος ή δεν υπάρχει λόγος να αφεθεί κάποιος ελεύθερος.

Ως προς τους όρους αν αφεθεί κάποιος ελεύθερος, απάντησε τα εξής: «Δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Εξαρτάται από το δικαστήριο. Μπορεί να αφήσει κάποιον ελεύθερο χωρίς περιοριστικούς όρους ή μπορεί να θέσει περιοριστικούς όρους ή ακόμη αυτό που λέμε και βραχιολάκι. Φαντάζομαι ότι εάν αποφυλακιστεί κάποιος χωρίς όρους, σημαίνει ότι οι αρχές δε φοβούνται το να εξαφανιστεί».

«Αν γίνει απελευθέρωση της Καϊλή, θα πάρει χρόνο και ίσως επιβληθούν όροι»

Μάλιστα, ο δικηγόρος για την υπόθεση του QatarGate τόνισε: «Είναι λίγο απίθανο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Νομίζω ότι η απελευθέρωση αν γίνει θα πάρει χρόνο φαντάζομαι και ίσως πιθανότατα να υπάρχουν και κάποιοι περιοριστικοί όροι ή ακόμη και μία χρηματική εγγύηση».

Σχολιάζοντας το αν η ύπαρξη του ανήλικου παιδιού μπορεί να παίξει ρόλο για να μην κρατηθεί η κ. Καΐλή ή ο σύντροφός της, είπε ότι: «Μου φαίνεται λίγο δύσκολο να είναι το μόνο επιχείρημα. Ίσως να είναι ένα επιχείρημα που η υπεράσπιση της κυρίας και του συντρόφου της θα ισχυριστούν. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό αυτό εξαρτάται φυσικά από το τι περιέχει ο φάκελος, αλλά μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ένα παιδί. Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να επηρεάσει μια απόφαση απελευθέρωσης».

Τι ισχύει για τις ποινές που θα επιβληθούν

Τέλος μιλώντας για τις πιθανές κατηγορίες που θα διατυπωθούν και για τις ποινές που αναλογούν, όπως στις περιπτώσεις της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ο κ. Μπούσης δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή είναι λίγο πρόωρο να μιλάμε για τις ποινές, γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς τι περιέχει ο φάκελος».

«Οι ποινές που προβλέπονται είναι πολύ θεωρητικές, με την έννοια ότι παράδειγμα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εξαρτάται η ποινή και από το τι ενέργεια έχει ο καθένας μέσα σε αυτή τη σύσταση, δηλαδή έχει ηγετικό ρόλο, δεν έχει ηγετικό ρόλο, οπότε χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι περιέχει ο φάκελος, είναι λίγο δύσκολο να κάνουμε μια πρόβλεψη στις ποινές, αλλά υπάρχει σίγουρα ποινή φυλάκισης», πρόσθεσε.

«Διάβασα ότι λένε από τρία έως πέντε χρόνια, ενδεχομένως θα μπορεί να είναι και παραπάνω ή και παρακάτω. Επίσης θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι υπάρχει και πιθανότητα να υπάρχουν μία αναστολή στην ποινή και τα λοιπά. Πέρα από τη φυλάκιση, υπάρχουν φυσικά και πρόστιμα και πιστεύω ότι οικονομικά είναι αρκετά βαριά γιατί μπορούν να πάνε και σε εκατοντάδες χιλιάδες. Και υπάρχει τελικώς και αυτό που λέμε η κατάσχεση περιουσίας», ανέφερε ο κ. Μπούσης.

«Εννοείται ότι όλα αυτά που βρίσκονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τα χρήματα κτλ θα κατασχεθούν, αλλά μπορεί να κατασχεθούν και άλλα στοιχεία της περιουσίας, εφόσον αποδειχθεί ότι προέρχονται από αυτές τις δράσεις, για τις οποίες απασχολεί τη δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Μπούσης.