Αρχίζει σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση του Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2023, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραστεί στην έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κρατικού προϋπολογισμού. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τις ομιλίες των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων σε μια πενθήμερη συζήτηση, η οποία θα κορυφωθεί το Σάββατο το βράδυ.

Στον Προϋπολογισμό του νέου έτους έχουν ήδη ενσωματωθεί μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, αλλά και αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για νέες ενισχύσεις, με προτεραιότητα στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η χάραξη του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται σε κάποιες διεθνείς παραδοχές, όπως ότι το 2023 η τιμή του φυσικού αερίου θα παραμείνει στο εύρος των 120 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, αλλά και ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου brent θα διαμορφωθεί στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό «συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας», ενώ η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, έχει δηλώσει πως το κόμμα της θα τον καταψηφίσει, θεωρώντας πως «σφραγίζει μια πολιτική αδικιών και πολλαπλασιασμού των αδιεξόδων για την πλειονότητα των πολιτών».

Να καταψηφίσουν τον Προϋπολογισμό, όπως έχει διαφανεί από την επεξεργασία και συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, αναμένεται τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μια συζήτηση που θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, που παραδοσιακά προσλαμβάνει τη μορφή παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.