Για τέταρτη ημέρα κρατείται από τις βελγικές αρχές η Εύα Καϊλή, η οποία φέρεται να μεταφέρθηκε από τη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Σεν Ζιλ στις νέες φυλακές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Haren, στο βορειοανατολικό άκρο της περιφέρειας των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ευρωβουλευτής επέλεξε για δικηγόρο τον ελληνικής καταγωγής Αντρέ Ριζόπουλος που θεωρείται από τους κορυφαίους για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια τέτοια υπόθεση με έναν δικαστή πάρα πολύ αυστηρό.

Παράλληλα, υπάρχει μια πληροφορία που λέει ότι μέσω του δικηγόρου της τής ζήτησαν να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής αλλά η κ. Καϊλή αρνήθηκε.

Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας.

Nωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Poitico, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε νέα έφοδο στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το σκάνδαλο «Qatargate» λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, προκαλώντας τριγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον βασικό της θεσμό, καθώς, εκτός από την Ελληνίδα Εύα Καϊλή, φέρεται να εμπλέκονται και άλλοι ευρωβουλευτές.

Μαύρη μέρα χαρακτηρίστηκε η σημερινή για το Ευρωκοινοβούλιο, όπου οργισμένη η Πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε το τέλος της θητείας της Εύας Καϊλή στην αντιπροεδρία χωρίς να αναφέρει το όνομά της. Είπε ότι η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση και ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές και έρευνα για τη διαφθορά.

Διεγράφη από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών (S&D) στην οποία ανήκει από την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απέπεμψε από τις τάξεις της την Εύα Καϊλή.

Παράλληλα, η ευρωομάδα ενεργοποίησε σήμερα Δευτέρα το άρθρο 21 του κοινοβουλευτικού κανονισμού - το οποίο καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να απομακρυνθούν ανώτερα μέλη του Κοινοβουλίου - λέγοντας ότι η Εύα Καϊλή θα πρέπει να καθαιρεθεί από τη θέση της Αντιπροέδρου.

Επιπλέον, κάθε ευρωβουλευτής του S&D που έχει κοινοβουλευτικούς βοηθούς υπό έρευνα θα πρέπει "να παραιτηθεί από κάθε ευθύνη και να απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", ανέφερε η ευρωομάδα.

Όσον αφορά στο Στρασβούργο, η Διάσκεψη των Προέδρων επισήμως θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά στην αρχή της Ολομέλειας θα έχουμε τοποθέτηση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αρχηγών των πολιτικών ομάδων σε σχέση με την υπόθεση. Η Διάσκεψη των Προέδρων δεν έγινε σήμερα, γιατί με βάση το καταστατικό πρέπει να είναι μπροστά για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Οπότε είναι ένα ζήτημα το οποίο προσπαθούν να λύσουν.

Οι λεπτομέρειες των συλλήψεων

Την ίδια ώρα δημοσιοποιούνται οι λεπτομέρειες των αστυνομικών εφόδων. Πρώτος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής ο σύντροφος της ευρωβουλευτή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ έβγαινε από το γκαράζ, καθώς η οικία καλυπτόταν από τη βουλευτική ασυλία. Ακολούθησαν ο Παντσέρι, άλλοι δύο Ιταλοί και ο πατέρας της Εύας Καϊλή που έβγαινε από ξενοδοχείο κρατώντας μια χειραποσκευή γεμάτη χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Η σύλληψη του πατέρα της επ`αυτοφώρω ακύρωσε την ασυλία της Εύας Καϊλή με αποτέλεσμα οι αρχές να μπουν στο διαμέρισμα, γράφει η L’Echo.

Χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ βρέθηκαν μέσα σε πολυτελείς τσάντες και βαλίτσες, ενώ το σπίτι ήταν γεμάτο ακριβά αντικείμενα που έφεραν τη σφραγίδα του Κατάρ. Έμοιαζε περισσότερο με έρευνα σε σπίτι εμπόρων ναρκωτικών, λένε αξιωματούχοι.

Στο μικροσκόπιο αρχών και δημοσιογράφων είναι και άλλοι ευρωβουλευτές, ωστόσο δεν έχουν γίνει νέες συλλήψεις. Το γραφείο της Ελληνίδας αντιπροέδρου παραμένει σφραγισμένο, ενώ έρευνα έγινε και στο σπίτι του Βέλγου, επίσης σοσιαλιστή, Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το σκάνδαλο που περιγράφεται ως το σοβαρότερο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε ένταση στην ενημέρωση της Κομισιόν. Οι δημοσιογράφοι βομβάρδισαν την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με ερωτήσεις για τις διαστάσεις της υπόθεσης και διαμαρτυρήθηκαν έντονα ότι δεν τους απαντά για τον αν εμπλέκονται και άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Οι υπουργοί Εξωτερικών προσερχόμενοι στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησαν άπλετο φως στην υπόθεση.

Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή

H έρευνα για την Εύα Καϊλή διευρύνεται στην Ελλάδα, καθώς είναι άγνωστο αν τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες είναι τα μοναδικά που συνδέονται με την υπόθεση του Κατάρ.

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, μετοχές, θυρίδες, συμμετοχές σε εταιρείες της Εύας Καίλή, του Ιταλού συζύγου της και των στενών συγγενικών της προσώπων μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Αρχής για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεσμεύονται με εντολή που έδωσε χθες ο επικεφαλής της Αρχής, o κύριος Βουρλιώτης. Ήδη η παραγγελία του κοινοποιήθηκε σε όλες τις τράπεζες στη χώρα μας με σκοπό να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια μεταβολής του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και να μπλοκάρουν οποιεσδήποτε νέες κινήσεις έως ότου διαπιστωθεί ότι δεν συνδέονται με ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η απόκτησή τους είναι καθόλα νόμιμη.

Ο κ. Βουρλιώτης έχει ζητήσει μία πρώτη εικόνα από τις κινήσεις των λογαριασμών τους από τις ελληνικές τράπεζες ενώ υπάρχει συνεργασία με Βέλγιο και Ιταλία για τον εντοπισμό της κινητής και ακίνητης περιουσίας που μπορεί να διαθέτουν εκεί η κ. Καιλή, ο σύζυγός της, ο πατέρας κι η αδελφή της.

Πρώτη αντίδραση από την οικογένεια της Καϊλή

Η αδερφή της ευρωβουλευτή, Μανταλένα Καϊλή εξέδωσε ανακοίνωση, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου.

«Ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα μέσα ενημέρωσης τις κατηγορίες, που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμα από τους δικηγόρους, που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες», τόνισε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Γνωρίζοντας το ήθος και την προσωπικότητα της αδελφής μου αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες και οι προθέσεις που τις αποδίδονται».

Τι εξετάζουν οι αρχές σχετικά με την εταιρία Real Estate

Η εταιρία Real Estate που φέρεται να έχει ιδρύσει η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της πριν ένα μήνα φέρεται να δημιουργήθηκε με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι.

Το πρώτο τρωτό σημείο για τον πατέρα της Εύας Καϊλή, εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει από το πόθεν έσχες που ως δημόσιος υπάλληλος, καθώς είναι Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πρέπει να υποβάλλει.

Θα ερωτηθεί δηλ. πόθεν απέκτησε τα χρήματα αυτά και αν τα έχει συμπεριλάβει στη δήλωση πόθεν έσχες που είναι υποχρεωμένος να καταθέτει. Αν πάντως υποστηρίξει ότι ανήκουν στην ευρωβουλευτή, τότε η ποινική ευθύνη θα βαρύνει την κόρη του, την κ. Καϊλή. Γιατί στο τελευταίο πόθεν έσχες της είναι δηλωμένα:

– Διαμέρισμα στο Ψυχικό 169,25 τ.μ. + θέση στάθμευσης 10τ.μ. που αποκτήθηκε το 2019 με αντίτιμο 260.000 ευρώ (προερχόμενα από πώληση άλλου περιουσιακού στοιχείου) και αντικειμενική αξία συμβολαίου απόκτησης 659.937,48 ευρώ
– Διαμέρισμα στην Αθήνα 44 τ.μ. + αποθήκη (κατασκευής 1957, αποκτήθηκαν το 2005)
– Διαμέρισμα στο Βέλγιο 53 τ.μ. (κατασκευής 1999, αποκτήθηκε το 2015 με δάνειο)
– 25% από διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 120 τ.μ. (γονική παροχή)