«Να κάνουμε “πολλές μικρές ΔΕΘ”»: Αυτή ήταν η σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τη μετέφερε στους συνεργάτες του τον Σεπτέμβριο και αμέσως το επιτελείο του Μαξίμου και της Πειραιώς πήρε «φωτιά».

Η οδηγία αυτή, εξάλλου, σήμαινε κάτι απλό ως έννοια, αλλά σύνθετο στην εκτέλεση. Περιοδείες, δηλαδή, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της επικράτειας, ακολουθώντας το μοντέλο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κάθε χρόνο, εκεί, ο πρωθυπουργός, συνοδεία υπουργών, συναντά τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τους τοπικούς φορείς, επιβλέπει κάποια από τα μεγάλα έργα που γίνονται, απευθύνει ομιλία με οικονομικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο και παραθέτει συνέντευξη Τύπου. Πάνω σε αυτό το πρότυπο χτίστηκε ο νέος τύπος περιοδειών του κ. Μητσοτάκη, που ξεκίνησαν από την Πάτρα, συνεχίστηκαν στην Τρίπολη και θα προχωρήσουν αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε όλη την Ελλάδα, με τον ειδικότερο σχεδιασμό να προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Τι ακολουθεί

Στο πλάνο είναι να ακολουθήσει η Λάρισα, έπειτα η Λαμία, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Κομοτηνή (ή η Αλεξανδρούπολη), το Ηράκλειο, η Μυτιλήνη και η Κέρκυρα. Ο προγραμματισμός φυσικά μπορεί να αλλάξει βάσει των εξελίξεων τους προσεχείς μήνες και του ευρύτερου προγράμματος του πρωθυπουργού, αλλά σε κάθε περίπτωση οι περιοδείες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα, προτού φτάσουμε δηλαδή στα μέσα Απριλίου.

Θετικό αποτύπωμα

Το αποτύπωμα των δύο πρώτων περιοδειών αποτιμάται θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου και το κλίμα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός ήταν -όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές- πολύ καλό. Η ίδια ομάδα θα συνεχίσει να «τρέχει» τον σχεδιασμό και των επόμενων επισκέψεων: Ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, έχει τον συντονισμό και την εποπτεία, μαζί με τον Γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη.

Πολύτιμη είναι η συμβολή του συνεργάτη του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος επιμελείται των προτάσεων πολιτικής σε επίπεδο τοπικό και περιφερειακό που παρουσιάζονται σε κάθε επίσκεψη, ενώ η διευθύντρια Επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη, Κύρα Κάπη, «χτενίζει» την εικόνα της καμπάνιας αυτής. Ξεχωριστός είναι ο ρόλος των υπουργών, που δεν συνοδεύουν απλώς τον πρωθυπουργό, όπως γινόταν πολλές φορές σε παρελθούσες κυβερνήσεις και προεκλογικές περιόδους, αλλά «υπηρετούν» το μοντέλο πολιτικής που θέλει όλη την κυβέρνηση να συζητάει και να διαβουλεύεται. Ετσι, λοιπόν, στόχος είναι στις περιοδείες ανά την περιφέρεια οι υπουργοί κ. Γεωργιάδης και κ. Παπαθανάσης να συνομιλούν με τους παραγωγικούς φορείς, ο Γιώργος Γεωργαντάς με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ο Στέλιος Πέτσας με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Βασίλης Κικίλιας με τους φορείς του τουρισμού κ.ο.κ.

Παρουσίαση

Παράλληλα, κάθε υπουργός και υφυπουργός (14 μίλησαν συνολικά στην Τρίπολη) παρουσιάζει αναλυτικά τα έργα και τις πρωτοβουλίες που ανήκουν στο «χαρτοφυλάκιό του» και αφορούν τη συγκεκριμένη περιφέρεια, όχι με χρονοδιάγραμμα τις εθνικές εκλογές, αλλά με ορίζοντα το 2030. Παρουσιάζουν, δηλαδή, το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης ανά περιφέρεια, το οποίο σιγά-σιγά, αθροιζόμενο, δείχνει το πλήρες σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για όλη τη χώρα. Στον δρόμο προς τις εκλογές, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να παρουσιάσει συνολικά το όραμά του για την Ελλάδα του 2030, ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής για μία τετραετία, ώστε να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το όραμα

Αυτό το όραμα, συνοπτικά, το περιγράφει ο πρωθυπουργός, στην έκδοση 75 σελίδων «200+ έργα για την Πελοπόννησο του 2030», που διανεμήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρκαδία: «Οραμα δικό μου και της κυβέρνησής μας είναι να μην υπάρχουν πολίτες και περιοχές διαφορετικών ταχυτήτων στη χώρα μας. Θέλω κάθε Ελληνας και Ελληνίδα, από το Ορμένιο του Εβρου έως το Ακρωτήριο Ταίναρο και από την Κόνιτσα της Ηπείρου έως το Καστελλόριζο των Δωδεκανήσων, να έχει τις ίδιες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης αλλά και πρόσβασης σε ποιοτικά δημόσια αγαθά -υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, ενεργειακής αυτονομίας και μεταφορικών δικτύων- με αυτές που έχουν οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Δεκεμβρίου 2022.