«Η κ. Καϊλή είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από το ΚΙΝΑΛ με δική της επιλογή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Επιπλέον, ο κ. Μάντζος τόνισε πως οι επιλογές της Εύας Καϊλή σε θέματα καίριας πολιτικής, όπως στις παρακολουθήσεις, ήταν διαφορετικές. Σημείωσε, δε, πως «από τον Ιούλιο ήταν σαφές και ευδιάκριτο πως η κ. Καϊλή είχε άλλες επιλογές, που συνάδουν με εκείνες της ΝΔ», και είπε πως τα μηνύματα προς την ευρωβουλευτή «ήταν ξεκάθαρα από το καλοκαίρι».

«Δεν θα ήταν υποψήφια»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε, επίσης, πως η κ. Καϊλή δεν θα ήταν υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο και διεγράφη καθώς ήταν κρατούμενη για ποινική υπόθεση διαφθοράς. Είπε, μάλιστα, πως ισχυρή ήταν η σκέψη για διαγραφή στο τέλος Ιουλίου, όταν η κ. Καϊλή έσπευσε να πει ότι υποκλοπές γίνονται παντού.

Ο κ. Μάντζος επανέλαβε πως από το Σάββατο το πρωί «έχουμε ζητήσει την παράδοση και επιστροφή της έδρας της κ. Καϊλή» και τόνισε πως σκοπός του ΠΑΣΟΚ είναι η ΝΔ να είναι αντιπολίτευση.



Η συνέντευξη

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, είπε στα Παραπολιτικά 90.1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή:

Για την υπόθεση της κ. Καϊλή: Η κα Καϊλή εδώ και πολλούς μήνες έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από το κίνημα με δική της επιλογή, και στις λειτουργίες του κινήματος ακόμα και σε Κεντρικές πολιτικές επιτροπές  δεν παρίστατο αλλά κυρίως και πιο σημαντικό οι πολιτικές της επιλογές σε καίρια ζητήματα πολιτικής όπως το είπε και ο πρόεδρος στο ζήτημα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων. Ήδη από τον Ιούλιο είναι σαφές και ευδιάκριτο  ότι η κα Καϊλη έχει κάποιες πολιτικές επιλογές οι οποίες απάδουν των δικών μας και συνάδουν με την κυβέρνηση της ΝΔ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Γιατί δεν τη διαγράφανε από το κόμμα:  Υπάρχουν δύο επίπεδα το ένα είναι η θεσμική λειτουργία ενός δημοκρατικού κόμματος, το ΠΑΣΟΚ έχει διαδικασίες και έχει και κριτήρια και κλιμακώνει τις αντιδράσεις ώστε να καταλήξει στη διαγραφή εφόσον υπάρξει ένα μείζον πολιτικό και ηθικό γεγονός όπως σήμερα. Τα μηνύματα όμως προς την κα Καϊλή ήταν ευδιάκριτα και σαφή από το καλοκαίρι και η απομόνωσή της από το ΠΑΣΟΚ και από την ευρωομάδα στο θέμα των παρακολουθήσεων. Ήταν πολύ βαρύ το κλίμα για την κα Καϊλή ήδη από τον  Ιούλιο και τον Αύγουστο σίγουρα και από το Σεπτέμβριο στην ευρωβουλή.  Από το Σεπτέμβριο δε είναι γνωστό στην ευρωομάδα, στην κα Πέρεζ την επικεφαλής από τον κ. Ανδρουλάλη ότι η κα Καϊλή δεν θα ξαναείναι υποψήφια όχι μόνο στο ευρωψηφοδέλτιο αλλά γενικά στα ψηφοδέλτια.

Γιατί δεν διέγραψαν την κα Καϊλή νωρίτερα από το ΠΑΣΟΚ :Η κα Καϊλή ήταν σκιώδης εισηγήτρια της παράταξης της ευρωομάδας στην ευρωπαϊκή επιτροπή Pega, την ίδια επιτροπή βεβαίως  που η κα Καϊλή προσπάθησε  να ναρκοθετήσει ή να αποπροσανατολίσει. Αν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε δημόσια εκτός από την αποδοκιμασία ή την απομόνωση και τη διέγραφε από το κόμμα θα υπήρχε μια ανεξάρτητη πλέον  βουλευτής, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η οποία θα ήταν και εισηγήτρια στην Pega  και αυτό θα ήταν νομίζω ο ορισμός της παρέμβασης του προέδρου στο έργο μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής επιτροπής και αυτό δεν είναι στις δικές μας αρχές. Η κα Καϊλή διεγράφη επειδή είναι κρατούμενη  αυτή τη στιγμή και ερευνώμενη για ποινική υπόθεση διαφθοράς. Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου αναφέρει ότι «μετά τις ανακοινώσεις της εισαγγελίας των Βρυξελλών και την εμπλοκή της κας Καϊλή σε φερόμενη υπόθεση ποινική είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Ανδρουλάκης προχωρά άμεσα στη διαγραφή της κας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ». Όχι μόνο από την ευρωομάδα αλλά γενικά από το κίνημα διότι μπορεί σε νομικό επίπεδο όλες οι δικαιοκρατικές εγγυήσεις και το τεκμήριο αθωότητας να είναι σε πλήρη εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη όμως σε πολιτικό επίπεδο οι αποφάσεις λαμβάνονται με πολιτικά κριτήρια, και για μας όταν μιλούμε για αξιακή ανανέωση τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές δεν πρέπει να τύχουν καμίας ανοχής ή υπομονής και για αυτό μπήκαμε σε ακαριαίο χρόνο, λίγων λεπτών της ώρας, σε αυτόματη διαγραφή.  Αυτή είναι η αιτία, το μετά είναι πολιτικός σχολιασμός και πολιτική ζύμωση που υπάρχει για την κα Καϊλή, οι δικές μας οι τοποθετήσεις και οι ακατανόητα οργίλες αντιδράσεις της ΝΔ.    

Γιατί κατέβασε τα συγχαρητήρια προς την κα Καϊλή ο κ. Ανδρουλάκης: Γιατί έχουν εκλείψει πλήρως οι λόγοι των συγχαρητηρίων. Η κα Καϊλή φαίνεται ότι δεν τίμησε όχι μόνο την εντολή των ελλήνων πολιτών αλλά και των συναδέλφων της ευρωβουλευτών όταν την ανέδειξαν αντιπρόεδρο. Η πιο ισχυρή σκέψη του κ. Ανδρουλάκη και του  ΠΑΣΟΚ για διαγραφή της κας Καϊλή υπήρξε στο τέλος Ιουλίου, στο πρώτο 24ωρο μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς του προέδρου στον Άρειο Πάγο όταν η κα Καϊλή έσπευσε πριν από όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αντιπάλους να θολώσει το μήνυμα και να πει ότι υποκλοπές γίνονται παντού και μη φωνάζετε.

Για το αν υπάρχουν και άλλοι Δούρειοι Ίπποι στο ΠΑΣΟΚ της ΝΔ: Εμείς γνωρίζουμε αυτά μόνο που γνωρίζουμε, δεν γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο από όσα ήδη γνωρίζετε.

Για το αν το ΠΑΣΟΚ αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ:  Φαίνεται ότι η ΝΔ ειδικά τα τελευταία χρόνια αλλά και στο παρελθόν έχει λάβει πολιτικές αποφάσεις τόσο στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής όσο και της κοινωνικής πολιτικής που τη διατηρούν σταθερά στο στρατόπεδο της συντήρησης, αυτό που λέμε πρόοδος εναντίον συντήρησης.  Είναι σαφές ότι ο ιδεολογικός αντίπαλος παραμένει και είναι η ΝΔ και εκεί υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Βεβαίως είναι χρέος δικό μας να μπορέσουμε να εκπροσωπήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προηγούμενες κυβερνητικές του πράξεις, με το δικό του μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα, το δικό του αντιθεσμικό αποτύπωμα δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια έχει στιγματίσει αυτή την παράταξη και πρέπει η αυθεντική δημοκρατική παράταξη που είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να λάβει αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Αυτός ο αγώνας ο δικός μας ο καθημερινός.

Για τη ΝΔ:  Ο σκοπός μας είναι να είναι η ΝΔ αντιπολίτευση. Ο σκοπός μας είναι αυτός όμως δεν μπορεί να είναι αρνητικός ο σκοπός, ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν πάει με αρνητικούς σκοπούς. Δεν λέμε τι θελουμε να κάνουν οι άλλοι, λέμε τι θέλουμε να κάνουμε εμείς. Εμείς θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές με το δικό μας πρόγραμμα και να επιβάλλουμε σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές και αυτό θα το πετύχουμε με μεγάλη ενίσχυση. Πρέπει να έχουμε επιβάλει σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο και σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό σε αυτό που ονομάζεται προοδευτική παράταξη στην Ελλάδα.  

Για το αν θα επιμείνουν να πάρουν πίσω την έδρα της κας Καϊλή:  Από το Σάββατο έχουμε ζητήσει την επιστροφή της έδρας, προφανώς κατανοούμε τις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε οποιαδήποτε γραφειοκρατική διαδικασία όμως κατανοείτε και το πολιτικό μας μήνυμα. Όταν έχει εκλείψει ο λόγος της εκλογής λόγω αξιακών ζητημάτων γιατί η πολιτική ηθική είναι για εμάς βασική αξία οφείλει η κα Καϊλή να επιστρέψει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εξελέγη. Για εμάς είναι αίτημα πολιτικής ηθικής, δεν είναι διαδικαστικό.