Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
kaili_3
Πολιτική

Εύα Καϊλή: Σήμερα στη 1 οι ανακοινώσεις για το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ

Θα ανακοινωθεί αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στους προσαχθέντες και ποια θα είναι η μεταχείρισή τους από εκεί και πέρα


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές του Βελγίου αναμένεται να κάνουν σήμερα στη 1 το μεσημέρι ανακοινώσεις για την υπόθεση, σχετικά με το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στους προσαχθέντες και την τυχόν μεταχείρισή τους από εκεί και πέρα.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι σήμερα θα αποφασιστεί εάν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και αν θα παραμείνουν στη φυλακή οι πέντε προσαχθέντες που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το θρίλερ άρχισε να εκτυλίσσεται την περασμένη Παρασκευή, όταν βελγικά μέσα αποκάλυψαν ότι έγιναν προσαγωγές υπόπτων για ανάκριση για εμπλοκή τους σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτήν τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».


Ποιοι προσήχθησαν-συνελήφθησαν

Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στην οικία της Εύας Καϊλή, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς

Η Εύα Καϊλή προσήχθη την Παρασκευή για ανάκριση, όπως και τέσσερα ακόμη άτομα, για τη φερόμενη υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «L'Echo», η κ. Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη επ' αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία.