Μονόδρομος όλα δείχνουν πως είναι η καθαίρεση της Εύας Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Το βράδυ του Σαββάτου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έστειλε επιστολή στην ελληνίδα ευρωβουλευτή με την οποία της ανακοινώνει ότι την παύει από τα καθήκοντα της στον απόηχο των ερευνών. Η απόφαση της έχει άμεση εφαρμογή.

Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ.



Οι αντιδράσεις είναι έντονες από χθες που τα βελγικά ΜΜΕ αποκάλυψαν την υπόθεση. Αμέσως μόλις έγινε η είδηση ότι η Εύα Καϊλή βρίσκεται υπό κράτηση και φέρεται να ερευνάται για διαφθορά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με απόφαση του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη διέγραψε την ευρωβουλευτή ενώ ζητά πίσω και την έδρα. Την Εύα Καϊλή διέγραψαν και οι ευρωσοσιαλιστές στην ομάδα των οποίων ανήκει.

Νωρίτερα η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών (S&D), Iratxe Garcia Perez, ζήτησε την καθαίρεση της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως εξηγεί, οι Σοσιαλδημοκρατές, θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από την θέση η κ. Καϊλή. Επιπλέον, η κ. Πέρεζ, σημειώνει ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.
 

Αύριο Σάββατο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις των δικαστικών αρχών του Βελγίου για την υπόθεση χρηματισμού, με την Εύα Καϊλή, να βρίσκεται υπό «προσωρινή κράτηση» και να έχει περάσει τη νύχτα σε κελί, όπως έγραψε η L' Echo.


Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, αλλά θα εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου για την υπόθεση, πριν τις 13:00 (ώρα Ελλάδος).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η βελγική αστυνομία χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Πως γίνεται η καθαίρεση από τη θέση της αντιπροέδρου

Σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, απαιτείται πρώτα απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων με πλειοψηφία 60% και μετά έγκριση από την Ολομέλεια με τα 2/3.

Το αίτημα για την καθαίρεση της έχουν ζητήσει επίσης οι Πράσινοι του ευρωκοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ, έχει ζήτησει από την Εύα Καϊλή, μέσω του εκπροσώπου τύπου, να παραδώσει την έδρα της. Σε αυτή την περίπτωση, ακολουθείται ο εθνικός κανονισμός και έτσι την έδρα θα πάρει ο τρίτος υποψήφιος, ο Νίκος Παπανδρέου.