Στην ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, εστίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που διεξάγεται στο Αλικάντε της Ισπανίας.

eumed9

Η Ευρώπη να υποστηρίζει τις εταιρείες της

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά».

eumed9__1_
eumed9__6_

Το σχέδιο της Ελλάδας

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η παραγωγή υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και ανέπτυξε το σχέδιο της Ελλάδας για την επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτειά της. «Εάν μπορούσαμε να φέρουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο», ανέφερε.

eumed9__3_
eumed9__4_

Η ευρωμεσογειακή σύνοδος αναμένεται να υιοθετήσει διακήρυξη η οποία θα εστιάζει στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, στην οικονομική διακυβέρνηση, στο περιβάλλον της Μεσογείου, στη νότια γειτονία, στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.