Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε διάλογο και ότι «παρασύρεται από άλλους».

Ακόμη, ο Ακάρ ισχυρίστηκε πως στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί που κοιμούνται και οι οποίοι «πρέπει να ξυπνήσουν».


Βολές Ακάρ κατά Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών

«Στην Ελλάδα μερικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί κοιμούνται και ζουν σε όνειρα. Θα πρέπει να ξυπνήσουν, να δουν τα γεγονότα και να συμπεριφέρονται ανάλογα», δήλωσε ο Ακάρ σε συνέντευξή του στη «Hurriyet».

«Το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία», πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα να μην παρασύρεται από άλλους και «να πατά στη γη».

Απαντώντας σε ερώτηση του αρχισυντάκτη της «Hurriyet» Αχμέτ Χακάν, για το εάν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του για επίσκεψη στην Τουρκία, ο Ακάρ κατηγόρησε τον ομόλογό του πως συνεχώς την αναβάλλει, επαναλαμβάνοντας τις βολές κατά της Αθήνας πως δεν προσέρχεται σε διάλογο με την Άγκυρα.

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας. Δεν είναι δυνατόν να λυθούν προβλήματα χωρίς διάλογο», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως η ελληνική αντιπροσωπεία δεν επισκέφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια την Άγκυρα στο πλαίσιο συζήτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.


«Κάθε περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας είναι χώρος αποστολής για έρευνες»

Ο Ακάρ έκανε λόγο για 20 προβλήματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τα οποία δεν κατονόμασε, αλλά συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα που η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά.

«Έχουμε 20 προβλήματα; Τονίσαμε ότι τουλάχιστον 3-5 από αυτά μπορούν να επιλυθούν σε συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών. Εάν όχι, μπορούν να διαχειριστούν με τρόπο που να μη βλάπτει την περιοχή και τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι των δηλώσεων Ακάρ προηγήθηκαν αυτές του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, που διεμήνυσε πως «θα κάνουμε έρευνες σε όλες τις περιοχές της δικαιοδοσίας μας», προσθέτοντας ότι «κάθε περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας είναι χώρος αποστολής για έρευνες».