Την πρώτη του πλήρη τοποθέτηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, θα κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου δικαιοσύνης για το απόρρητο των επικοινωνιών και τη λειτουργία της ΕΥΠ. Η τοποθέτησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναδεικνύει τις τολμηρές θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο αυτό, θα διαψεύδει τις πληροφορίες για παρακολουθήσεις κυβερνητικών και άλλων στελεχών από κρατικές υπηρεσίες και θα ασκεί σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση και ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστημα.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, θα σταθεί σε όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν στη συνέχεια από τον Αλέξη Τσίπρα για παρακολούθηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο ίδιο μήκος κύματος με όσα ανέφερε τη Δευτέρα από την Τρίπολη. «Δεν μπορούν όλα να γίνονται εργαλεία στο όνομα του κάθε πρόσκαιρου κομματικού συμφέροντος», επισήμανε σχετικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Επιτέλους ας καταλάβουν κάποιοι ότι το κομματικό καθήκον σταματάει εκεί που ξεκινά το εθνικό καθήκον. Και αυτή η κυβέρνηση το αποδεικνύει καθημερινά. Αποδεικνύει καθημερινά τον πατριωτισμό της. Δεν θα δεχτεί παιχνίδια με τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξάρει σήμερα τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας και να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος κινήθηκε θεσμικά από την πρώτη στιγμή. Ζήτησε στις αρχές Αυγούστου την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ, παραδέχθηκε –στο τηλεοπτικό του μήνυμα της 8ης Αυγούστου– ότι είχε γίνει λάθος στην περίπτωση της επισύνδεσης Ανδρουλάκη κι έδωσε εντολή να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ και άρσης του απορρήτου – ιδίως για τα πολιτικά πρόσωπα.

Αναμένεται επίσης να υπενθυμίσει τις αναφορές ότι και ο ίδιος έχει υπάρξει θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και κάτι ακόμα για εκείνη την περίοδο: ότι κακόβουλα λογισμικά, όπως το Pegasus, υπήρχαν και λειτουργούσαν στη χώρα και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο προχωρούσε σε παρακολουθήσεις, αλλά ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας έχει καταθέσει μάλιστα σχετική μήνυση κατά του τότε διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη. Επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα υπενθυμίσει επίσης, ο νόμος άλλαξε και πλέον χρειαζόταν η υπογραφή ενός μόνο δικαστή και όχι δύο για την άρση του απορρήτου.

Σε σχέση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι έχει ήδη δώσει απαντήσεις και πως δεν μπορεί να απαντά σε σενάρια που δεν έχουν αποδείξεις. «Γιατί να παρακολουθώ τους συνεργάτες μου; Για να μαθαίνω αυτά που λέμε μεταξύ μας;», φέρεται να έχει πει χαρακτηριστικά ο ίδιος σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Θα επιμείνει, παράλληλα, ότι το Predator και άλλα αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στο περιεχόμενο του υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων, στο επιπλέον πολιτικό φίλτρο που μπαίνει με την έγκριση του προέδρου της Βουλής, στην αποτελεσματικότερη προστασία των προσωπικών δεδομένων και στο γεγονός ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα απαγορεύσει πλήρως την πώληση και τη χρήση οποιουδήποτε παράνομου λογισμικού που δίνει πρόσβαση στο τηλέφωνο κάποιου χωρίς την άδειά του, αλλά και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται μια συνολική και σοβαρή προσπάθεια αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, που είναι ίδιο τα τελευταία τριάντα χρόνια, όταν δηλαδή ελάχιστοι Έλληνες είχαν κινητό τηλέφωνο και η διείσδυση του Ίντερνετ στη χώρα δεν άγγιζε ούτε το 1%.

Τέλος, για ακόμα μία φορά ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση των παρακολουθήσεων το συντομότερο δυνατό.