Για εικονική σύμβαση έκανε λόγο στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο ανάμεσα στην εταιρεία «Τοξότης» και το λιβανέζικο όμιλο CCC ο μάρτυρας Χρήστος Νικολάου, πολιτικός μηχανικός και πρώην συνεργάτης του Χρήστου Καλογρίτσα.

«Περίμενα να δω χιλιάδες σελίδες με προδιαγραφές. Δεν υπήρχε τίποτα. Ούτε ποσότητες, ούτε χρονοδιάγραμμα, τίποτα. Λέω ένα απλό για να καταλάβετε: Αυτό το εμπορικό κέντρο θα είχε πέντε ή 25 ασανσέρ; Δεν αναφέρονταν τίποτα. Συμπέρανα ότι ήταν εικονική. Και κυρίως η προκαταβολή. Η CCC θα έδινε στο «Τοξότη» 3 εκατ. ευρώ αλλά ο «Τοξότης» θα ήταν υποχρεωμένος να δώσει εγγυητική μετά. Αυτό ήταν για ρεκόρ Γκίνες. Πρώτα δίνεις την εγγυητική και μετά την προκαταβολή. Το ανάποδο δεν ισχύει πουθενά. Αν κηρυξεις πτώχευση; Συναίνεσαν σε ένα εργολαβικό τίμημα, χωρίς μελέτη, χωρίς χρονοδιάγραμμα, τίποτα. Μόνο με μια λέξη για ένα εμπορικό κέντρο στα Εμιράτα χωρίς να το έχει επισκεφθεί ποτέ κανείς το έργο. Αμφιβάλλω αν έχει συμβεί ξανά να δοθεί πρώτα η προκαταβολή. Όχληση μέχρι σήμερα για ισόποση εγγυητική δεν υπάρχει», τόνισε ο μάρτυρας καταθέτοντας στη δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο μάρτυρας μάλιστα συναντήθηκε με τον Σάμερ Χούρι και περιέγραψε στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο ότι του είπε ότι αυτή η σύμβαση έγινε «εικονικά» διότι έπρεπε να δώσει μια δικαιολογία να μεταφέρει τα χρήματα από το Ντουμπάι στην Τράπεζα Αττικής.

«Όμως είπε, η πραγματική συναλλαγή ήταν επειδή ο κ. Καλογρίτσας έχει μεγάλη εμπειρία στα ΜΜΕ θα ήταν ικανός συνεργάτης για να εμφανιστεί στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από την τότε κυβέρνηση ώστε να πάρει μια άδεια τηλεοπτική. Και επειδή ο Χούρι αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια είχε έρθει με σκοπό να βρεθεί ένας τρόπος να καλυφθεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ λογιστικά», τόνισε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Μια τέτοια εταιρεία αφού δεν γνώριζε τον κ. Καλογρίτσα πως ήρθε σε επαφή για να τον χρηματοδοτήσει;

Μάρτυρας: Δεν ήταν δύσκολο να το ξέρει, ζούσαν στην Ελλάδα….

Πρόεδρος: Ποιος τους έφερε σε επαφή;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω. Όμως θα ήταν πιο υγιές να σκεφτούμε ότι δεν θα μπορούσαν να πάνε σε ένα άλλο οίκο. Να πήγαινε στο Μπόμπολα; Αφού είχε media. Τώρα, το ποιος μεσολάβησε δεν το γνωρίζω. …

Πρόεδρος: Μάθατε γιατί ο κ. Καλογρίτσας δεν παραστάθηκε στο Διαιτητικό Διεθνές Δικαστήριο;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω, αυτή την απορία την έχω και εγώ. Του είπα «κακώς δεν πήγες».

Πρόεδρος: Ο ίδιος σας είπε κάτι;

Μάρτυρας: Απέφευγε συστηματικά να πάρει θέση για αυτό το θέμα, παρά το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα ήταν μια πληγή για τον ίδιο και την οικογένειά του

Πρόεδρος: Ποιο ήταν το κλίμα στη συνάντηση με Χούρι;

Μάρτυρας: Φιλικό και συναινετικό, ιδίως από την πλευρά του κ. Χουρι.

Τακτική εισαγγελέας (Όλγα Σμυρλή): Τον κ. Χούρι πρώτη φορά τον συναντήσατε;

Μάρτυρας: Ναι.

Τακτική εισαγγελέας: Λέτε ότι ο Σ. Χούρι σας ανέφερε ότι ήταν εικονική η σύμβαση. Να σας αναφέρει όλα.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε να καταθέσει τελικά στην ακροαματική διαδικασία ο Αντώνης Λιανός, ο οποίος ζήτησε να μην εξεταστεί επικαλούμενος ότι υπάρχει εν εξελίξει έρευνα σε βάρος του για το αδίκημα της ψευδορκίας. Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, εξέφρασε την άποψη ότι ο μάρτυρας δεν μπορεί να αναγκασθεί να καταθέσει, όμως θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο αναπληρωτής εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου, Δημήτρης Ασπρογέρακας με την τακτική εισαγγελέα, Όλγα Σμυρλή, να αντιδρά σημειώνοντας πως ο κ. Ασπρογέρακας δεν έχει δικαίωμα να προτείνει, αλλά μόνο να υποβάλει ερωτήσεις. Τελικά, η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου έκρινε αφενός ότι ο κ. Ασπρογέρακας έχει δικαίωμα να προτείνει και αφετέρου ότι ο κ. Λιανός θα καταθέσει στις 14 Δεκεμβρίου 2022.

Δήλωση των Β. Γεωργακόπουλου, Θ. Μαντά και Γ. Μαντζουράνη, συνηγόρων υπεράσπισης του Ν. Παππά

Ο μάρτυρας και υπάλληλος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, μηχανικός κ. Χρήστος Νικολάου, κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στη συνεργασία των κυρίων Χούρι και Καλογρίτσα. Επεσήμανε, ακόμα, ότι στις συναντήσεις των δύο μερών, στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος, δεν έγινε καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, ούτε βεβαίως στον Νίκο Παππά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο στενός συνεργάτης του κ. Χρ. Καλογρίτσα είπε ότι:

-«Ο κ. Τόμπρας έφερε σε επαφή τους δύο ενδιαφερόμενους, χωρίς να έχω καμία γνώση ότι ο κ. Τόμπρας έλαβε εντολή από τρίτο για να τους φέρει σε επαφή».

-«Είναι υπερβολικό να πω ότι υπήρξαν υποκινητές σε αυτή τη συνεργασία των δύο επιχειρηματιών».

-«Πολλοί ισχυρίζονται πολλά περί κυβερνητικής γνώσης σε εγχειρήματά τους, αλλά αυτό είναι άλλοτε αληθές άλλοτε ψευδές».

-«Επειδή ο κ. Καλογρίτσας είχε σχέση με τα media, θεωρούσα φυσιολογικό πως αν του δινόταν η ευκαιρία και αφού εξασφάλιζε θετικές προϋποθέσεις, επιχειρηματικές όχι πολιτικές, θα συμμετείχε στη διαδικασία για τις άδειες».

-«Έχω συναντήσει τον κ. Ν. Παππά σε μία και μόνο κοινωνική εκδήλωση αλλά ποτέ στα γραφεία της εταιρείας Τοξότης».

-«Τα έργα τα οποία είχε πάρει ο κ. Καλογρίτσας, τα είχε πάρει μέσα σε ανταγωνιστικές συνθήκες. Δεν είχε ευνοϊκή μεταχείριση».

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι οι κύριοι Καλογρίτσας και Χούρι είχαν μία μακρά διαπραγμάτευση, ώστε να επιστραφεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από τον εργολάβο στη λιβανέζικη εταιρεία Al Ghandi. Η μακρά συνεργασία των δύο μερών προκύπτει και από το συμφωνητικό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κυριάκος Τόμπρας.

Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση αποδομείται σταθερά το κατηγορητήριο και αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για εμπλοκή του κ. Ν. Παππά.