Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα το βράδυ της Τρίτης στα Τίρανα αφορούσε κυρίως στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας, μέσω των πρωθυπουργών τους, για τη συμφωνία παραπομπής της ΑΟΖ στη Χάγη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Star από την πρωτεύουσα της γείτονος. 

Η πρόοδος δεν ήταν μόνο στα λόγια και οι τεχνικές εκκρεμότητες για το περίφημο συνυποσχετικό έχουν ως επί το πλείστον κλείσει. Έγινε πρόοδος και στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την Αλβανίδα ΥΠΕΞ την Παρασκευή στην Αθήνα.

Άρα η «μπάλα», όπως εκτιμούν στην Αθήνα, είναι στο «γήπεδο» της αλβανικής πλευράς. Με άλλα λόγια, το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό, στο ανώτατο επίπεδο της αλβανικής ηγεσίας, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρχει η δέσμευση όλου του αλβανικού πολιτικού συστήματος για μια συμφωνία.

Η Αθήνα εκτιμά ότι, αν υπάρχει αλβανική βούληση, η διαδικασία του συνυποσχετικού μπορεί να κλειδώσει τους επόμενους λίγους μήνες και σε κάθε περίπτωση πριν τις ελληνικές εκλογές. Και αυτό ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων Μητσοτάκη-Δένδια με την πλευρά της Αλβανίας.

Βεβαίως, δεν γινόταν παρά να συζητηθεί και η πρωινή δήλωση Ράμα για το πώς εντάχθηκε η Ελλάδα στην Ε.Ε., αν και στην Αθήνα δεν ήθελαν αυτή η δήλωση να επισκιάσει την ουσία της συνάντησης και την «ταμπακιέρα» για την ΑΟΖ.