Σε εντελώς διαφορετικό µήκος κύµατος κινούνται πέντε πρόσωπα, τα ονόµατα των οποίων είναι στη λίστα της εφηµερίδας «Documento» µε τις παρακολουθήσεις, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που κάνουν στην εφηµερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Ιλαροτραγωδία χαρακτηρίζει την όλη ιστορία ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο πρώην σύµβουλος ασφαλείας Αλέξανδρος ∆ιακόπουλος χαρακτηρίζει ανοησίες τις «αποκαλύψεις».

Καµία αντίδραση δεν υπάρχει από τον αντιναύαρχο Αριστείδη Αλεξόπουλο, ο οποίος παραπέµπει στη συνολική αντίδραση του υπουργείου Αµυνας για το θέµα των παρακολουθήσεων. Ο διευθυντής της «Καθηµερινής», Αλέξης Παπαχελάς, µας παρέπεµψε στη σχετική επισήµανση της εφηµερίδας, µέσω της οποίας ζητούσε να υπάρχει διαλεύκανση της υπόθεσης από τη ∆ικαιοσύνη. Στον αντίποδα, ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.∆. Γιώργος Κύρτσος δηλώνει ότι οι παρακολουθήσεις επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Σιγή ιχθύος

Καµία αντίδραση από το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, στο οποίο υπάγεται άµεσα η Γενική ∆ιεύθυνση Αµυντικών Εξοπλισµών και Επενδύσεων (Γ∆ΑΕΕ), προς το οποίο και αποτάθηκαν τα «Π» αναφορικά µε τα όσα υποστηρίζει η εφηµερίδα «Documento», ότι µεταξύ αυτών που παρακολουθούνταν ήταν ο επικεφαλής της προαναφερθείσας υπηρεσίας, αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης (Αρης) Αλεξόπουλος, ΠΝ.

«Ο επικεφαλής της Γ∆ΑΕΕ είναι ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αµυνας και ως εκ τούτου δεν µπορεί να κάνει δηλώσεις. Εξάλλου, το ΥΠΕΘΑ θα απαντήσει επί του θέµατος στη Βουλή, όταν απαιτηθεί», τόνισε προς την εφηµερίδα µας η αρµόδια πηγή του ΥΠΕΘΑ προς την οποία απευθυνθήκαµε. Και είναι χαρακτηριστικό ότι έως τώρα ο ναύαρχος δεν έχει πει ούτε λέξη προς τον Τύπο, αν και ρωτήθηκε πολλές φορές από τότε που έγινε η αναφορά στο όνοµά του. Σηµειώνεται ότι στις 17 Νοεµβρίου 2022 κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του αναπληρωτή τοµεάρχη Αµυνας της Κ.Ο., Γιώργου Τσίπρα, µε θέµα: «Ποια η αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Αµυνας στις πληροφορίες για παρακολουθήσεις επιτελών του;».

«Τοξική αντιπολίτευση»



Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στα «Π»: Καλούµαστε να µιλήσουµε σχετικά µε ένα θέµα για το οποίο οι δήθεν αποκαλύψεις που διακινούνται είναι απολύτως χωρίς περιεχόµενο. Και, πολύ περισσότερο, χωρίς κανένα στοιχείο. ∆εν θα σταθώ στο ότι πάντοτε λαµβάνω µέτρα στο τηλέφωνό µου, γνωρίζοντας ότι οι σχετικές µε τις παρακολουθήσεις τεχνολογίες εξελίσσονται. Αλλά και έχοντας επίγνωση των κρίσιµων ζητηµάτων που έχω κατά καιρούς διαχειριστεί - συµπεριλαµβανοµένης της διεθνούς ενεργειακής πολιτικής στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θα υπογραµµίσω, όµως, ότι θεωρώ σενάριο επιστηµονικής φαντασίας να µε παρακολουθεί ο πρωθυπουργός. Πολύ περισσότερο καθώς µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνδέοµαι και συµπορεύοµαι από τότε που ήµασταν φοιτητές. Εκτός αυτού, δε, για όλες τις µείζονες επιλογές σε όλα τα υπουργεία που έχω κατά καιρούς υπηρετήσει ενηµέρωνα πάντοτε τους τρεις πρωθυπουργούς που µου έκαναν την τιµή να µε συµπεριλάβουν στις κυβερνήσεις τους. Ακόµα περισσότερο -ενώ ο χορός των αποκαλύψεων καλά κρατεί-, όσα αναφέρονται στα εν λόγω δηµοσιεύµατα δεν έχουν έστω και µία στοιχειώδη απόδειξη. Προσωπικά, λοιπόν, δεν µπορώ παρά να σηµειώσω ότι πρόκειται για µια πολιτική ιλαροτραγωδία, την οποία δεν θέλω να νοµιµοποιήσω εξετάζοντάς τη σοβαρά. Το κενό περιεχοµένου δηµοσίευµα για µένα συνοδεύτηκε, άλλωστε, το ίδιο Σαββατοκύριακο από άλλη µία δήθεν αποκάλυψη: ότι κατάσκοποι έσωσαν τη σύζυγο, τα παιδιά και την πεθερά του κ. Πιερρακάκη στο Μάτι. Αλλά και µε άλλο δηµοσίευµα, το οποίο υποστήριζε, περίπου, ότι δεν έφταιγε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πήγε σε ιδιωτική θαλαµηγό αµέσως µετά την καταστροφή στο Μάτι, αλλά όσοι δηµοσιοποίησαν τις φωτογραφίες του! Εν πάση περιπτώσει, το θέµα το ερευνά η ∆ικαιοσύνη. Και από την πλευρά της κυβέρνησης έχουµε κάθε λόγο η διερεύνηση αυτή να προχωρήσει γρήγορα και σφαιρικά. Το απαιτεί η ίδια η ποιότητα της ∆ηµοκρατίας µας! Οσον δε αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι στην πολιτική του απόγνωση, καθώς µένει σταθερά καθηλωµένος σε πολύ χαµηλά ποσοστά στις δηµοσκοπήσεις, χρησιµοποιεί κάθε µέσο προκειµένου να δηµιουργήσει εντυπώσεις. Πιστεύω, όµως, ότι ακριβώς επειδή πολιτεύεται χωρίς κανέναν ενδοιασµό, η εµπαθής και τοξική αντιπολίτευση που ασκεί θα του γυρίσει για ακόµα µία φορά µπούµερανγκ».

«Πόλεµος εναντίον µου»



Ο Γιώργος Κύρτσος είπε στα «Π»: «Οι υποκλοπές σε βάρος µου είναι η λογική κατάληξη του πολέµου που εξαπέλυσε εναντίον µου το δίδυµο εξουσίας Μητσοτάκη - ∆ηµητριάδη. ∆εν ανέχονται την κριτική και τη διαφορετική άποψη. Είναι φανατικοί της απόλυτης εξουσίας. Με τη συµπεριφορά τους ρίχνουν την ποιότητα της ∆ηµοκρατίας µας και κινούνται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Πέρα από την αντιπαράθεση µαζί µου, που γίνεται από την πλευρά τους µε χτυπήµατα κάτω από τη µέση, υπάρχει το γενικό θέµα της επιστροφής των «κοριών» και της αναζήτησης «εσωτερικών εχθρών» στον δηµόσιο βίο. Ολα αυτά έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη. Οργανώνω την αντίδρασή µου στους «κοριούς» Μαξίµου σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ∆ηµητριάδης ήδη κρύβεται. Θα φροντίσω να γίνουν τα πράγµατα δύσκολα και για τον Μητσοτάκη. Πρέπει να βρεθεί αντιµέτωπος µε τις ευθύνες του!».

«Για την άµεση διαλεύκανση»



«Εδώ και µερικές εβδοµάδες έχουν αναφερθεί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων τα ονόµατα του διευθύνοντος συµβούλου, καθώς και του διευθυντή της «Καθηµερινής». Θεωρούµε αυτονόητο και δεδοµένο ότι από τη ∆ικαιοσύνη και τις αρµόδιες Αρχές θα εξαντληθεί κάθε θεσµική οδός για την άµεση διαλεύκανση και αυτών των ισχυρισµών. Η «Κ» έχει άλλωστε από καιρό επισηµάνει ότι µόνο µε αυτόν τον τρόπο θα προστατευτεί η δηµοκρατία µας, είτε από υπαρκτές απειλές είτε από ανυπόστατες πληροφορίες».

* Ανακοίνωση της εφηµερίδας «Καθηµερινή»

«Σχέση εµπιστοσύνης»



Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος σημείωσε στα «Π»: «Γνωρίζω καλά τον πρωθυπουργό. Είχαµε, όσο συνεργαζόµουν µαζί του, σχέση εµπιστοσύνης, την οποία διατηρούµε ακόµη. Είµαι βέβαιος ότι δεν έχει καµία σχέση µε αυτή τη δυσώδη υπόθεση. Οσοι προσπαθούν να τον εµπλέξουν λένε ανοησίες».

*Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 26 Νοεμβρίου 2022.