Ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στην οποία είχαν κληθεί προς ακρόαση ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και τρεις επιχειρηματίες που φέρονται να σχετίζονται με το λογισμικό Predator.

Ο κ. Δημητριάδης ήδη εμφανίστηκε ενώπιον των μελών της επιτροπής η οποία συνεδριάζει ακόμα επί των διαδικαστικών θεμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Λαβράνος στις 25/11 απάντησε πως αδυνατεί να έλθει επειδή κατοικεί στο Λονδίνο, δήλωσε, ωστόσο, πρόθυμος να πάει στις προξενικές αρχές, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να απαντήσει.

Ο δε Φέλιξ Μπίτζιος, που ζει στο Μιλάνο, πληροφορίες αναφέρουν πως δήλωσε πρόθυμος να απαντήσει γραπτώς.

Σχετικά με τον Ταλ Ντίλιαν, έγινε προσπάθεια να βρεθεί, όμως δεν εντοπίστηκε. Εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα στις προξενικές αρχές μας στο Τελ Αβίβ, χωρίς απάντηση.

Ο κ. Δημητριάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δηλώσει πως ό,τι έχει να πει θα τα πει στη Δικαιοσύνη, η οποία διερευνά την υπόθεση.

Στην αρχή της συνεδρίασης υπήρξε ένταση μετά τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα, ότι θα είναι μυστική η συζήτηση, καθώς αφορά την ΕΥΠ, πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αυτό συνιστά ομολογία της κυβερνητικής πλευράς ότι οι κ.κ. Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν έχουν σχέση με την ΕΥΠ, αντιθέτως με όσα μέχρι σήμερα υποστήριζε. Για «συγκλονιστική δήλωση Μπούρα» φέρεται να έκανε λόγο ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Ως προς την «απουσία» των τριών επιχειρηματιών, ο κ. Κατρούγκαλος φέρεται να είπε ότι η στάση αυτή δεν είναι ανεκτή κι ότι η παρουσία τους είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, κι ως εκ τούτου θα πρέπει να ξανακληθούν.

Όσον αφορά την επίκληση του απορρήτου, έχουν διατυπωθεί «γαλάζιες» ενστάσεις. Ο Κώστας Τζαβάρας ζήτησε να αντικατασταθεί για να μη δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του. Τη θέση του πήρε ο Γιώργος Βλάχος. Είναι παρούσα η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό αντικαταστάθηκαν οι κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Κουτσούμπας από τους κ.κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και Δημήτρη Μαρκόπουλο.