Σε εντατικούς προεκλογικούς ρυθμούς έχει μπεί πλέον η χώρα, μετά και την χαρακτηριστική φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια περιοδείας του στην Καλλιθέα το Σάββατο.  Ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», προσθέτοντας πως «και δικαιολογημένα, θα έλεγα, καθώς μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη».

Σήμερα κι αύριο ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε επίσκεψη στο Λονδίνο. Η επίσκεψη αυτή έχει κυρίως επενδυτικό χαρακτήρα και  στο πλαίσιο της παραμονής του θα δει και τον βασιλιά Κάρολο της Αγγλίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα πλάνα του τον σχεδιασμό πολλών περιοδειών στο εσωτερικό της χώρας.

Παρόλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, δίνοντας τροφή στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, εντός και του Φεβρουαρίου.

Πάντως, οι επιτελείς της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει ένα καινούργιο μοντέλο εξορμήσεων, το οποίο θα εφαρμοστεί στον σχεδιαζόμενο… πρωθυπουργικό γύρο της Ελλάδας μέχρι τις κάλπες του 2023. Το μοντέλο αυτό αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην Αχαΐα.

Το «μοντέλο Πάτρας» περιλαμβάνει συγκεκριμένους άξονες. Ο πρώτος είναι ότι το κόμμα έρχεται πλέον μπροστά (ομιλία Μητσοτάκη ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, ζυμώσεις με τα τοπικά γαλάζια στελέχη κ.ο.κ.). Και αυτό γιατί καθ’ οδόν προς τις εκλογές κρίνεται αναγκαία η μέγιστη κομματική συσπείρωση.

Ο δεύτερος αφορά την προβολή του κυβερνητικού έργου τόσο σε ό,τι αφορά το πώς κλείνει η τετραετία όσο και τις δεσμεύσεις επόμενης τετραετίας. Ο τρίτος έχει να κάνει με τις συσκέψεις μεταξύ υπουργών και άλλων στελεχών που (θα) συνοδεύουν τον πρωθυπουργό προκειμένου να καταγράφονται προβλήματα και αιτήματα. Ο τέταρτος σχετίζεται με τα δημόσια μηνύματα του Μητσοτάκη μέσα από συνεντεύξεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στις προεκλογικές περιοδείες επιδιώκεται να βγαίνει προς τα έξω μια εικόνα αρμονίας μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος. Είναι ενδεικτική η… επιστράτευση πλήθους στελεχών της κυβέρνησης για την περιοδεία στην Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.

Πάνω από 10 στελέχη – οι περισσότεροι υπουργοί – άνοιξαν ο καθένας τη δική του ατζέντα στις συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς, ενώ το «παρών» δίνουν οι επιτελείς της κομματικής έδρας στην Πειραιώς. Μεταξύ άλλων, θα συνοδεύουν τον Μητσοτάκη στις περιοδείες του ο Κώστας Καραμανλής, η Νίκη Κεραμέως, ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα, η Λίνα Μενδώνη, ο Νίκος Παπαθανάσης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Μαζί τους και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, υφυπουργοί όπως ο Γιώργος Καραγιάννης (Υποδομών) και Νίκος Ταγαράς (Χωροταξίας) καθώς και γενικοί γραμματείς όπως ο Θανάσης Κοντογεώργης (Συντονισμού της κυβέρνησης) και η Αλεξάνδρα Σδούκου (Ενέργειας).

Δείτε το σχέτικο ρεπορτάζ του Mega