mitsotakis_karolos
Πολιτική

Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης για «σαφάρι» επενδυτών και αξιοποίηση του Τατοΐου - Η ατζέντα της συνάντησης με τον βασιλιά Κάρολο

Σταθερός στόχος του πρωθυπουργού και η εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο

Επίσκεψη στο Λονδίνο, στις 28 και 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης , όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο μονάρχη της Βρετανίας, Βασιλιά Κάρολο. 

Η συγκεκριμένη επίσκεψη προγραμματίζεται μεθοδικά από το επιτελείο του πρωθυπουργού εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Στόχος του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα είναι η συνάντηση με στελέχη και εκπροσώπους επιχειρήσεων, funds και επενδυτικών εταιρειών που εδρεύουν εκεί, ώστε να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας για επενδύσεις και το νέο, φιλικό προς το επιχειρείν περιβάλλον που δημιουργεί η κυβέρνηση.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον βασιλιά Κάρολο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Σταθερός στόχος του πρωθυπουργού είναι, βέβαια, και η εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. 

Τετ α τετ με τον βασιλιά Κάρολο - Τί θα συζητήσουν

Η αξιοποίηση του Τατοΐου αναμένεται να είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στην αυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βασιλιά Κάρολο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, για τα οποία θα αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδιωτικές δωρεές.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την έπαυλη Dumfries House στη Σκωτία και είχε ξεναγηθεί στο ιστορικό κτίριο και το κτήμα. Στο επίκεντρο της τότε συνάντησης είχε βρεθεί η ολιστική στρατηγική που είχε εφαρμόσει το Ίδρυμα του Καρόλου για την αποκατάσταση της έπαυλης και του κτήματος που το περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και άλλων δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε χώρου πρασίνου, ανοιχτού για όλους τους πολίτες, όλο τον χρόνο, ενώ την ίδια ώρα προσφέρει θέσεις εργασίας.

Αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συζήτησης των δύο ανδρών, αφού η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο την αξιοποίηση του Τατοΐου, για την οποία ο Κάρολος έχει εκδηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον.


Οι επαφές με επενδυτές

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο βασικός oμιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως είχε ήδη προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα, μέσα από τα δικά του social media, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει, κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα, να προσελκύσει ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό, πληροφορίες θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να σχεδιάζει και ένα αντίστοιχο «σαφάρι» επενδυτών στο Παρίσι, το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί «φυγή προς τα μπρος», με την οικονομία στο επίκεντρο.

Στην ομιλία του ενώπιον 240 επενδυτών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τις θετικές πτυχές του οικονομικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, μετά και το τέλος της δημοσιονομικής εποπτείας αλλά και των προσπαθειών που κάνει η χώρα για δημοσιονομική ισορροπία. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να τους πείσει για τις προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα μας, η οποία, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, έχει επιτύχει την αποπληρωμή των μνημονιακών υποχρεώσεών της και βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ακομη, αναμένεται να αναδείξει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις ενέργειες που κάνει, για να καταστεί ενεργειακός κόμβος μέσω της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της Ρεβυθούσας.


Το πρόγραμμα του συνεδρίου - Ποιοι συμμετέχουν

Το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στοχεύει στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Θα περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές συναντήσεις μεταξύ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών και διεθνών επενδυτικών funds, καθώς επίσης συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις δικτύωσης.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει one to one και group meetings, καθώς και τις παρακάτω συζητήσεις:

-
Καλωσόρισμα και συζήτηση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας - Συντονιστής: Franck Petitgas, Επικεφαλής της Morgan Stanley International

- Συζήτηση με τον κ. Άλεξ Πατέλη, οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας - Συντονιστής: Γιάνος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

- Πάνελ: Ελληνικές Τράπεζες - Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Services and Holdings Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, Piraeus Financial Holdings Συντονιστής: Nida Iqbal Siddiqi, Επικεφαλής EEMEA Banks Morgan Equity Research, Morgan Stanley

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει αποκλειστικά meetings εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή funds.

Οι εισηγμένες που συμμετέχουν στο Συνέδριο είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ , Elvalhalcor, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Intracom, Intralot, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Επίσης, θα συμμετέχουν και δύο μη εισηγμένες εταιρείες η Noval Property (η οποία έχει εκδώσει εταιρικό ομόλογο και σχεδιάζει την είσοδό της στο Χ.Α) και η εταιρεία PeopleCert.

To βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός είναι προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone, για μια συζήτηση με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.