Σχετικά με την δέσμευση δύο δεξαμενοπλοίων υπό ελληνική σημαία και ελληνικών συμφερόντων, στη θαλάσσια περιοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η οποία έλαβε χώρα με επέμβαση δυνάμεων της χώρας περί το τέλος Μαΐου 2022, οφείλει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή ασχολήθηκαν από την πρώτη στιγμή για την επίλυση του θέματος.

Με κύριο μέλημα την προστασία των ναυτικών και των δύο πλοίων αλλά και των φορτίων που αυτά τα δύο δεξαμενόπλοια έφεραν, έγιναν όλες οι προσπάθειες για την το συντομότερο δυνατό επίλυση του θέματος.

Από αυτές τις προσπάθειες προέκυψε ως αποτέλεσμα η δυνατότητα αλλαγής πληρωμάτων και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ναυτικών περί το Σεπτέμβριο του 2022 μετά από επισκέψεις στο Ιράν τεχνικών κλιμακίων που απαρτίζονταν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Βασιζόμενοι στην υιοθέτηση και από τις δύο χώρες των προϋποθέσεων για ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα όπως αυτές ορίζονται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, καταλήξαμε σε συμφωνία τόσο για την απόδοση των πλοίων και των φορτίων στους πλοιοκτήτες όσο και για τον επαναπατρισμό των ναυτικών, ενώ συνάμα καταλήξαμε και σε συμφωνία για διμερείς σχέσεις στην επίλυση θεμάτων που πιθανόν να ανακύψουν και αποτελούν θεματολογία του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού.
thumbnail_image00013

Αξίζει να καταγραφεί ότι ενώ θεωρείτο πως οι διαπραγματεύσεις είχαν ολοκληρωθεί, η τελική συμφωνία επετεύχθη με παρεμβάσεις της ελληνικής αποστολής, σε αντίκρουση νέων ιρανικών απαιτήσεων που εγείρονταν και οι οποίες οδηγούσαν σε αναστολή επίλυσης του θέματος. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι νέα θέματα παραλίγο να δημιουργηθούν από την ιρανική πλευρά και κατά τον απόπλου των δεξαμενοπλοίων, ωστόσο και αυτά με την παρέμβαση της ελληνικής αποστολής λύθηκαν και η όλη υπόθεση είχε τελικά θετική έκβαση.

Να τονιστεί ότι στη συμφωνία κατέληξαν η ελληνική αποστολή που μετέβη στο Ιράν για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποδέσμευσης των δύο πλοίων, με τον αντίστοιχο υπεύθυνο για το θέμα, Υπουργό Ναυτιλίας του Ιράν και κλιμακίου αξιωματούχων της εκεί κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική αποστολή αποτελούταν από πλευράς Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Διευθυντής Ναυτικής Εργασίας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Πλοίαρχος Λ.Σ. κ. Δουμάνης Αντώνιος, ο πρώην Υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Δόλλης Δημήτριος και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κατσαφάδος Κώστας.