Κομβικός πόλος σε ό,τι αφορά την παραγωγή πολιτικού έργου στη Νέα Δημοκρατία είναι το Διαγραμματειακό και το Διατομεακό, που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο και στη μάχη των επόμενων εκλογών.

Τη δράση του Διαγραμματειακού συντονίζει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ ο Νίκος Λυσιγάκης, ως υπεύθυνος επιμόρφωσης στελεχών, έχει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της ατζέντας μιας σειράς πολιτικών ακαδημιών, που προχωρούν σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να έρθουν τα στελέχη όλης της χώρας σε επαφή με τις βασικές παραμέτρους των πεπραγμένων της κυβέρνησης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Διονύσης Χατζηδάκης (βουλευτής του Νότιου Τομέα και πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου), ένα εμπειρότατο στέλεχος, μαζί με τον οργανωτικό γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μένιο Κορομηλά (με μακρά πορεία και στην ΟΝΝΕΔ), συμμετέχουν ενεργά στις περιοδείες του κόμματος και συνομιλούν με αυτοδιοικητικούς στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, καταγράφοντας επιμέρους ζητήματα.

Ο γραμματέας Αγροτικών Φορέων, Ανδρέας Καρασαρίνης, ακόμα ένα στέλεχος προερχόμενο από τη Νεολαία, συμμετέχει στις επισκέψεις του κόμματος και πραγματοποιεί περιοδείες και συνεχείς επαφές με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, όχι μόνο σε επίπεδο συλλόγων και συνεταιρισμών, αλλά και μεμονωμένα. Η Χρυσαυγή Ατσιδάκου (Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων), από τα νέα μέλη του Διαγραμματειακού, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα με εκδηλώσεις και δράσεις, όπως και ο Κώστας Λολίτσας (γραμματέας ΑΜΕΑ), ο οποίος έχει υπ’ ευθύνη του την προώθηση ζητημάτων για τα άτομα με αναπηρία.

Διεθνείς σχέσεις

Ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής Σερρών της Ν.Δ., Τάσος Χατζηβασιλείου, είναι ένας από τους πιο δραστήριους γραμματείς, αφού όχι μόνο είναι σε επαφή με τις χώρες και τις κεντροδεξιές οργανώσεις του εξωτερικού, αλλά ως καλός γνώστης των διεθνών θεμάτων και εξελίξεων με τις δημόσιες εμφανίσεις του αναδεικνύει τις κεντρικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και ακολουθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλα σχεδόν τα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Ο γραμματέας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, Θεόδωρος Κόλλιας, είναι ένα από τα άτομα που πιστώνονται μεγάλες εκλογικές νίκες σε συνδικαλιστικούς φορείς και βρίσκεται μαζί με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής στις διαδοχικές συναντήσεις με σωματεία και φορείς. Η Πίστη Κρυσταλλίδου ως γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού καταδεικνύει με καθημερινές δράσεις την επιθυμία του κυβερνώντος κόμματος να επενδύσει δυναμικά στην ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με τον γραμματέα Παραγωγικών Τομέων, Ακη Μπάφα, να αναλαμβάνει την οργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων με βασικό θέμα την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κ.λπ.

Η γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Νάτσιου, αγγίζει μια σειρά κοινωνικών θεμάτων που βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, όπως οι δωρεές οργάνων, η παιδική κακοποίηση κ.ά. Ο Σίμος Ψωμιάδης (Επιστημονικών Φορέων) δραστηριοποιείται στο εγχείρημα της συσπείρωσης δυνάμεων του κυβερνώντος κόμματος σε μεγάλους επιστημονικούς συλλόγους και στις ανοιχτές συζητήσεις για την αλληλεπίδραση με τα μέλη του κόμματος, όπως αυτή που έγινε με αφορμή το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη με Πλεύρη - Γκάγκα.

Ο Βασίλης Φεύγας (Στρατηγικού Σχεδιασμού), εκ των παλαιότερων πολιτικών φίλων του πρωθυπουργού, προωθεί μεταξύ άλλων θεματικά ενημερωτικά σημειώματα για την προβολή του έργου της κυβέρνησης, με τον Νίκο Παγώνη (γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων) να διατηρεί και να εντείνει λόγω προεκλογικής περιόδου τις επαφές με επαγγελματικές ομάδες και ανθρώπους της αγοράς. Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος (Ελλήνων της Διασποράς) θα κάνει έπειτα από 11 χρόνια εκλογές αποδήμων, σύμφωνα με τις αλλαγές του κανονισμού που ψήφισε η πρόσφατη Π.Ε.



Σημαντικά projects

Ο Κώστας Μαμουλής (Ψηφιακού Μετασχηματισμού) έχει αναλάβει σημαντικά projects, που θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με φόντο την προσπάθεια να μεταφερθούν και σε επίπεδο κομματικής λειτουργίας η εμπειρία και οι κατακτήσεις της ψηφιακής επανάστασης που συντελέστηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Στο κάδρο των προσώπων που θα δώσουν το δικό τους στίγμα στη «γαλάζια» εκστρατεία συμπεριλαμβάνονται επίσης ο διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Πάνος Σταθόπουλος, καθώς και ο πατέρας του υπουρ γού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, Θεόδωρος, ο οποίος είναι γραμματέας Τέως Ευρωβουλευτών, Βουλευτών και Πολιτευτών.

Πρόγραμμα

Ο γραμματέας Προγράμματος και βουλευτής του Νότιου Τομέα, Χάρης Θεοχάρης, σε συνεννόηση με τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου, Θανάση Κοντογεώργη, θα διαμορφώσουν τους βασικούς άξονες του προεκλογικού προγράμματος της Ν.Δ., σε μια επιχείρηση που διαφέρει κατά πολύ από την αντίστοιχη της εποχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βλέπετε, πλέον θα πρέπει να δοθεί η αίσθηση της συνέχειας και της περαιτέρω επένδυσης στα πεπραγμένα αυτής της τετραετίας.

Διατομεακό

Ξεχωριστός ρόλος αποδίδεται, στον δρόμο προς τις κάλπες, και στο Διατομεακό, με τα μέλη του οποίου συνομιλεί ο Χάρης Θεοχάρης για την κατάρτιση του προγράμματος. Συντονιστής είναι ο Κώστας Τσιαγκλιώτης και τομεάρχες είναι οι εξής: Οικονομικών Μιχάλης Καμίτσης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργος Κουμπαράκης, Εξωτερικών Αγγελος Αθανασόπουλος, Εθνικής Αμυνας Βικεντία Συροπούλου, Ανώτατης Εκπαίδευσης Γιάννης Αναστασόπουλος, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τάσος Κορίλλης, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Αναστασία Σαρχόσογλου, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Σπύρος Σταθούλης, Υγείας Βασίλης Θεοδουλίδης, Περιβάλλοντος Χρήστος Σούλης, Ενέργειας Αναστάσιος Θωμαΐδης, Προστασίας του Πολίτη Ιωάννα Γκελεστάθη, Πολιτισμού Νίκος Σωτηρόπουλος, Αθλητισμού Ντόρα Πάλλη, Δικαιοσύνης Ανδρέας Τζουμάνης, Εσωτερικών Δρακούλης Βρεττάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Φαίη Κυριακίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μύρων Φλουρής, Μεταφορών Αθανάσιος Βαμβίνης, Υποδομών Αθανασία Οικονόμου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Τρομπούκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Εμπορίου και Καταναλωτή Νίκος Λεβετσοβίτης, Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Νίκος Κώττης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Νίκος Σπετσιώτης και Ειδικής Αγωγής Σταυρούλα Βουτυράκου.

Πολιτική Επιτροπή

Ο στόχος του Μαξίμου και της Πειραιώς για την ανανέωση της Πολιτικής Επιτροπής, της ραχοκοκκαλιάς δηλαδή της οργανωτικής δομής του κόμματος, αποτυπώθηκε απόλυτα στην παρούσα σύνθεση, η οποία σε σχέση με το προτελευταίο τακτικό Συνέδριο μεταλλάχθηκε σε ποσοστό 75%. Παράλληλα, ο μέσος όρος ηλικίας των μελών είναι μειωμένος κατά 8,5 έτη.

Με πορεία στη Νεολαία: Ολγα Μαγγανά, Κώστας Μητσόπουλος, Αχιλλέας Κέλλας, Βασίλης Σιαδήμας, Νίκος Δημάκης, Ανδρέας Τσώκος, Μιχάλης Βώβος, Αλέξανδρος Μίχας, Μάκης Δημητριάδης, Ελένη Χαραλάμπους, Τόλης Μπακόλας, Νίκος Χατζηαλέξης, Μάνος Κασσελάκης, Χριστίνα Τσιμιδάκη, Κατερίνα Καραβιώτη, Κωνσταντίνα Μαντζή, Μαρία Σαρηγιαννίδου, Φώτης Λαγός, Μένια Μανουσαρίδου, Ανδρέας Κυριακόπουλος, Κώστας Στάσης, Μανώλης Μιγαδάκης, Δημήτρης Σακαρετσάνος, Γιάννης Μαρτάτος, Θοδωρής Κουναδέας, Πόλα Δαμιανού, Χριστίνα Νιάνια, Ανδρέας Ανδρικάκης, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Βασίλης Βιτανόπουλος.

Έμπειροι: Κώστας Γιαννουλάκης, Βασίλης Κατσαρός, Μάρθα Σαμαρά, Δημήτρης Γιάννος, Κωνσταντία Μπακαλιάνου, Κων/ νος Γιαννικόπουλος, Γιάννης Πολιτόπουλος, Κωνσταντίνα Καλλιοντζή, Ολγα Βησσαράκη, Σάσα Πατεράκη, Αντωνία Σταυρίδου, Βασίλης Νέγρης, Νεκτάριος Καλαντζής, Μίνα Μουχτούρη, Δανάη Προκόβα, Αλέκος Σπύρου, Ελένη Σκαλτσά, Διονύσης Γεωργιόπουλος, Δημήτρης Χριστάκης, Σοφία Σούμπαση. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ

Αγοράς και επαγγελματικών φορέων: Θάνος Ζαμάνης, Παύλος Κουρής, Δημήτρης Τζάνος, Νίκος Μαχαιριώτης, Σπύρος Μιχαλόπουλος, Γιώργος Μπούστρας, Τάσος Θωμόπουλος, Γιώργος Τσακούμης, Σπυριδούλα Σχίζα, Νάντια Καρακώστα, Μάριος Κωνσταντόπουλος.

Αττική: Κώστας Φιλιόπουλος, Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, Γιώργος Λέλος, Ελευθερία Τοκατλίδη, Παναγιώτης Κοττέας, Γιώργος Σακελλαρίου, Διονύσης Κόπανος, Παντελής Παπανικολόπουλος, Χρήστος Μπιτουλιώτης, Μιχάλης Κουλιζάκος, Πολυτίμη Λεονάρδου, Ευαγγελία Κώτση, Γιάννης Παπαθανασίου, Βασίλης Ασημακόπουλος, Μανώλης Κουτσογιαννάκης, Ζαχαρούλα Γκριέλα, Ρένα Πιερρακάκου, Βασίλης Γεωργίου, Μαρία Μενενάκου, Μαρία Μιχοπούλου, Μιχάλης Φέκκας, Ηλίας Θεοδωρακόπουλος, Μιχάλης Λεκάκος, Καρολίνα Κοτήλη, Ηλίας Μάκρας, Παναγιώτης Μυλωνάς, Δημοσθένης Σταματάτος, Αντώνης Παναγόπουλος, Ορσάκη Ρουσσέτου, Μάριος Μπάντος, Κλεοπάτρα Στασινού, Αντώνης Ψαλλίδας, Γιώργος Σωτηρόπουλος. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Βασίλης Σμπόνιας, Ελένη Τσάμη, Νίκος Κεφαλογιάννης, Θανάσης Γίδαρης, Φανή Αρβανιτίδου, Χρήστος Πανίτσας, Μηνάς Νικολάου, Γιάννης Οικονόμου, Κώστας Ράσκος, Στέλιος Κανέλλος, Κωνσταντίνος Λεβέντης, Γιώργος Φωτεινός, Ανδρέας Χατζηανδρέου, Παναγιώτης Βαλασόπουλος, Αντώνης Πασχάλης, Ανδρέας Τρεντζίδης, Ελένη Τσαντηράκη, Εμυ Κασιμάτη, Τζιανλούκα Ματσίρας, Ιορδάνης Παπαντίδης, Σοφία Ανδρικούλα, Γιώργος Γιολδάσης, Θύμιος Αλεξανδρής, Ακριβή Χάραρη, Χρυσόστομος Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Βεζυργιαννίδης, Θοδωρής Τζαρούχης, Γιάννης Τρουλλίνος, Αρης Παπαδάκης, Πέτρος Μαρκόπουλος, Σοφία Ψωμά, Θόδωρος Σεργεντάνης και Γιώργος Ρούκης.

Θεσσαλονίκη: Ζήσης Ιωακείμοβιτς, Γιώργος Ασημακόπουλος, Γιώργος Γκαζέπης, Κωνσταντίνος Φωτίου, Στέλιος Τσομαρίδης, Χριστίνα Γεωργάκη, Δανιήλ Παραμυθιώτης, Ολια Βασιλάκη, Κατερίνα Σταμούλη, Χαράλαμπος Σαρδέλης, Αλκμήνη Παπανικολάου, Αντώνης Ζαβέρκος, Κυριάκος Χαμουζάς, Βίκυ Κανέλλου, Στέφανος Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μανδρίνος και Νίκος Παπαδόπουλος. Εκπρόσωποι ΟΝΝΕΔ: Χρυσόστομος Τσατσούλης, Νίκος Σιαδήμας, Βασίλης Γακόπουλος, Κωνσταντίνα Κόλλια, Ανέστης Φίσκας, Στέλιος Λεριός, Δημήτρης Γκουλής, Κώστας Κουλουράς, Κυριάκος Σωτηριάδης, Σταύρος Ευθυμίου και Φωτεινή Βαδικολού.

Ο ρόλος της ΟΝΝΕΔ

Απ ό τη «γαλάζια» Νεολαία, που πάντοτε είχε ξεχωριστή συμμετοχή στις προεκλογικές μάχες, ξεχωρίζει το Εκτελεστικό Γραφείο και οι εκπρόσωποί της στην Πολιτική Επιτροπή.

Πέραν του προέδρου, Ορφέα Γεωργίου, στην ηγετική ομάδα της Νεολαίας περιλαμβάνονται ως μέλη του Εκτελεστικού οι: Παναγιώτης Λεμπέσης και Γιάννης Φυτόπουλος (αντιπρόεδροι της οργάνωσης), Μιχάλης Νίκας (γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής), Σταύρος Σταυρόπουλος (αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής), Γρηγόρης Μπεκατώρος (υπεύθυνος Αττικής), Φάνης Πασχάλης (υπεύθυνος Περιφερειακών Οργανώσεων), Νίκος Πατσέας (υπεύθυνος Θεσσαλονίκης), Κυριαζής Σωτηρίου (γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), Απόστολος Γούτας (υπεύθυνος Εκλογικής Ετοιμότητας), Στεφανία Κάκαρη (διευθύντρια Πολιτικού Συμβουλίου), Βασίλης Σακελλάρης (υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων), Δημήτρης Ράπτης (υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού), Βασίλης Ψύχας (υπεύθυνος Ελλήνων Διασποράς), Ζωή Κορδού (υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού), Κατερίνα Ακριτίδη (γραμματέας Οργανωτικού), Σταμάτης Σταμέλος (υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης), Γιώργος Καψιώχας (υπεύθυνος Επιστημονικών και Παραγωγικών Φορέων), Σοφία Κρητικού (υπεύθυνη Πολιτικής Ακαδημίας), Χριστίνα Γιασκουλίδη (αρμόδια για τον Εθελοντισμό), Δημήτρης Μάγγελ (υπεύθυνος για την Κοινωνική Αλληλεγγύη), Κωστής Λιακόπουλος (υπεύθυνος για τη Νέα Γενιά), Παναγιώτης Κόλλιας (επικεφαλής ΜΑ.ΚΙ.), Ειρήνη Πράγια (αρμόδια για την Οικογενειακή Πολιτική και την Ισότητα των Φύλων), Χάρης Τσίρας (Νεανική Επιχειρηματικότητα), Ραφαήλ Κανελλόπουλος (Ερευνα και Καινοτομία), Πορφυλένια Κανελλοπούλου (υπεύθυνη Γραφείου Τύπου), Νίκος Κρικέλας (γενικός διευθυντής ΟΝΝΕΔ), Γιάννης Ξιούφης (υπεύθυνος για τη Βόρεια Ελλάδα), Βαγγέλης Τασούλας (συντονισμός Ε.Γ.) και Απόστολος Αλεξιάδης (υπεύθυνος Ψηφιακού Μετασχηματισμού).

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 19 Νοεμβρίου 2022.