Αν υπάρχει ένα πρόσωπο στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ που να χαίρει εκτίμησης και να γίνονται συνεχώς συζητήσεις γύρω από το όνομά του, αυτό δεν είναι άλλο από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο λόγος για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, που παραιτήθηκε ακριβώς σαν σήμερα από βουλευτής, στις 19 Νοεμβρίου 2015, διαφωνώντας συνολικά με το πλαίσιο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επτά χρόνια μετά, επιστρέφει στο προσκήνιο της πολιτικής, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να είναι σε συζητήσεις προκειμένου να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ - ακόμα και να είναι υποψήφιος βουλευτής ή υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Οι φήμες

Η σχετική συζήτηση φούντωσε λόγω της κοινής παρουσίας που είχε με τον κ. Τσίπρα σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Ώρα μηδέν» για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά και της αυξημένης παρεμβατικότητας που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα μέσα από την αρθρογραφία του. Και παλαιότερα, βεβαίως, ακουγόταν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και την ηγεσία του κόμματος, στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας χάσει και πάλι τις εκλογές και παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του κόμματος, με τον ίδιο να μην επιβεβαιώνει ποτέ τις σχετικές φήμες και τα δημοσιεύματα.

Ινστιτούτο ερευνών

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως και τώρα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με όποιον συνομιλεί «κλείνει» κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Επειτα από ένα διάστημα ως επικεφαλής στη Διεθνή Αμνηστία, έχει αναλάβει τον τελευταίο χρόνο τη θέση του διευθυντή του ινστιτούτου ερευνών Εteron, που ανήκει στον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη. Το ινστιτούτο πραγματοποιεί κοινωνικές έρευνες, με έμφαση κυρίως σε ζητήματα που απευθύνονται σε προοδευτικά ακροατήρια. Κάτι που σημαίνει πως μέσα από αυτή την επαγγελματική του δραστηριότητα με έμμεσο τρόπο κάνει πολιτική, η οποία ταιριάζει απολύτως με το προφίλ του. Ταυτόχρονα, του δίνεται η δυνατότητα να παρεμβαίνει συχνά στα δημόσια δρώμενα και να συνδιαμορφώνει την ατζέντα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου.

Χρυσή εφεδρεία

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τις διαθέσεις ή και τις προθέσεις του κ. Σακελλαρίδη, κατά πολλούς, εντός και εκτός των κομματικών τειχών, η περίπτωσή του λογίζεται ως χρυσή εφεδρεία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί είναι από τα ελάχιστα στελέχη στην ευρύτερη Αριστερά με αυξημένο «ηθικό κεφάλαιο», λόγω και της στάσης που έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια μετά την αποχώρηση από το κόμμα του. Οι περισσότεροι, δε, του αναγνωρίζουν όσο σε κανέναν άλλον πολιτικό το γεγονός ότι συνόδευσε την παραίτησή του με παράδοση της βουλευτικής έδρας.

Επιπλέον, εδώ και επτά χρόνια ουδέποτε καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύοντας υψηλό κομματικό πατριωτισμό, κάτι που έχει εκτιμηθεί δεόντως. Με βάση και τα προαναφερθέντα, οι πιο μυημένοι στις κομματικές «ίντριγκες» υποστηρίζουν ότι θα πρέπει με όλους τους τρόπους ο κ. Σακελλαρίδης να πιεστεί να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Και το υποστηρίζουν για δύο λόγους: Αφενός για να καταδείξουν ότι η εκλογική μάχη παίρνει χαρακτήρα πανστρατιάς για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου για να είναι βουλευτής, σενάριο που υπάρχει πάντα στο μυαλό κάποιων στελεχών του κόμματος, στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Να μπορεί, κοινώς, να αποτελέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος με αξιώσεις ως κοινοβουλευτικό στέλεχος.

Κλειστές συσκέψεις

Οι συζητήσεις αυτές δεν γίνονται σε καμία περίπτωση δημόσια, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Στις κλειστές συσκέψεις, όμως, των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, το όνομα του κ. Σακελλαρίδη είναι πάντα στο τραπέζι, καθώς εκτιμούν ότι οι θέσεις που εκφράζει σε συνδυασμό με το ηθικό κεφάλαιο που διαθέτει τον καθιστούν πρόσωπο που συνάδει πλήρως με το πολιτικό αφήγημα της «Ομπρέλας».

Από τη Νεολαία

Προέρχεται, άλλωστε, από τη Νεολαία του Συνασπισμού, είχε στενές σχέσεις με προσωπικότητες της Αριστεράς που διαμόρφωναν τη γραμμή του κόμματος, όπως ο αείμνηστος Θόδωρος Μιχόπουλος, συνομιλεί με ακροατήρια που είναι πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έχει και την παραμικρή σχέση με τους ΠΑΣΟΚογενείς που έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και, όπως λένε οι συγκλίνοντες σε τέτοιες προσεγγίσεις, έχουν αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, γνωρίζοντας και τον χαρακτήρα του κ. Σακελλαρίδη, σημειώνουν πως θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις, προκειμένου και να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και να μη διαταραχθούν οι κομματικές ισορροπίες.

*Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 19 Νοεμβρίου 2022.