Με µια ειδική εκδήλωση την Παρασκευή, µε την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προανήγγειλε αύξηση 7% στις συντάξεις, σηµατοδοτήθηκε η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεµών κύριων συντάξεων.

Επρόκειτο για ένα από τα µεγαλύτερα και πιο σύνθετα προβλήµατα της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, που ταλαιπωρούσε για χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Είναι ενδεικτικό πως οι συνολικές οφειλές του ΕΦΚΑ σε καθυστερούµενες συντάξεις ανέρχονταν σε 700 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ σήµερα το ποσό αυτό έχει αποδοθεί στο σύνολό του στους τελικούς δικαιούχους, δηλαδή τους συνταξιούχους.

«Πλέον ο ΕΦΚΑ όχι µόνο εκκαθάρισε το σύνολο των εκκρεµοτήτων παρελθόντων ετών, αλλά µπορεί πλέον να εκδίδει συντάξεις σε λιγότερο από δύο µήνες», τόνισε στην οµιλία του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Με βάση τα επίσηµα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο µέσος χρόνος έκδοσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2022 µειώθηκε σε λιγότερο από 60 ηµέρες, προσεγγίζοντας τους αντίστοιχους χρόνους που απαιτούνται στη Γερµανία (74 ηµέρες), τη Σουηδία (56 ηµέρες) και τη Γαλλία (84 ηµέρες).

Αξίζει να σηµειωθεί πως ο µέσος χρόνος έκδοσης µιας σύνταξης το 2019 ανερχόταν σε 18 µήνες. Παράλληλα, το 85% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εντός του 2022 έχουν ήδη εκκαθαριστεί, µε τον ΕΦΚΑ να µπορεί πλέον να εκδίδει πάνω από 1.250 συντάξεις την ηµέρα συγκριτικά µε τις 500 το 2019. Και όλα αυτά µε 900 λιγότερους υπαλλήλους.

Τέλος, από την εξαετία 2016-2021 εκκρεµεί η έκδοση 9.500 ακόµα συντάξεων, οι οποίες κρίνονται εξαιρετικά προβληµατικές λόγω οφειλών εκ µέρους των ασφαλισµένων, ανοικτών δικαστικών εκκρεµοτήτων ή απουσίας ιατρικών γνωµατεύσεων.

Τα αποτελέσματα

Ολα τα παραπάνω είναι αποτέλεσµα ενός συνολικού σχεδιασµού, που αναπτύχθηκε τους τελευταίους 22 µήνες από την οµάδα έργου για την αποκλιµάκωση των εκκρεµών συντάξεων και την καθηµερινή εποπτεία του Κ. Χατζηδάκη. Στη διάρκεια αυτή εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις.

Η πορεία προς τη λύση του προβλήµατος, ωστόσο, δεν ήταν οµαλή. Οι περισσότερες από τις αλλαγές που συντελέστηκαν έφεραν αρκετές αντιδράσεις, τόσο εντός όσο και εκτός του ΕΦΚΑ. Μία από αυτές αφορούσε την είσοδο πιστοποιηµένων λογιστών και δικηγόρων στη διαδικασία απονοµής.

700 εκατοµµύρια ευρώ ήταν οι συνολικές οφειλές του ΕΦΚΑ σε καθυστερούµενες συντάξεις, ενώ σήµερα το ποσό αυτό έχει αποδοθεί στους συνταξιούχους
Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την ακύρωση του µέτρου, ενώ προσέφυγαν και στα αρµόδια δικαστήρια, προκειµένου το µέτρο να κριθεί παράνοµο και αντισυνταγµατικό. Παρ’ όλα αυτά, οι πιστοποιηµένοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και µπορούν πλέον να εκδίδουν συντάξεις σε λιγότερο από 60 ηµέρες. Εστία τριβής µε τους υπαλλήλους ήταν και η θέσπιση της προκαταβολής σύνταξης για όσους περίµεναν µήνες ή και χρόνια την οριστική σύνταξή τους.

Οι διευθυντές του ΕΦΚΑ αρνούνταν να υπογράψουν την προβλεπόµενη απόφαση, µε αποτέλεσµα στο τέλος να φέρει τις υπογραφές µόνο του υπουργού και της γενικής γραµµατέως. Εντέλει, και αυτό το µέτρο λειτούργησε, καθώς βοήθησε πάνω από 100.000 ασφαλισµένους να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης (µαζί µε τα αντίστοιχα αναδροµικά) όσο περίµεναν την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής τους απόφασης. Τρίτο σηµείο έντασης ήταν οι συντάξεις fast track, ο νέος ψηφιακός τρόπος έκδοσης των συντάξεων, που επιτάχυνε κατά πολύ την αποκλιµάκωση του «στοκ». Ηδη έχουν εκδοθεί πάνω από 50.000 τέτοιες συντάξεις µέσα σε 2-3 µήνες. Στην αρχή, πολλοί εντός και εκτός του ΕΦΚΑ αµφισβητούσαν την αξιοπιστία του συγκεκριµένου νοµοθετικού µέτρου. Σήµερα οι περισσότεροι αποδέχονται πως συνέβαλε στην οριστική επίλυση του προβλήµατος.

Τα επόμενα στοιχήματα

Το επόµενο στοίχηµα για τον ΕΦΚΑ και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είναι η εκκαθάριση και του «στοκ» των επικουρικών συντάξεων. Προς αυτή την κατεύθυνση ενεργοποιούνται µια σειρά από µέτρα. Συγκεκριµένα:

  • Μεταφέρονται 200 υπάλληλοι από τα κέντρα απονοµής των κύριων σ' εκείνα των επικουρικών συντάξεων.
  • Ενεργοποιείται η διαδικασία απονοµής fast track και για τις επικουρικές.
  • Πλέον όλες οι νέες αιτήσεις για επικουρική σύνταξη γίνονται ψηφιακά, κάτι που επιταχύνει κατά πολύ την έκδοση.
  • ∆ηµιουργείται ειδικός Πύργος Ελέγχου για επικουρικές και εφάπαξ.
Οι ληξιπρόθεσµες επικουρικές ανέρχονται σε 90.000, ενώ τα εφάπαξ σε 15.000. Το «στοκ» αναµένεται να έχει εκκαθαριστεί µέσα στους επόµενους µήνες, όπως ανέφερε και στην οµιλία του ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης ∆ουφεξής.

Δημοσιεύθηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το Σάββατο 12/11