Παγκόσμιο συναγερμό έχουν προκαλέσει οι αναφορές για την πτώση δύο πυραύλων που αποδίδονται στη Ρωσία, σε περιοχή της Πολωνίας το βράδυ της Τρίτης και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας επικαλέστηκε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει τη διαβούλευση των μελών της Συμμαχίας. Τα μέλη της Συμμαχίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, έπειτα από αίτημα της Πολωνίας, για το ζήτημα των πυραύλων και στο πλαίσιο του αιτήματος ενεργοποίησης του Άρθρου 4.

Παράλληλα, η Βαρσοβία θέτει τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση επιφυλακής μετά το περιστατικό της πτώσης δύο -πιθανόν ρωσικών- πυραύλων στο έδαφός της, με αποτελεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

____________2022-11-16__1_13_20___
 Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την επίκληση του Αρθρου 4 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το Άρθρο προβλέπει ότι τα μέλη θα συμβουλεύονται το ένα το άλλο σε περίπτωση απειλής της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ανεξαρτησίας ή της ασφάλειας ενός κράτους-μέλους. Είναι μια κίνηση από τη Συμμαχία περισσότερο ήπια από αυτή της επίκλησης του Άρθρου 5 για την αμυντική συνδρομή, αν ένα μέλος δεχτεί επίθεση.

Την ίδια ώρα συνεχιζόμενες είναι οι αντιδράσεις μετά το πυραυλικό χτύπημα στο πολωνικό έδαφος, στα σύνορα με το Λβιβ της Ουκρανίας, με δύο κατοίκους του χωριού Πρζέβοντοφ να χάνουν τις ζωές τους. Μετά το Συμβούλιο στην Πολωνία, ο Πρόεδρός της, Αντρέι Ντούντα, επικοινώνησε τηλεφωνικά την Τρίτη με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο της πολωνικής Προεδρίας. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Ντούντα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

____________2022-11-16__1_11_50___
Νωρίτερα, μέρος των Ένοπλων Δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επικοινώνησε με τις πολωνικές Αρχές και ενημερώνεται για την κατάσταση, ανέφερε το Ελιζέ την Τρίτη. Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι στην αυριανή συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία σε ανώτατο επίπεδο.


Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, είχε πάρει θέση, ως εκ τούτου είναι αυτονόητη η στήριξη στην Πολωνία, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter, με την οποία διαμηνύει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και τον λαό, αλλά και πλήρη αλληλεγγύη «με τον εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Πολωνία».




____________2022-11-16__1_10_42___