«Ντρέπομαι για όσα γράφονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταγγείλει την ελληνογαλλική συμφωνία για τα εξοπλιστικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αναδιαπραγμάτευση που θα φέρει στην ελληνική βιομηχανία ένα κομμάτι του πρότζεκτ. Yπογράμμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να μετατραπεί σε παράγοντα απόλυτης αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος, ενώ για τις παρακολουθήσεις είπε ότι τις χώρες τις κυβερνούν οι πρωθυπουργοί και όχι οι δικαστές.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται ο κ. Τσίπρας σε σχέση με τη στάση του στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία
: Διαβάζοντας τέτοιου είδους κριτικές ντρέπομαι γι’ αυτούς που τα γράφουν και αναρωτιέμαι αν σ’ αυτούς οι οποίοι κατευθύνουν αυτά τα δημοσιεύματα υπάρχει ένα ελάχιστο ίχνος πατριωτισμού.Εμείς προφανώς διεκδικούμε μια αναδιαπραγμάτευση η οποία θα φέρει και στην ελληνική βιομηχανία ένα κομμάτι των εργασιών προκειμένου και η ελληνική βιομηχανία να είναι συμπαραγωγός, συν-συντηρητής, συν-δημιουργός όλου αυτού του project. Γιατί να φεύγουν όλα τα χρήματα και να πηγαίνουν στη γαλλική βιομηχανία, στη βιομηχανία των ΗΠΑ, στη γερμανική βιομηχανία και να μην έχουμε κι εμείς εδώ κάποια τμήματα, τα πιο απλά και χρήματα να μένουνε στη χώρα και τεχνογνωσία να έχουμε, και απασχόληση στη βιομηχανία της χώρας. Εμείς δεν πάμε να μαλώσουμε, ούτε να καταργήσουμε τα πάντα.

ΔΗΜ: Αν οι Γάλλοι πουν ότι εμείς αυτή τη συμφωνία υπογράψαμε και δεν επαναδιαπραγματευόμαστε ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχουν νέες συμφωνίες, υπάρχει η δυνατότητα επεκτάσεων, ο χρόνος προχωράει εμείς δεν θα μαλώσουμε με κανέναν, δεν τα «σπάσουμε».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την ουσία της ελληνογαλλικής συμφωνίας: Εμείς είχαμε βάλει και στη συμφωνία με την Γαλλία και στη συμφωνία με τις ΗΠΑ κάποιους συγκεκριμένους αστερίσκους οι οποίοι δεν είχαν να κάνουν με το πολεμικό υλικό καθ’ αυτό αλλά με την διπλωματική και πολιτική υποστήριξη της χώρας εάν και εφόσον υπάρχει πρόβλημα με τους γείτονες μας. Η συμφωνία δεν περιέχει ρητά και κατηγορηματικά οτι αν παραβιαστούν κυριαρχικά μας δικαιώματα στα 12 μίλια, η συζήτηση που γίνεται ανατολικά της Κρήτης, οι γάλλοι θα συνδράμουν. Εμείς ζητάγαμε είτε αυτό να γραφτεί στη συμφωνία, είτε επειδη είχε ετοιμαστεί το κείμενο της συμφωνίας να υπάρξει μια ρηματική διακήρυξη.

ΔΗΜ: Για αυτό δεν την ψηφίσατε;

Γι’ αυτό και για το ζήτημα Σαχέλ, αυτοί ήταν οι δυο λόγοι για τους οποίους κρατήσαμε εκείνη την περίοδο μια επιφύλαξη. Θυμάστε ότι και επί των δικών μας ημερών υπήρχαν εκτεταμένες συζητήσεις με την Γαλλία, υπήρχε σημαντική συζήτηση με τις ΗΠΑ. Υπεγράφη επί των ημερών μας μέσα στην περίοδο του μνημονίου μια διαδικασία αναβάθμισης του πολεμικού υλικού στα αεροπλάνα.

Ερωτηθείς πόση ήταν η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στις συμφωνίες που συνήψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Σημαντικές συμφωνίες με τη Lockheed martin, με τμήματα τα οποία γινόντουσαν από τη δική μας βιομηχανία, συμπαραγωγές που είχαν να κάνουν σε οπλικά συστήματα τα οποία προμηθεύονται τρίτες χώρες. Όποιος έχει μια ευρύτερη γνώση στα ζητήματα μπορεί να δει οτι η δική μας κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα διασφάλιζε την εργασία και την βιωσιμότητα της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας. Είναι κρίσιμο για εθνικούς σκοπούς όσο παραπάνω μπορούμε να βασιζόμαστε και στα δικά μας πόδια.

Δεν ερχόμαστε ούτε για να μαλώσουμε ούτε για να γκρεμίσουμε, ερχόμαστε για να αποκομίσουμε όφελος για την πατρίδα, όφελος για την πολεμική βιομηχανία τη δικιά μας. Εμείς επειδή αυτές οι συμφωνίες έχουν μια συνέχεια θα συζητήσουμε, θα διαπραγματευτούμε και στο βαθμό που μπορούμε θα έχουμε κέρδος για τη χώρα, δεν θα έχουμε έλλειμμα για τη χώρα.

Ερωτηθείς αν είναι καλύτερο να συνάπτονται συμφωνίες από κυβέρνηση σε κυβέρνηση χωρίς μεσάζοντες: Το έχει πληρώσει πολύ-πολύ ακριβά η χώρα το θέμα των μεσαζόντων τις προηγούμενες δεκαετίες θέλω όμως να είμαι δίκαιος δεν είμαι ειδικός γνώστης των ζητημάτων της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας. Εδώ χρειάζεται λελογισμένη στρατηγική, έξυπνες επενδύσεις και ισορροπία διότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και η αποτρεπτική του ισχύς εξαρτάται από την οικονομική ευρωστία της χώρας και με την κοινωνική της συνοχή. Δεν μπορεί μια χώρα η οποία βρίσκεται σε πενία και πείνα να έχει αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, δεν μπορεί μια χώρα η οποία είναι χρεωκοπημένη να έχει αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων άρα εδώ είναι μια κρίσιμη τριπλή ισορροπία δύσκολη στην περίοδο στην οποία βρισκόμαστε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι σωστά εξοπλίζεται η χώρα: Εμείς κάναμε μέσα σε περίοδο μνημονίου μεγάλη προμήθεια οπλικών συστημάτων διότι κρίθηκε αναγκαίο από τα επιτελεία η αναβάθμιση των F16. Ότι είναι εισήγηση των επιτελείων και είναι οικονομικά σταθμισμένο είναι σωστό. Ότι ανακοινώνεται για παράδειγμα από τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να το ξέρουν καν τα επιτελεία επειδή τα έχει συμφωνήσει μόνος του εγώ βάζω πολλές υποσημειώσεις και πολλά ερωτηματικά. Αυτά είναι αυτά που δεν ψηφίσαμε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα αλλάξει ο σχεδιασμός για το χρόνο των εκλογών: Μακάρι, όσο ταχύτερα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Διάβασα με ανησυχία και με αρνητική έκπληξη την έκθεση της Standard & Poor’s η οποία λεει ότι το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας μετά από αυτό το μείζον σκάνδαλο δημοκρατίας σε μια χώρα της ΕΕ απομακρύνεται ακόμα πιο πολύ. Ο κ. Μητσοτάκης κατόρθωσε με τις πρακτικές του, με τις συμπεριφορές του, με τις κουμπαριές κάποιων από τους υπουργούς του να μετατραπεί από αυτό το οποίος έλεγε ο ίδιος ότι είναι ο ευρωπαϊστής, ο σταθερός, ο μεταρρυθμιστής σε παράγοντα απόλυτης αποσταθεροποίησης και τραύματος για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων και την απάντηση του πρωθυπουργού ότι το θέμα το διερευνά η Δικαιοσύνη: Δεν κυβερνάνε τις χώρες οι δικαστές, πρωθυπουργοί τις κυβερνάνε. Ο κ.Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις. Έχει ευθύνη να έρθει και να απαντήσει. Εδώ νομίζω ότι την πιο καθοριστική φράση και συμβολή πάνω σε αυτά τα ζητήματα την έβαλε ο Κώστας Καραμανλής στο τέλος Αυγούστου, «δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από το απόρρητο, δεν μπορεί το απόρρητο να είναι πάνω από ζητήματα δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας». Ζητάμε απαντήσεις όχι σαν ΣΥΡΙΖΑ, σαν δημοκράτες πολίτες και πολιτικοί, σαν μια αντίληψη αποκατάστασης της τραυματισμένης λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας. Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν πολλοί σε όλα τα κόμματα που το διεκδικούν αυτό και μέσα στη ΝΔ. Δεν λειτουργούν όλοι στη ΝΔ με αυτές τις σκοτεινές και μαφιόζικες πρακτικές, υπάρχουν άνθρωποι έντιμοι και καθαροί οι οποίοι προσβάλλονται από αυτές τις συμπεριφορές και από αυτή τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Αναφορικά με την αλλαγή του νόμου και την αλλαγή της παρακολούθησης από κακούργημα σε πλημμέλημα: Η αλλαγή του ποινικού κώδικα ήταν εισήγηση έμπειρων νομικών καθηγητών πανεπιστημίου διεπιστημονικής επιτροπής η οποία εργαζόντουσαν για χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο. Δεν ήταν κομματική απόφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δεκτή αυτή την εισήγηση. Εδώ δεν συζητάμε και δεν δικάζουμε το ζήτημα της ποινής μιας παράνομης πράξης, εδώ συζητάμε πως λειτουργεί μια χώρα με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και με θεσμούς οι οποίοι προσομοιάζουν σε ευρωπαϊκό κράτος και το άλλο είναι μια μαφία και μια καμόρα.

ΔΗΜ.: Ποιον αποκαλείται «μαφία και καμόρα»

Τη σημερινή κυβέρνηση. Να παρακολουθούνε γυναίκες υπουργών, να παρακολουθούν υπουργούς, να παρακολουθούνε τους γραμματείς τους, να παρακολουθούνε αρχηγούς πολιτικού κόμματος που το αρνιόντουσαν, να παρακολουθούνε δημοσιογράφους που κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία. ... Αν θεωρούνε ότι αυτά που έχουνε βγει στο φως της δημοσιότητας είναι ψεύτικα υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος πάνε μηνύουν τον κ. Βαξεβάνη που τα γράφει αυτά, μηνύουν τα ΝΕΑ, το Βήμα, τους άλλους δημοσιογράφους και έρχονται και καταθέτουν τα στοιχεία.