Η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να αναθέσει στον Παναγιώτη Δουδωνή τη θέση του επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τις περισσότερες συζητήσεις σε σχέση με τις επιλογές προσώπων που έχει κάνει ο κ. Ανδρουλάκης από τότε που εκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος.

Κυρίως διότι κάποιοι διείδαν πίσω από αυτή την επιλογή τα πρώτα γενναία «ανοίγματα» Ανδρουλάκη στον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου ή ακόμα και προς το «μπλοκ» των κεντροαριστερών ψηφοφόρων που μετακόμισαν στη Ν.Δ. του Κ Μητσοτάκη. Η ερμηνεία αυτή γίνεται κυρίως γιατί ο κ. Δουδωνής αφενός συμμετέχει ενεργά στο think tank «e-kyklos» του Ευάγγελου Βενιζέλου και έχει ένα ξεκάθαρα εκσυγχρονιστικό προφίλ, αφετέρου γιατί το 2019 ως σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 είχε μιλήσει με θετικά λόγια για τον κ. Μητσοτάκη.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως ο Παναγιώτης Δουδωνής, διακατεχόμενος από τις ιδέες της αστικής-φιλελεύθερης δημοκρατίας, ήταν όλα τα χρόνια σφοδρός πολέμιος των πρακτικών του ΣΥΡΙΖΑ, των αντιθεσμικών κινήσεων της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, με αποκορύφωμα τη σκευωρία της υπόθεσης της Νovartis. Τόσο με τα γραπτά του όσο και με τον δημόσιο λόγο του, ήταν ενεργό κομμάτι του λεγόμενου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου», το οποίο εκ των πραγμάτων συνέβαλε στην ήττα του κ. Τσίπρα, αλλά και στην επιτυχία του κ. Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019.

Ταυτότητα

Παρότι η γενικότερη εικόνα του δεν παραπέμπει σε στέλεχος του κομματικού «σωλήνα», ο Παναγιώτης Δουδωνής από τα φοιτητικά του χρόνια ήταν από τις ηγετικές προσωπικότητες της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στη Νομική της Αθήνας. Από το 2008 έως το 2013, που φοιτούσε στη σχολή, συμμετείχε πάντα στα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΠ, της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν υπεύθυνος για τους πρωτοετείς. Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ανέλαβε τη θέση του γραμματέα της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη Νομική επειδή προετοιμαζόταν για τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Οξφόρδη.

Ο Π. Δουδωνής γεννήθηκε το 1990 στην Πεύκη, όπου και κατοικεί έως σήμερα. Φοίτησε στο Αρσάκειο της Εκάλης, όπου διετέλεσε πρόεδρος του 15μελούς. Συμμαθητές του θυμούνται ακόμα και σήμερα τη διήμερη αποχή που είχε γίνει τότε στο σχολείο, κατά της αναθεώρησης του Αρθρου 16 του Συντάγματος. Και το θυμούνται διότι πρέπει να είναι μία από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία του σχολείου που έγινε κάτι αντίστοιχο. Μετά τις σπουδές του στη Νομική Αθήνας, ο Π. Δουδωνής πήγε στην Αγγλία και σήμερα είναι λέκτορας του Κολεγίου Oriel του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου διδάσκει Ευρωπαϊκό και Συνταγματικό Δίκαιο.

Παράλληλα, ωστόσο, με τις μεταπτυχιακές σπουδές του, συμμετείχε ενεργά στις φορτισμένες πολιτικές διεργασίες της προηγούμενης δεκαετίας, πάντα μέσα από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, του οποίου είναι μέλος από το 2008. Επί προεδρίας Ευ. Βενιζέλου, ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου το διάστημα 2013-2015, ενώ ήταν αυτός που προλόγισε το 2014 την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της «3ης του Σεπτέμβρη».

Όταν η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος, ο Παναγιώτης Δουδωνής ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που επέλεξε για τη στελέχωση της επιτροπής θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Στην εν λόγω επιτροπή, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και ο σημερινός εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενεργός συμμετοχή του επί πολλά χρόνια στους νέους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, και συγκεκριμένα στη θέση του υπευθύνου των PES Activists Athens.

Οι τομείς

Η απόφαση του κ. Ανδρουλάκη να του αναθέσει το σημαντικό πόστο του επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ αιφνιδίασε και λόγω του ότι ο κ. Δουδωνής δεν ανήκε στο στενό περιβάλλον του Κρητικού πολιτικού. Οι επίσημες ανακοινώσεις για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τους περίπου 30 τομείς ευθύνης του κόμματος, όπου θα γίνουν γνωστοί οι γραμματείς και οι αναπληρωματικοί γραμματείς.

Εκτός της θέσης του επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού, κομβικοί για το ΠΑΣΟΚ θεωρούνται οι τομείς του οργανωτικού, των κινητοποιήσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του συνδικαλιστικού τομέα κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, εκ της θέσεώς του ο κ. Δουδωνής θα συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» της Χαρ. Τρικούπη και στη διαμόρφωση της καθημερινής παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Α. Σπυρόπουλος, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο Δ. Μάντζος, η Σ. Μουρελάτου, η Α. Σιμητροπούλου, η Μ. Κουκουδάκη κ.ά.

Δείτε εικόνες με τον Παναγιώτη Δουδωνή:











*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Νοεμβρίου 2022.