Τη δίωξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ζητεί ο εθνικιστής influencer Τζιχάτ Γιαϊτζί, ναύαρχος ε.α. και «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο οποίος τον κατηγορεί για δραστηριότητες που στοχεύουν στην «ακεραιότητα της Τουρκίας».

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Διαθρησκευτικό Συμπόσιο «Bahrain Dialogue Forum», που έλαβε χώρα στο Μπαχρέιν, και η χρήση του όρου «Οικουμενικός» από τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μάλιστα, η προκλητική τοποθέτηση του Γιαϊτζί κατέχει μια θέση στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Yeni Akit» και έχει τίτλο «Ας ειπωθεί ένα στοπ στον Πατριάρχη που επιδιώκει Προδοσία».

«Η Ελλάδα φυλακίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες στη Δυτική Θράκη, διώκει τους μουσουλμάνους και μετατρέπει τα τζαμιά σε αχυρώνες, ενώ ο Ρωμιός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αυτοαποκαλείται "Οικουμενικός" επιδιώκοντας την προδοσία», επισημαίνεται ακόμα.

Ο τ. αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ ζητεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης να «έχει την ίδια μεταχείριση με τους εκλεγμένους "Τούρκους" μουφτήδες της Δυτικής Θράκης», όπως επισημαίνει, υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές Αρχές έχουν επιβάλει «απαγορεύσεις» στους μουφτήδες της μειονότητας, παραβιάζοντας δικαιώματα που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες.

Το δημοσίευμα κατηγορεί το γεγονός πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος «αυτοαποκαλείται» Οικουμενικός και πραγματοποιεί επίσημες επισκέψεις σε ξένα κράτη με τιμές αρχηγού κράτους.

Όπως επισημαίνει ο Γιαϊτζί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πρέπει να λειτουργεί και να δρα ως Τούρκος πολίτης και θρησκευτικός λειτουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ ζητεί από την Άγκυρα όχι μόνο να του απαγορευτεί η χρήση των όρων «Κωνσταντινούπολη», «Κράτος της Νέας Ρώμης» και «Οικουμενικός», αλλά να του ακυρωθεί το διαβατήριο και να τύχει ίδιας συμπεριφοράς με αυτήν των ελληνικών Αρχών προς τους ψευτομουφτήδες της Θράκης.