Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή την έναρξη των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, ο κ. Μανιάτης δήλωσε: «Δυστυχώς έχουμε χάσει 7 με 8 χρόνια πολύτιμου εθνικού χρόνου. Αυτό που συζητάμε σήμερα θα έπρεπε να έχει γίνει το 2015, το 2017. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε αυτή η επιλογή να προχωρήσουμε. Έστω και τώρα, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με πολύ θετικό τρόπο αυτό που έχει ξεκινήσει να γίνεται, γιατί επιτέλους βάζει σε μια σειρά τη χώρα. Εκτιμώ ότι τα πορίσματα των ερευνών που θα γίνουν, δηλαδή τα σεισμικά τώρα και στη συνέχεια οι ερμηνείες των ερευνών, θα μας δώσουν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Ειμαι βαθιά πεισμένος ότι η Νότια Κρήτη κρύβει έναν πολύ ενδιαφέροντα ενεργειακό πλούτο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τα επόμενα χρόνια και την Ελλάδα να έχει πολύ σημαντικά δημόσια έσοδα, αλλά και την Ευρώπη να αρχίσει να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από μια πηγή που θα είναι ευρωπαϊκή».

Ερωτηθείς αν η ευρωπαϊκή διάσταση που δίνει στις έρευνες μας θωρακίζει έναντι μιας κλιμακούμενης επιθετικότητας από τους γείτονες, απάντησε: «Κανείς μας δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει η Τουρκία, είμαι όμως απολύτως βέβαιος ότι οι Έλληνες αρμόδιοι σε πολιτικό, στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο έχουν εξετάσει όλα τα σενάρια και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και είμαι βέβαιος ότι αν χρειαστεί θα το κάνουμε σε κάθε επίπεδο. Αυτό που έχει σημασία είναι το εξής: εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε σε λίγο καιρό μια πολύ μεγάλη διπλωματική εκστρατεία σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να γίνει συνείδηση στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι εδώ έχουμε μπροστά μας μια σοβαρή πιθανότητα οι έρευνες που κάνουμε νότια της Κρήτης να αποκαλύψουν ενεργειακό θησαυρό, ο οποίος μπορεί να είναι χρήσιμος για τις δικές τους οικονομίες. Δηλαδή να μετασχηματίσουμε αυτό που είναι η δική μας εύλογη εθνική, πατριωτική φιλοδοξία, να βρούμε δικά μας κοιτάσματα, να το μετασχηματίσουμε σε ένα πολύ ισχυρό δικό μας διπλωματικό όπλο απέναντι στους εταίρους μας προκειμένου να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν κάθε συμφέρον να υπερασπιστούν αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή ΑΟΖ, που είναι τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, γιατί πια θα συμφέρουν τους λαούς τους. Και επειδή οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων, κυρίως του φυσικού αερίου, είναι στον Θεό, αυτή η εκστρατεία που ελπίζω ότι θα ξεκινήσουμε να κάνουμε θα έχει ευήκοα ώτα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είναι μια ιστορική ευκαιρία και θα το θεωρούσα εξαιρετικά χρήσιμο τα κόμματα της πατρίδας μας να ομονοήσουμε τουλάχιστον σε αυτό το θέμα και να θεωρήσουμε ότι όπως το κάνουμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που υπάρχει μια πολύ μεγάλη συναίνεση, μια αντίστοιχη συναίνεση να υπάρξει και στα ζητήματα των υδρογονανθράκων. Είμαι αισιόδοξος, παρότι φαίνεται ότι βαδίζουμε σε ένα πολύ τοξικό κλίμα. Νομίζω ότι υπάρχει αρκετή ωριμότητα στο πολιτικό σύστημα ότι αυτά τα θέματα ξεπερνούν την καθημερινότητά μας και την πολιτική συγκυρία, πηγαίνουν σε βάθος ετών γιατί όλοι έχουν βάλει την υπογραφή τους και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα θέματα, άρα έχουν κάθε λόγο να βοηθήσουν αυτή την εθνική συλλογική προσπάθεια».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του